EXCELENŢA SA, DOMNUL KEVIN HAMILTON, AMBASADORUL CANADEI ÎN ROMÂNIA: "Relaţiile dintre Canada şi România nu au fost niciodată mai strânse"

A consemnat ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 ianuarie 2018

"Relaţiile dintre Canada şi România nu au fost niciodată mai strânse"

"Sperăm că guvernul României va fi capabil să proiecteze o imagine mai stabilă şi mai predictibilă"

"Canada consideră România un partener cheie la nivel european"

Comerţul bilateral total dintre România şi Canada în anul 2016 a fost de 526,6 milioane de euro

Schimburile comerciale între România şi Canada au crescut, în primele nouă luni ale lui 2017, cu 152%

"Investitorii canadieni actuali şi potenţiali sunt, în continuare, pozitivi cu privire la oportunităţile şi parteneriatele care sunt disponibile pe această piaţă"

"Există legături economice şi comerciale semnificative între România şi Canada, care sunt acum stimulate şi mai mult prin intrarea în vigoare provizorie a Acordului Economic şi Comercial Atotcuprinzător dintre UE şi Canada (CETA). Considerăm că CETA este cel mai ambiţios şi progresiv acord comercial semnat vreodată şi, în virtutea poziţiei României în cadrul UE, ţara dumneavoastră este poziţionată perfect pentru a beneficia direct de toate prevederile CETA", ne-a declarat Excelenţa Sa, domnul Kevin Hamilton, Ambasadorul Canadei în România, în Bulgaria şi în Republica Moldova. Domnia sa ne-a mai spus că este deocamdată prea devreme pentru a deţine statistici sau a da exemple legate de acordul CETA, dar se aşteaptă să existe rezultate în curând. Excelenţa Sa, domnul Kevin Hamilton, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre contextul politic din ţara noastră, despre relaţiile economice şi diplomatice dintre Canada şi România, dar şi despre acordul CETA.

Reporter: Excelenţa Voastră, cum descrieţi relaţiile economice şi diplomatice dintre România şi Canada?

Kevin Hamilton:Relaţiile dintre Canada şi România nu au fost niciodată mai strânse sau într-o situaţie mai favorabilă dezvoltării. Activitatea economică, inclusiv comerţul cu bunuri şi servicii, investiţiile bilaterale şi interesul mutual al celor două pieţe nu au fost niciodată mai accentuate. Canada şi România au în comun două obiective: sunt interesate să-şi diversifice economiile şi să-şi consolideze relaţiile comerciale cu alte state. Prin urmare, şi-au recunos-cut reciproc pieţele ca fiind de o importanţă strategică. Relaţiile diplomatice sunt, de asemenea, pozitive. Canada consideră România un partener cheie la nivel european, cu care lucrează îndeaproape nu numai în plan bilateral, ci şi în privinţa unor problematici de interes global care afectează pacea şi securitatea internaţională, drepturile omului, schimbările climatice şi mediul, migraţia ...lista problemelor internaţionale asupra cărora ne coordonăm şi ne consultăm îndeaproape este într-adevăr foarte extinsă.

Reporter:Care sunt principalele domenii de colaborare dintre Româ-nia-Canada?

Kevin Hamilton:Pe lângă colaborarea exemplară în plan politic, rezumată mai sus, ultimii ani au consolidat exponenţial şi cooperarea în domeniul militar, inclusiv sub auspiciile NATO. Forţele Aeriene Regale Canadiene tocmai şi-au încheiat un mandat de patru luni de poliţie aeriană în România, iar Marina Regală Canadiană s-a alăturat patrulelor organizate de Forţele Navale Române în Marea Neagră. De asemenea, Canada are un grup de experţi militari staţionaţi permanent în cadrul diviziei multinaţionale NATO Sud-Est, din Bucureşti.

Totodată, există legături economice şi comerciale semnificative între România şi Canada, care sunt acum stimulate şi mai mult prin intrarea în vigoare provizorie a Acordului Economic şi Comercial Atotcuprinzător dintre UE şi Canada (CETA). Considerăm că CETA este cel mai ambiţios şi progresiv acord comercial semnat vreodată şi, în virtutea poziţiei României în cadrul UE, ţara dumneavoastră este poziţionată perfect pentru a beneficia direct de toate prevederile CETA, inclusiv reducerea tarifelor pentru comerţul cu bunuri, eliminarea barierelor non-tarifare, cooperarea sporită în materie de reglementare, facilitarea investiţiilor, accesul firmelor româneşti la oportunităţile de achiziţii publice din Canada, îmbunătăţirea protecţiei proprietăţii intelectuale şi prevederile privind serviciile şi facilitarea accesului profesioniştilor români la piaţa muncii din Canada.

Reporter:Care sunt principalele sectoare din ţara noastră care atrag investiţii din Canada şi care este valoarea acestora?

Kevin Hamilton:Există în jur de 2.000 de companii canadiene înregis-trate în România, incluzând 40 de firme importante cu investiţii în sectoare cum ar fi aerospaţial, ITC, arhitectură, industria prelucrătoare, automobile, energie, comerţ cu amănuntul şi minerit.

Reporter: Care este, în prezent, valoarea comerţului bilateral dintre Canada şi România? Şi care sunt principalele produse pe care Canada le importă din ţara noastră? Dar care sunt exportate în ţara noastră?

Kevin Hamilton:Comerţul bilateral total dintre România şi Canada în anul 2016 a fost de 526,6 milioane de euro, din care 178,1 milioane de euro au reprezentat comerţul cu bunuri. Şi, s-ar putea să aflaţi cu surprindere că, în ceea ce priveşte partea de servicii, Canada este cel de-al treilea partener al României în afara UE, cu un schimb bilateral de servicii între cele două ţări în valoare de 348,5 milioane euro în 2016. Veştile sunt şi mai bune pentru primele nouă luni ale lui 2017, pentru care statisticile arată că schimburile comerciale între România şi Canada au crescut cu 152%. Principalele exporturi româneşti sunt reprezentate de maşini şi echipamente electrice, nave, mobilier, cereale, servicii de transport, de turism şi servicii de telecomunicaţii. Principalele exporturi canadiene către România sunt reprezentate de maşini şi echipamente, produse electrice şi instrumente de laborator, precum şi de serviciile ITC.

Reporter:Excelenţă, dumnea-voastră cum vedeţi contextul politic din ţara noastră?

Kevin Hamilton:Consider că România este o naţiune puternică, susţinută de o democraţie solidă, pe care Canada este mândră să o numere printre cei mai importanţi parteneri şi aliaţi europeni. În ultimii treizeci de ani, câştigurile României în ceea ce priveşte dezvoltarea democratică, consolidarea statului de drept şi aderarea la modelele de bună guvernare au fost remarcabile. Desigur, acest progres nu a fost întotdeauna liniar. Au existat provocări şi obstacole de-a lungul timpului şi cred că am asistat la câteva dintre acestea pe parcursul ultimului an, în ceea ce priveşte buna guvernanţă şi supremaţia legii, care i-au făcut pe unii dintre partenerii internaţionali şi pe observatorii externi ai României să manifeste îngrijorare. Dar tendinţele generale şi indicatorii democratici sunt, fără îndoială, pozitivi. Există un echilibru al puterilor în stat menit să contracareze abuzurile în serviciu, populismul şi excesele politice. Sunt, aşadar, destul de optimist în ceea ce priveşte viitorul României şi democraţia românească.

Reporter:În ochii investitorilor canadieni este imaginea ţării noastre afectată de ceea ce se întâmplă la nivel politic?

Kevin Hamilton:General vorbind, da, există un impact. Bazele economiei Româ-niei rămân solide, iar România este atractivă pentru investitori. Economia continuă să crească. Mediul de afaceri este, în general, favorabil investitorilor şi se îmbunătăţeşte constant. Dar investitorii sunt, de asemenea, sensibili la orice semne de incertitudine politică şi, din păcate, România a fost predispusă la un anumit grad de instabilitate în ultimul an, declanşat de măsuri legislative nepopulare şi schimbări frecvente în structura guvernului şi a cabinetului de miniştri. Toate acestea au potenţialul de a determina orice investitor să se gândească de două ori dacă să investească sau să se extindă. Speranţa noastră este că guvernul României va fi în curând capabil să proiecteze o imagine mai stabilă şi mai predictibilă atunci când vine vorba de guvernare. Atunci când vorbesc cu inves-titorii canadieni actuali şi potenţiali, sunt în continuare pozitiv cu privire la oportunităţile şi parteneriatele care sunt disponibile pe această piaţă.

Reporter:Ce părere aveţi despre piaţa românească?

Kevin Hamilton:Piaţa româ-neas-că are un mare potenţial de dezvoltare în multe sectoare. Româ-nia are forţă de muncă extrem de calificată şi sunteţi binecuvântaţi cu resurse naturale uriaşe, România fiind situată geografic într-o poziţie de invidiat la intersecţia Europei şi cu acces la Marea Neagră. Sunt multe aspecte de care românii pot fi mândri şi pe care trebuie să le valorifice. Dacă ar fi să îmi exprim o îngrijorare, aceasta ar fi legată de nivelul relativ ridicat al datoriei de consum în România şi de ponderea acesteia în indicele de creştere economică. Cred că investitorii canadieni s-ar simţi mai confortabil dacă o proporţie mai mare din creşterea economică a României ar fi generată de activităţi mai durabile - care au potenţialul de a obţine profituri mai mari pe termen lung - cum ar fi dezvoltarea infrastructurii, producţia şi investiţiile de capital.

Reporter:Anul trecut a intrat în vigoare tratatul de liber schimb dintre UE şi Canada - CETA. Sunt deja vizibile beneficiile economice ale semnării acestui tratat?

Kevin Hamilton:Este deocamdată prea devreme pentru a deţine statistici sau a da exemple legate de acordul CETA, dar mă aştept să avem rezultate în curând. Cu toate acestea, conform analizei noastre, există şapte aspecte ale acordului CETA, despre care credem că vor aduce beneficii deosebite relaţiei comerciale dintre Canada şi România: eliminarea tarifelor vamale pentru exportatorii şi importatorii români; deschiderea pieţei canadiene a serviciilor către firmele româneşti; acordarea accesului firmelor româ-neşti la piaţa contractelor publice din Canada; protejarea cercetării şi creativităţii companiilor româneşti; facilitarea accesului profesioniştilor ro-mâni la piaţa muncii din Canada; stimularea investiţiilor dintre Româ-nia şi Canada; încurajarea companiilor mici din România să exporte în Canada.

Reporter:Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romania o tara care in cea mai mare parte nu mai apartine romanilor,este o tara cucerita fara razboi cu ajutorul celor din fruntea statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb