EXCELENŢA SA SHAMIR ALLY, AMBASADOR EXTRAORDINAR ŞI PLENIPOTENŢIAR AL REPUBLICII COOPERATIVE GUYANA ÎN KUWEIT, ÎN EXCLUSIVITATE PENTRU ZIARUL BURSA: Republica Cooperativă Guyana - un briliant cu potenţial uriaş, descoperit mai mult de China

MARCELA GANEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iunie 2018

Shamir Ally, Ambasador al Republicii Cooperative Guyana în Kuweit: "Îmi doresc ca Guyana să devină Singaporele Americilor!".

Shamir Ally, Ambasador al Republicii Cooperative Guyana în Kuweit: "Îmi doresc ca Guyana să devină Singaporele Americilor!".

Republica Cooperativă Guyana este un stat cu suprafaţa de 159.000 kmp în Nordul Americii de Sud, cu o populaţie de aproximativ 800.000 de locuitori, care nu-ţi atrage atenţia la prima vedere. Asta, până când ai şansa să întâlneşti un ambasador care îşi laudă ţara şi resursele ei naturale, şi îţi spune că cel mai mare investitor în ţara sa este China. Acest lucru nu trece neobservat şi începi să te interesezi serios de Guyana.

Într-un interviu exclusiv pentru ziarul BURSA, Excelenţa Sa Prof. Dr. Shamir Ally, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Cooperative Guyana în Kuweit, reliefează profilul unei ţări cu un potenţial de investiţii uriaş, dar încă nedescoperit, probabil datorită distanţei şi a lipsei de comunicare în presa internaţională a oficialilor din Republica Cooperativă Guyana.

"Sectoarele care merită planuri serioase investiţii sunt agricultura şi produsele agricole, energia, pădurile, IT&C, industria producătoare, sectorul minier, serviciile şi turismul. De departe cel mai profitabil este sectorul energetic, unde toate componentele sale rămân deschise valorificării: hidro, solar, eolian, şi energia verde", spune ambasadorul Shamir Ally.

Agricultura reprezintă aproximativ 19,4% din PIB în Guyana, conform surselor guvernamentale. În 2017, New Guyana Marketing Corporation, agenţia Ministerului Agriculturii din Guyana, înregistra o creştere de 25% la exporturile de produse agricole netradiţionale, faţă de 2016, de circa 17 milioane USD. În afară de exporturile tradiţionale de zahăr şi orez, Guyana şi-a diversificat exporturile de produse procesate, fructe proaspete şi legume, ca urmare a eforturilor făcute de Guvern în colaborare cu sectorul privat de a diversifica sectorul agricol. Cu inves­tiţii inteligent făcute, Guyana poate deveni principala sursă de export agricol din Caraibe către America de Nord şi Europa, speră oficialii Guyanei.

Guyana oferă oportunităţi de inves­tiţii în sectorul energetic, în petrol, gaze şi producerea de energie hidro. Rezervele offshore de petrol şi gaze din Guyana sunt estimate la 2,2 miliarde barili şi, respectiv, 28,3 miliarde metri cubi gaze, în Bazinul Guyanei, de-a lungul întregii coaste. În Contribuţiile stabilite la nivel naţional, conform acordului de la Paris semnat în 2015, la care Guyana este parte, Guyana s-a angajat să dezvolte un mix de energie eoliană, solară, biomasă şi hidro pentru a asigura necesităţile pe plan naţional. S-a stabilit ţinta de 100% energie regenerabilă până în 2025, mizându-se tocmai pe investiţii de amploare la momentul potrivit.

Guyana este cunoscută pentru exportul său de cherestea brută sau în formă procesată. Recent, guvernul a pus accent pe promovarea produselor cu valoare adăugată. Guyana are vaste resurse forestiere care acoperă 3 sferturi din suprafaţa sa şi include peste 1000 de varietăţi de arbori, dintre care 120 de specii sunt exploatate în prezent, iar între 12 şi 15 pe scară indus­trială, printr-un sistem de concesionări.

Prin sectorul IT&C, Guyana se aseamănă mult României. Recent, sectorul IT a cunoscut o extindere datorată investiţiilor locale şi străine în operaţiuni tip call-centre şi back-office. Mulţi investitori au inclus Guyana în serviciilor lor externalizate amplasate în America Latină. Sunt 6 companii tip call-centre care se ocupă de Vânzări/Telemarketing, Suport Inbound Clienţi, Transcriere căsuţă vocală, Transcriere evidenţe medicale şi Stocare de date. 4000 de persoane lucrează în acest sector. Guyana prezintă avantaje care o fac locaţie ideală pentru externalizarea acestor tipuri de servicii: este singura ţară vorbitoare de engleză din America de Sud şi deţine forţă de muncă educată, cu nivel mare de alfabetizare, considerată uşor instruibilă şi foarte muncitoare.

Industria producătoare din Guyana aduce 4% din PIB şi a creat locuri de muncă pentru 12% din populaţie. Până acum, acest sector a fost dedicat procesării produselor tradiţionale de genul zahărului şi orezului, produselor forestiere şi mineralelor valoroase cum sunt bauxita, aurul şi diamantele şi altor produse de bază. Există interes pentru extinderea sectoarelor de producţie cu valoare adăugată, orientate spre export. Evident, tot cu investiţii străine.

Extracţia minieră din Guyana a atras multe companii străine. Tradiţional bazat pe aur, bauxită şi diamante, sectorul minier are potenţial uriaş de exploatare a pietrelor semipreţioase, lateritului, manganezului, caolinului, mineralelor radioactive, cuprului, molibdenului, tungstenului, fierului, nichelului şi altor metale. Guyana produce bauxită refractară de tip A de calitate superioară, care nu se mai produce nicăieri în lume, cu excepţia Chinei. Sectorul minier contribuie cu 15,4% la PIB, ceea ce reprezintă o creştere de 4,5% faţă de 2015. Industriile extractive au contribuit cu 52% la exporturile Guyanei, în 2016.

Sectorul servicii creşte treptat şi cons­tant. Se preconizează că IT&C va creşte cu 4,5%, transporturile şi depozitarea cu 7,8%, vânzările en gros şi en detail cu 6,5%, serviciile financiare cu 12%, închirierea de imobile rezidenţiale cu 4%, electricitatea, apa, educaţia, serviciile de sănătate şi sociale cu 4%, respectiv 3,5% şi 4,4%, iar celelalte servicii cu 8%.

Turismul este, de asemenea, considerat de bază pentru a atrage venituri. Guyana este un stat virgin. Are o frumuseţe naturală unică, o moştenire culturală şi naturală impresionantă şi, spre deosebire de plajele tradiţionale oferite de vecinii săi din Caraibe, Guyana are în plus spaţii deschise vaste, savane, păduri tropicale virgine, munţi, cascade, dintre care cea mai cunoscută este Kaieteur, des­pre care se spune că este de 5 ori mai înaltă decât Niagara. Natura sălbatică, nenumăratele specii de floră, faună, dar şi capitala, Georgetown, reprezintă un tezaur unicat.

Ambasadorul Shamir Ally nu ezită să recunoască faptul că, din punct de vedere al resurselor umane, are loc "un exod al creierelor" din Guyana. Evident, datorat lipsei locurilor de muncă. Avantajul pe care îl are Guyana de a oferi educaţie superioară gratis şi în limba engleză determină ca cel mai bine pregătiţi absolvenţi de instituţii superioare, "80%", spune Ambasadorul Shamir Ally, să opteze să părăsească Guyana pentru locuri de muncă în SUA, Canada şi UK. Conform Oficiului de Statistică, în al 3-lea trimestru din 2017, nivelul de angajare era de 49,2%, şi anume 62,1% din bărbaţi şi 36,9% din femei. Populaţia de peste 15 ani rezidentă era de 550.831 de persoane, din care 72,2% în mediul urban. Şomajul era de 12%, reprezentând 37.119 persoane. Şomajul în rândul tinerilor reprezenta 21,6% din populaţia activă. Şomerii sunt permanent în căutare de lucru şi sunt disponibili pentru muncă temporară. Situaţia pe piaţa muncii pare să nu se fi îmbunătăţit de la recensământul din 2012, când şomajul era de 12,5%. Un motiv în plus ca ţara să îşi dorească investiţii. Pe care le încurajează la maxim.

Ambasadorul Shamir Ally susţine că el însuşi a conceput şi lansat website-ul (http://goinvest.gov.gy/contact/), prin care se doreşte atragerea investitorilor. Întrebat cât este de uşor să deschizi o afacere în Guyana, el spune: "Este de ajuns să mă contactezi pe mine sau pe oricare membru al consiliului director http://goinvest.gov.gy/management-team/ şi persoana respectivă din conducere va elabora toate documentele, în conformitate cu legea în vigoare în Guyana, urmând ca investitorul să plăteas­că taxele prin cec, transfer bancar sau personal la o bancă din Guyana. Recomand mai întâi căutarea unui partener local, care să fie contabilul sau avocatul şi care să cunoască specificităţile locale şi eventual să plătească taxele şi să faciliteze totul", spune Excelenţa Sa ambasadorul Ally. "Guyana are uşa deschisă către investitori şi site-urile (http://goinvest.gov.gy/invest-now/ şi http://goinvest.gov.gy/board-of-directors/) încurajează apelarea directă la oficialii locali cu răspundere în acest domeniu. Oricine mă poate contacta şi voi răspunde imediat. Sunt preşedintele adjunct al Consiliului Director. Se încurajează PPP-urile", spune Ambasadorul Shamir Ally. "Îmi doresc ca Guyana să devină Singaporele Americilor! Avem nevoie de 1 milion de oameni ca să putem pune în aplicare planul de acţiune adoptat în 2011, şi din păcate, nu avem competenţele umane necesare".

Un bun exemplu de practici de succes în investiţii ar fi China, dar ambasadorul Shamir Ally spune că toate contractele încheiate cu China, cum ar fi în construcţia de hoteluri, extinderea aeroportului, domeniul forestier şi sectorul minier, sunt confidenţiale şi nu se pot dezvălui detalii.

Al doilea mare investitor în Guyana este Exxon MOBIL, care a investit 7 miliarde USD în petrol şi gaze pentru a obţine în 2020 o producţie de 500.000 barili pe zi. Ambasadorul Shamir Ally consideră că, totuşi, ideea de a construi o rafinărie în Guyana s-ar putea să nu fie rentabilă, deoarece "în America, se discută din ce în ce mai mult de petrolul de şist şi de petrolul din Alaska, iar America doreşte să fie independentă energetic şi s-a dat deja aprobarea pentru conducta din Alaska...În acelaşi timp, multe ţări din Africa au petrol...".

Excelenţa sa Ambasadorul Shamir Ally este "visiting professor" al multor universităţi din lume, printre care şi al unei universităţi din Bucureşti şi bun prieten al ambasadorului român în Kuweit. Are impresii excelente despre România, în urma vizitei întreprinse aici acum 10 ani.

I-am promis că voi căuta o ocazie pentru a-l invita din nou.

Excelenţa Sa are studii economice în SUA şi de 20 de ani deţine funcţii înalte în instituţii economice internaţionale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Interesant

    It s an amazing story, I translated and i found too many interesting issues in it. Well done to MARCELA GANEA the one who wrote this article

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb