EXCLUSIV Pfizergate: Parchetul European, acuzat de depăşirea competenţelor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 aprilie

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

English Version

Preluarea de către EPPO a dosarului penal de la Tribunalul din Liege a avut loc înainte de audierea părţilor implicate Xavier Azalbert: "Surse din cadrul Parchetului din Liege susţin că este vorba despre o imixtiune politică, menită să îl împiedice pe judecătorul de instrucţie din Belgia să efectueze cercetări preliminare" Frederic Baldan: "Încercarea EPPO de a interveni pe lângă judecătorul de instrucţie este contrară cadrului juridic instituit prin tratatele Uniunii Europene care sunt singurul temei juridic al regulamentului de «cooperare consolidată în vederea creării unui Parchet European»"

Preluarea de către Parchetul European (EPPO) a dosarului penal deschis împotriva Ursulei von der Leyen de Parchetul de pe lângă Tribunalul din Liege nu este altceva decât o perdea de fum, prin care se doreşte scoaterea din atenţia publică a acestui dosar pe perioada campaniei electorale la nivel european şi a alegerilor europarlamentare, precum şi a negocierilor privind reînscăunarea Ursulei von der Leyen ca preşedinte al Comisiei Europene, susţin, pentru Ziarul BURSA, lobbistul belgian Frederic Baldan şi jurnalistul Xavier Azalbert, preşedintele Asociaţiei Bon Sens, care a formulat, de asemenea, o plângere penală împotriva şefei Executivului comunitar.

Cei doi afirmă că atât timp cât cercetarea penală în dosarul Qatargate nu a fost preluată de la procurorii belgieni de către Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi, preluarea de către EPPO a cercetării penale în dosarul achiziţiei vaccinurilor Covid în care e implicată von der Leyen reprezintă o dovadă că se doreşte aşternerea tăcerii în legătură cu Pfizergate, până când Ursula va redeveni preşedinte al Comisiei Europene.

Frederic Baldan ne-a transmis:

"Cazul nu a fost preluat de EPPO, deoarece este sarcina Camerei Naţionale din Belgia să aloce competenţe, nu

sarcina EPPO. Prin urmare, informaţiile publicate în mass-media în urma unor date transmise de la Parchetul European nu au sens juridic.

Din punctul meu de vedere, încercarea EPPO de a interveni pe lângă judecătorul de instrucţie este contrară cadrului juridic instituit prin tratatele Uniunii Europene care sunt singurul temei juridic al regulamentului de «cooperare consolidată în vederea creării unui Parchet European». Din păcate, o parte importantă din mass-media europeană pare să nu ştie ce este EPPO, ce regulament are, ce prevede directiva PIF şi limitele acţiunii Parchetului European. Cred că situaţia descrisă de presă, potrivit căreia EPPO ar fi preluat dosarul penal întocmit în urma plângerii mele, încalcă prevederile Constituţiei Belgiei".

Xavier Azalbert precizează: "Un expert în drept european mi-a transmis: «Dacă EPPO preia cazul, Frederic Baldan şi ceilalţi reclamanţi nu vor mai putea fi părţi şi victime înproces, pentru că preluarea dosarului însemnă că singura victimă ar fi UE. Acest lucru ar însemna că EPPO ar împiedica orice plângere din partea victimelor». (...) Întrebat dacă EPPO este interesat de Qatargate, purtătorul de cuvânt al EPPO, Tine Hollevoet, a declarat: «Ancheta Qatargate este efectuată de parchetul federal belgian, cu care suntem în contact regulat. Nu este rolul nostru să comentăm investigaţia lor în curs». Aşadar, de ce este EPPO interesată de ancheta care o vizează pe Ursula von der Leyen (n.red. -privind achiziţia vaccinurilor anti-Covid 19) până la punctul în care încearcă monopolizarea jurisdicţiei, acum când exista un judecătoir belgian de instrucţie însărcinat cu cercetarea plângerii penale (n.red. - depusă de Frederic Baldan)? Ce poate justifica o diferenţă de considerare între cele două cazuri? Am adresat această întrebare către EPPO, care mi-a răspuns că nu are alte informaţii de împărtăşit cu privire la ancheta judiciară în curs privind achiziţionarea de vaccinuri de către UE. Plângerea respectivă se referă, printre altele, la presupusa distrugere a mesajelor SMS (n.red. - pe care Ursula von der Leyen le-a avut cu Albert Bourla, CEO Pfizer, înainte de încheierea contractului de achiziţie a vaccinurilor anti-Covid 19), precum şi la uzurparea de titluri, iar diferitele noastre surse au afirmat în mod clar că au existat presiuni din partea EPPO pentru ca judecătorul de instrucţie Frederic Frenay să fie demis din această anchetă. Procurorul din Liège, Frederic Demonceau, nu ne-a răspuns încă la solicitările trimise referitoare la preluarea speţei de către EPPO. Practic, prin răspunsul primit de la EPPO, instituţia respectivă confirmă că există într-adevăr o investigaţie în curs privind achiziţionarea de vaccinuri de către UE, dar nu menţionează mesajele SMS care fac obiectul unor solicitări repetate pentru a clarifica rolul diferitelor părţi în negociere şi, care, i-ar lămuri pe cetăţenii europeni".

Dosarul penal, preluat de EPPO înaintea audierii părţilor de către judecătorul de instrucţie din Belgia

Jurnalistul mai arată că judecătorul de instrucţie din Belgia a declarat pentru France-Soir că nu este competent să răspundă la întrebările transmise şi că se ocupa de copierea dosarului întocmit de procurorul din Liege pentru a-l transmite doamnei Jennifer Vanderputten, procuror delegat la Parchetul European, instituţie către care îi trimite pe cei de la publicaţia citată să afle mai multe răspunsuri.

France-Soir s-a adresat şi doamnei procuror Vanderputten, care a răspuns că a redirecţionat adresa către Tine Hollevoet, purtător de cuvânt al Parchetului European. Aceasta din urmă a răspuns: "Investigaţia privind achiziţionarea de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană este încă în desfăşurare şi acoperită de secretul anchetei pentru a păstra dovezile utile pentru demonstrarea adevărului. Prin urmare, în această etapă, nu vă putem oferi detalii suplimentare. De îndată ce vom putea comunica în mod public despre această investigaţie, vom transmite informaţiile prin intermediul comunicării obişnuite cu mass-media".

Xavier Azalbert mai arată: "O persoană apropiată cazului ne-a informat înainte de preluarea dosarului de către Parchetul European că EPPO ar putea obstrucţiona procedura astfel încât judecătorul de instrucţie să nu-şi poată efectua ancheta. Practic EPPO îşi oferă competenţă printr-o procedură penală înainte de cercetarea dosarului de către camera preliminară din Liege pentru a împiedica ancheta demarată de judecătorul Frederic Frenay. Sursa ne-a mai transmis: «Părţile urmează să fie audiate în curând şi de aceea, anumite persoane interesate, vor să se asigure că judecătorul de instrucţie nu se va mai ocupa de acest dosar»".

Iar lucrurile s-au întâmplat ulterior exact cum a spus sursa citată de France-Soir.

Baldan şi Azalbert: EPPO îşi depăşeşte prerogativele în plângerea Baldan-Von der Leyen

Frederic Baldan şi Xavier Azalbert susţin că EPPO îşi depăşeşte atribuţiile prin preluarea dosarului penal întocmit în urma plângerii formulată de lobbistul Belgian, deoarece plângerea respectivă trebuie să fie soluţionată conform legii penale naţionale. Ei mai arată că autonomia legii penale naţionale este protejată de mai mulţi judecători de instrucţie din Franţa şi Belgia, care la înfiinţarea EPPO au criticat faptul că ei pierd o parte din competenţele conferite prin codurile penale şi codurile de procedură penală din statele respective. Pierderea competenţelor are loc cu privire la jurisdicţia EPPO care se întinde asupra infracţiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, celebra directivă PIF.

Frederic Baldan arată că în plângerea penală a indicat infracţiuni cuprinse în codul penal al Belgiei şi nu infracţiuni prevăzute în directive PIF. De aceea, el consideră surprinzător faptul că EPPO a intervenit pentru preluarea cercetării penale de la Tribunalul din Liege, deoarece Parchetul European nu are jurisdicţie asupra distrugerii documentelor sau a mesajelor SMS, această infracţiune reclamată nefiind una financiară. Referitor la acest aspect, Xavier Azalbert notează că sursa care l-a avertizat cu privire la obstrucţionarea de către EPPO a activităţii judecătorului de instrucţie din Belgia, i-a transmis că "această problemă de competenţă nu ar trebui să aibă loc în vremuri normale, dar există acum o adevărată şi serioasă imixtiune politică".

Domnul Azalbert mai arată: "Informatorul nostru de la procuratura din Belgia ne-a mai spus: «Această plângere conţine elemente foarte grave şi în vremuri normale judecătorul de instrucţie ar fi trebuit să facă progrese bune în această poveste şi cu privire la măsurile luate, dar judecătorul Frederic Frenay a fost împiedicat să acţioneze». Cazurile aflate în faţa judecătorului de instrucţie ar fi, aşadar, trecute în tăcere, deoarece ar provoca perturbări în campania de realegere, motiv suficient pentru o «intervenţie politică» la EPPO pentru a împiedica desfăşurarea anchetei de către judecătorul Frederic Frenay".

Situaţia este complexă deoarece plângerea împotriva preşedintelui Ursula Von der Leyen este susţinută de cel puţin 10 reclamanţi (printre se numără Ungaria şi Polonia, cu menţiunea că ultimul stat a anunţat prin vocea premierului Donald Tusk că îşi va retrage în curând susţinerea).

"Continuarea susţinerii candidaturii Ursulei Von der Leyen, aşa cum fac Macron şi Renew, constituie şi o posibilă complicitate la obstrucţionarea acestei anchete, cel puţin un obstacol politic, ceea ce demonstrează clar că domnul Baldan a avut dreptate să ducă chestiunea în instanţa belgiană, din teama de a o vedea pe Ursula Von der Leyen încercând să îngroape ancheta", susţine Xavier Azalbert.

Comisia Europeană: Mesajele schimbate de von der Leyen cu Bourla au caracter privat

Arătăm că într-un interviu acordat în urmă cu un an (14 aprilie 2023) pentru France-Soir, Frederic Baldan releva mai multe aspecte: "Ceea ce este interesant, este dacă doamna Ursula von der Leyen, care are un telefon de serviciu şi un e-mail de serviciu, a decis ca o parte din corespondenţa purtată pe WhatsApp, pe e-mail sau prin SMS pentru achiziţionarea acestor vaccinuri să fie indisponibilă sau purtată pe un telefon privat. Mă întreb unde mai este independenţa preşedintelui Comisiei Europene, atât timp cât o parte din activitatea sa a desfăşurat-o pe telefonul privat şi nu pe cel de serviciu, dacă negocierile respective mai sunt legitime atât timp cât sunt purtate în mod privat, mai ales că ni s-a explicat că a fost vorba despre o discuţie privată pentru a finaliza achiziţia".

În cadrul aceluiaşi interviu, Diane Protat, avocat la baroul din Paris şi reprezentantă a Asociaţiei Bon Sens în plângerea penală intentată împotriva Ursulei von der Leyen, a precizat: "Comisia Europeană a refuzat să furnizeze aceste mesaje SMS sub pretextul că erau de natură privată şi nu aveau legătură cu discuţii profesionale sau de afaceri. Dar aceste schimburi de SMS-uri ar dezvălui o relaţie personală (n.red. - între von der Leyen şi Albert Bourla, CEO-ul Pfizer) care ar face, prin urmare, subiectul un serios conflict de interese în această chestiune. Am cerut Comisiei să ne pună la dispoziţie aceste date şi, încă o dată, telefonul a dispărut. Vedem acolo, acelaşi modus operandi. Imaginaţi-vă că doamna Ursula von der Leyen a utilizat telefonul privat pentru acest schimb de mesaje, telefon pe care nu îl vom găsi niciodată. Utilizarea telefonului privat în aceasta chestiune a fost clar făcută în scopul de a ascunde mesajele respective".

Cei doi mai arată că Ursula von der Leyen a primit un premiu important în septembrie 2022 din partea fundaţiei condusă de Melinda Gates pentru activitatea sa din timpul pandemiei. În scrisoarea de mulţumire, preşedintele Comisiei Europene vorbeşte despre mnecanismul transparent care a dus la achiziţia comuna de vaccinuri. Baldan şi Protat se întreabă despre ce transparenţă e vorba, atât timp cât mesajele dintre Ursula von der Leyen şi Albert Bourla în perioada premergătoare încheierii acordului de achiziţie cu compania Pfizer nu pot fi găsite nicăieri, fiind secretizate sau "pierdute" de preşedintele Comisiei Europene. De aceea, cei doi consideră necesară demisia preşedintelui Comisiei Europene pentru a preveni orice interferenţă în cauzele juridice aflate în derulare.

Baldan - activitatea de lobby suspendată de Comisia Europeană, Pfizer rămâne cu acreditarea intactă

France-Soir mai arată că, dacă vom căuta Ursula Gate pe Google, mai multe site-uri, de la FNAC la Eyrolles şi Amazon anunţă apariţia unei cărţi: "UrsulaGate: Revelations from an insider on the power of lobbyists at the European Commission Paperback - 2 mai 2024".

Programată pentru apariţie în 2 mai 2024, cu cinci săptămâni înainte de alegerile europene din 9 iunie 2024, cartea lui Frederic Baldan ar putea să devină best-sellers-ul anului şi să joace un rol important în votul cetăţenilor exprimat la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024.

Menţionăm că, pentru achiziţia vaccinurilor anti-Covid 19 de la compania Pfizer, Comisia Europeană, cu acordul preşedintelui Ursula von der Leyen, a oferit 44 miliarde euro din totalul de 71 miliarde euro alocate pentru achiziţia vaccinurilor anti-Covid de la mai multe firme la nivel european.

Mai arătăm că, în urma scandalului iscat după plângerea penală la adresa Ursulei von der Leyen, acreditarea lui Frederic Baldan ca lobbist pe lângă Comisia Europeană şi Parlamentul European a fost suspendată, primind în acest sens un e-mail de la Secretariatul Registrului de Transparenţă al UE, instituţie care nu are organigramă şi nici adresă poştală. Secretariatul Registrului de Transparenţă i-a solicitat însă suspendatului Frederic Baldan să ştergă din declaraţia sa de activitate, care este publică, menţiunea plângerii formulate împotriva doamnei von der Leyen, precum şi referinţele cu privire la întâlnirile sale cu deputaţii europeni. În acest timp, Frederic Baldan afirmă că acreditarea companiei Pfizer şi CEO-ului Albert Bourla pentru lobby în Parlamentul European şi Comisia Europeană a rămas valabilă, chiar dacă producătorul de produse farmaceutice a fost condamnat pentru corupţie în străinătate.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Probabil ar trebui desfiintata UE si revenit la CEE.

    1. De Catzu ati mai auzit ceva? Dar de escrocu ala de la Romarm?

      Tot asa nu veti mai auzi nimic nici de dosarul Ursulei ! 

      Se judeca, nu e procesul lui OJ sa ne uitam live zilnic :)

    Aceste nereguli reprezinta normalitatea in conducerea UE, daca ne gandim ca peste 200 de eurodeputati din 700 sunt cercetati penal.

    Experimentul esuat URSS a fost modest in comparatie cu experimentul UE, care reprezinta o continuare intr-o forma mai sofisticata a bolsevismului.

    Bine ca au salarii mari, pensii pe viata si raspundere zero. De celebrele organisme care emana toate studiile, evaluarile, recomandarile si directivele europene nu a auzit nimeni, nici despre membrii lor, desi sunt peste 100 de asemenea organisme. 

    1. Daca era vreun interes de anchetare a Ursulei, aceasta ancheta ar fi inceput de mult, de cand cu secretizarea contractuli cu Pfizer... nu acu, la spartul targului.

      Atunci cand au aparut SMS-uri, contracte blurate cu markerul negru si alte magarii de acest gen care miros a coruptie...  

      Faptul ca toti au tacut malc ca niste crwe spune multe...

      De aceea cred ca e o furtuna intr-un pahar cu apa, toata aceasta preluare de dosar.  

    Să înțeleg că Parchetul European nu are putere de anchetă în cazul mesajelor de "dragoste" dintre Ursula von der Pfizer și nea Bourla. Parchetul Belgian are. Și ăsta ar fi motivul preluarii dosarului de către Codruța Luluta. Pentru îngroparea dosarului și veșnica lui pomenire.

    Interesant e că Donald Tusk, un convins ueist, nu o mai susține nici el pe Ursulina.  

    Da, ăștia se luptă între ei la vârful UE mai ceva decât bolșevicii între ei pentru acapararea puterii. 

    Sinistru sau comic. Mesajele alea s-or fi pierdut sau șters mai ceva decât în Scrisoarea pierdută a lui Caragiale. Și acolo era vorba tot de niște alegeri. 

    Acum Ursula e pe post de Zoe, iar nea Bourla de la Pfizer e Tipatescu, amantul Zoitichii :)

    1. Iar spui bancuri proaste. De, asa esti tu...

      (mesaj trimis de Oarecare în data de 02.04.2024, 06:01)

      Nu e exclus ca Luluta Codruța să o înțepe veninos pe Ursula von der Pfizer, cea care a inundat Europa cu zeama vax. 

      La acea data, mai Oarecare, eu iti scriam asa. 

       

      (mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2024, 15:13) 

      Te inseli. Singurul motiv pentru care kovesi a preluat dosarul este SA IL INCHIDA. Ea atat stie sa faca. 

      Se pare ca am avut dreptate. 

      Dacă von der Pfizer va fi realeasa, adio.

      Dacă nu, Kovesi va umbla cu dosarul în spate ca o furnicuta. E posibil să îl scape pe jos și așa. 

      Dar poate îl va soluționa când Ursula va deveni un nimeni absolut. Chestie de ani.

      Ti-ai pierdut simțul umorului, efect advers al boosterelor repetate cu zeama vax :)

      Are experienta, vezi Microsoft, EADS. De ce crezi ca a fost numita? Pentru competenta si marete realizari?

      Nici macar nu indeplinea calificarile din criteriile de baza.

      a facut dosare doar la comanda politica ,nu a recuperat nici un leu , mereu gasea scuze ...

    Din pacate si la nivel european justitia e pentru”dulai nu pentru catei”.Rusine sa le fie .

    1. Pai de asta i-au si dat dosarul ca sa-l bage sub presh ca sunt toti in aceeasi cardasie....

    Kovesi a indeplinit ordine politice cat timp era la DNA, atacand si inscenand dosare penale membrilor opozitiei, inclusiv lui Dragnea.

     

    Acum face la fel. Isi datoreaza nu doar postul, dar si simulacrul de proces la CEDO, masluit la ordinele politice inalte ale Comisiei, Ursulei. Pe care acum incearca sa o scape de dosar. 

    Kovesi a fost mereu o incompetenta dar pusa in slujba puterii corupte. 

    1. Bietul Dracnea! Cum a fost el martir al neamului.

      Chiar a fost

      Fa-i un monument.

    Laura a fost din todeauna un caine credincios in apararea celor ce-i arunca un os de ros si sfasierea dusmanilor .Cum s-a comportat in Romania asa o face si in UE

    1. E un caine credincios al Masoneriei Mondiale, cea care il tine in brate si pe Iohannis nu numa pe Ursula.

      Toti sunt in aceeasi gasca.. de asta dosarul va fi bagat la sertar pana fapta se prescrie, pe model romanesc.  

    Parlamentul European are actiuni "hilare" in lupta anticoruptie :

    - a respins propunerea de a investigatia coruptia proprie la nivelul inalt 

    (Von der Leyen, Kaili si alti 18 sub cercetare penala a procurorilor) 

    - nu obliga europarlamentarii la controlul declaratiilor de avere 

    - nu vor retine pensia "babana" de eurparlamentar NICI daca parlamentarul 

    va fi condamnat penal definitiv, ptr.coruptie sau alta infractiune, 

    si aceste persoane n e dau lectii de democratie si stat de drept,oribil

    Nu merg la europarlamentare, îmi votez doar primarul general Nicușor și cu asta închei votarea pe 2024...doar dacă apare vreun candidat la Președinție gen Dan Puric sau Andrei Marga, ii votez.

    1. eu boicotez prin participare, sa nu li se para ca este suficient sa se voteze singuri

      Dan Puric merită. Qintale de osanale la Rusia câte a făcut..vrea România sub bocancul mizer al Rusiei. Îl.meriti și sper sa îl șî ai. Soldații ruși din îndepărtata Siberie in casa ta. Votează cu Puric

      Adica lasi sa castige tot PPE si PES?

      Du-te si lupta cu Rusia. Mie imi e indiferent conflictul lor de slavi de est.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb