Româno-sirianul Omar Hayssam se înscrie în galeria oamenilor de afaceri cu acces la cele mai înalte sfere ale politicii şi cu legături ombilicale în serviciile secrete. Până să ajungă terorişti, Omar şi banda sa au mituit, furat şi înşelat statul timp de trei decenii, au făcut trafic cu ţigări şi armament, au spălat bani proveniţi din traficul internaţional cu droguri şi au făcut evaziune fiscală de miliarde de dolari cu ajutorul şi sub protecţia instituţiilor de forţă şi a serviciilor secrete. Începând cu anul 1990, serviciile secrete au pus pe masa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nenumărate rapoarte despre toate aceste infracţiuni, cel mai bun exemplu fiind sinteza intitulată "Corupţia în România (1990 - 2000) Activitatea Consiliului Naţional de combatere a Corupţiei şi Crimei Organizate". Supravegherea grupului de crimă organizată condus de Omar Hayssam s-a intensificat la sfârşitul anului 2001, după ce Congresul Statelor Unite a semnat "Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001", mai cunoscut publicului ca Patriot Act. Astfel, activităţile sirianul intrau în atenţia Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi a Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), fostul serviciu al Ministerului de Interne. Şi totuşi, până la răpirea jurnaliştilor din Irak, în 2005, chiar şi după, gruparea infracţională condusă de Omar Hayssam a acţionat nestingherită atât pe teritoriul ţării, cât şi în afară. Cum a fost posibil?
• Portretul unui bişniţar de Top 300
Hayssam Al Omar, fost cetăţean român până anul trecut, s-a născut la data de 1 martie 1963, în localitatea Homs din Siria. În presa centrală au apărut informaţii despre unchiul său, Mohamed Farzat, ofiţer în cadrul spionajului sirian, care ar fi avut, înainte de 1989, relaţii de colaborare cu firmele de comerţ exterior ale fostei Securităţi. Începând cu anul 1982, Omar a urmat cursurile Facultăţii de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri (FCFDP) din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti. Procurorii DIICOT care au instrumentat dosarele teroristului au descoperit că fostul asistent universitar Călin Popescu Tăriceanu s-ar fi numărat printre dascălii lui Omar Hayssam. Colegii de facultate susţin că Omar ar fi fost un student mediocru, ba chiar ar fi rămas repetent, prelungindu-şi studiile de mai multe ori pe motiv medical. Partenerii de afaceri de origine arabă ai sirianului, irakienii Raad Halool, Shamil Al Abadi şi Mehdi Dulimli, îşi aminteau că, în perioada studenţiei, Hayssam trăia foarte bine din bişniţă cu blugi şi cu valută. Afaceristul a fost primit în PDSR (actualul PSD) în anul 1994, partid pe care l-a sponsorizat cu generozitate şi, după cum susţin jurnaliştii, a fost la un pas de a ajunge parlamentar. Ediţia revistei Capital de la sfârşitul anului 2004 îl aşeza pe omul de afaceri de origine siriană printre primii 300 bogătani ai României cu o avere estimată la 100 milioane de dolari. Sub umbrela lui Hayssam, trei din cei cinci fraţi ai săi au activat pe teritoriul ţării noastre. Mukhles şi Mahmoud, ultimii proprietari ai firmei care îmbutelia apa minerală Bucovina (înainte de vânzare către grupul polonez Maspex Wadowice), sunt daţi în urmărire internaţională pentru că şi-au ajutat fratele să fugă din ţară în anul 2006.
• Poliţia din slujba lui Omar Hayssam
Presa centrală relatează că, în anul 1998, maiorul Omar Hayssam (luat în evidenţă de Centrul Militar al Sectorului 4) prelua firmele Moldo Drinks Production din Vatra Dornei, Suceava şi Rio Soft Drinks din Timişoara de la omul de afaceri Johann Theodor Stăniş. Acesta din urmă pierduse firmele după contractarea unor împrumuturi (circa 800.000 $) luate de la Hayssam şi fratele acestuia, Mohamad, care au pretins ca garanţie acţiuni la firma Rio.
La scurt timp după preluare, fraţii Omar schimbă numele Moldo Drinks Production în Bucovina Mineral Water SA. Mihaela Gordin, fost contabil şef în cadrul grupului Bucovina, ne-a indicat câteva nume interesante care s-au perindat de-a lungul timpului la conducerea firmelor fraţilor Omar: Croitoru Ştefan, fost şef în poliţia economică până în 1996, Musteaţă Vasile, fost şef la crimă organizată, Borcan Nicolae, colonel (r). Fosta unitate de producţie apă minerală şi sucuri din Rio Soft Drinks din Timişoara era condusă de Petrăchioiu Mihai, fost şef în Serviciul Economic al IPJ Timiş. În firmele deţinute de fraţii Omar apar şi personaje exotice ca fostul ofiţer de Securitate Ristea Priboi sau fostul diplomat Nicolae Săracu. Gordin ne-a povestit că, în 1998, sediul central al holdingului se afla în clădirea care îl găzduia pe ambasadorul Republicii Populare Democrate Coreene la Bucureşti, din şoseaua Nordului nr. 6, sector 1, unde Omar Hayssam deschisese şi un cazinou utilizat în operaţiuni de spălare de bani. Din 2002, operaţiunile importante ale holdingului Manhattan s-au mutat la sediul firmei City Center, lângă hotelul Crowne Plaza.
• Suveică de familie
Procurorii DIICOT care au instrumentat, după 2005, dosarele de terorism ale fraţilor Omar au descoperit o adevărată suveică cuprinzând zeci sau sute de firme fantomă controlate de sirieni sau prin interpuşi. Firma Bucovina Mineral Water SRL a fost creată de Omar Hayssam la 22 mai 2000 şi, în acte, îi aparţinea cumnatului său Mihai Nasture, care preia imediat activele Bucovina Mineral Water S.A., aceasta din urmă intrând în lichidare plină de datorii. În perioada 2000-2002, fraţii Omar produceau apă minerală la o fabrică din Vatra Dornei şi sucuri, la fabrica din Timişoara.
În 2002, firma Bucovina Enterprises preia activitatea de la fabrica de apă minerală din Vatra Dornei. În acte figurau acţionarii Omar Hayssam 98% şi soţia sa Adela cu 2%. Conform documentelor, în perioada 2002-2003, Bucovina Enterprises obţine o returnare de TVA în valoare de 1.400.000 RON. De-a lungul timpului, în acţionariatul firmei Bucovina Mineral Water SRL se perindă fraţii Abdullah şi Mukhles Omar, Abdul Kader Banna, egipteanul Hanafi Sayed Ahmed Hanafi şi nepotul lui Omar, Qasem Abdul Ghani. Astăzi, după publicarea în presă a unor documente clasificate, ştim că serviciile secrete îl luaseră în vizor pe Omar Hayssam. Rapoartele Serviciului Român de Informaţii şi ale fostei Direcţii Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (din cadrul Ministerului de Interne) semnalează de nenumărate ori instituţiilor de forţă ale statului un şir nesfârşit de infracţiuni ale grupării infracţionale.
• Coincidenţe în rapoartele serviciilor secrete
Agenţii operativi şi sursele infiltrate în firmele fraţilor Omar au raportat activităţi privind privatizări dubioase, importuri ilegale de cafea şi ţigări, evaziune fiscală, sechestrare de persoane, bilete de ordin fără acoperire, falsificare seriilor unor maşini comercializate, recuperări ilegale de TVA prin coruperea funcţionarilor statului, ş.a. Documentul SRI clasificat la nivel "strict secret" intitulat "Fişa Inf", însoţit de informaţia de primă sesizare, emise în august 2001, avertizau secţia judeţeană Prahova a SRI despre activităţile şi legăturile lui Omar Hayssam cu teroriştii arabi. Sursele şi informatorii SRI din cercul relaţional al lui Omar Hayssam relatau, printre altele, amănunte despre afacerile cu lemn pe care sirianul şi apropiaţii săi le aveau în Valea Doftanei şi despre legăturile dintre aceştia şi rudele unui fost şef SRI din Câmpina. În fişa Inf erau consemnate fapte grave care aduceau atingere siguranţei naţionale şi legăturile subiecţilor cu organizaţiile teroriste Hamas, Jihadul Islamic sau Fraţii Musulmani. Ca în multe alte cazuri, în care sursele şi colaboratorii nu pot fi de încredere sau acţionează în mod neprofesionist, există posibilitatea ca informaţiile din aceste note să nu se adeverească. Confirmarea veridicităţii informaţiilor vine de la o altă instituţie de resort care îl fila pe Omar în acelaşi timp cu SRI.
Ca un făcut, raportul complex al fostei DGIPI, intitulat "Matricea responsabilităţilor în anchetă şi situaţia lui Omar Hayssam", clasificat "strict secret", prezintă situaţia infracţiunilor grupării susmenţionate, începând tot cu anul 2001. Şi ce să vezi ? Printre altele, ofiţerii DGIPI avertizau oficialii despre "preocupările conexe terorismului", ale sirianului Omar Hayssam, împreună cu alţi 12 cetăţeni străini consideraţi "susţinători ai organizatiei islamiste AMAN". Nota strict secretă nr. 00783939 din 18.09 2001 era adusă la cunoştinţa primului ministru, consilierului prezidenţial de la acea dată, Ioan Talpeş şi a conducerii MAI. Raportul serviciului secret al Internelor conţine zeci de astfel de note secrete despre infracţiuni ca: "privatizări ilegale, însuşirea despăgubirilor pentru cultură, declarate fictiv, importuri ilegale, recuperări de TVA, pe fondul coruperii unor funcţionari din domeniul fiscal, achiziţia de erbicide şi plata sumei de 28.676 dolari prin bilet la ordin fără acoperire, ilegalităţi la vămuirea a 40 de autoturisme Hyunday, recuperarea TVA şi cesionarea de acţiuni pentru recuperarea taxelor vamale, privatizarea ilegală a S.C. Polirom S.A., obţinută de Nasture Mihai (cumnatul lui Omar Hayssam) cu sprijinul reprezentanţilor APAPS".
• Primele indicii despre contrabanda cu armament
Nu ştim dacă rapoartele serviciilor secrete au rămas prin sertarele prăfuite ale procurorilor şi politicienilor. Cert este că, în prag de alegeri parlamentare, în noiembrie 2004, magistraţii au început urmărirea penală împotriva grupării infracţionale conduse de Omar Hayssam. Din informaţiile noastre, în data de 2 noiembrie, Hayssam a fost reţinut şi încătuşat de colonelul Eliodor Tanislav, ofiţer în cadrul Direcţiei de Investigarea Fraudelor, dar ar fi fost imediat eliberat la intervenţia conducerii PSD. Două zile mai târziu, procurorii DIICOT conduşi de Cleopatra Cătălina Mihalache, însoţiţi de ofiţeri de poliţie, jandarmi şi mascaţi au declanşat şase percheziţii la firmele fraţilor Omar din Bucureşti şi Buzău. Cu această ocazie, magistraţii îi reţin pe directorii holdingului Manhattan de la acea dată, Michel Nahas şi Emile Raja El Assal şi confiscă o cantitate uriaşă de documente şi ştampile. Referindu-se la actele confiscate de magistraţii DIICOT din firmele lui Hayssam, Mihaela Gordin a precizat că era vorba de jumătate de camion de documente şi tehnică de calcul.
Percheziţia informatică efectuată asupra calculatorului şefei de cabinet a lui Omar Hayssam a scos la iveală primele indicii care au stat la baza dosarului 628/D/P/2005, mai cunoscut în presă sub denumirea de "Armamentul". Procurorii DIICOT au găsit printre fişierele electronice un contract de furnizare echipamente militare în valoare de mai multe zeci de milioane de dolari : rachete, lansatoare de rachete, avioane de vânătoare Mig 29 şi sisteme antiaeriene. Fosta contabilă şefă Mihaela Gordin povesteşte : "Să-ţi spun altceva. Mona (n.r. Mona Haloca), poate ai auzit de ea. Secretara lui Omar, şefa lui de cabinet, care i-a găsit în calculator o ofertă d-asta. De arme. Era unul în firmă care cică, ăla era creierul. Michel era (n.r. Michel Nahas). Michel, dar nu ştiu cum îl mai chema. Care a fugit imediat în Liban.