EXCLUSIVITATE Israelienii sunt interesaţi de privatizările statului român, în special de Societatea de Căi Ferate

ANCUŢA STANCIU, ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii / 19 martie 2013

Israelienii sunt interesaţi de privatizările statului român, în special de Societatea de Căi Ferate

Interviu cu domnul Zvi Oren, preşedintele Asociaţiei Producătorilor din Israel

O delegaţie a oamenilor de afaceri din Israel, condusă de domnul Zvi Oren, preşedintele Asociaţiei Producătorilor din această ţară, a efectuat săptămâna trecută o vizită de două zile în ţara noastră, în vederea decelării oportunităţilor de investiţii locale.

În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate ziarului BURSA, domnul Zvi Oren ne-a declarat că principalele domenii de interes pentru oamenii de afaceri is-ra-elieni sunt infrastructura, agricultura şi energia regenerabilă.

În discuţia avută cu ziariştii de la BURSA, aceştia l-au întrebat pe domnul Zvi Oren dacă există interes şi pentru companiile pe care statul român intenţionează să le privatizeze, inclusiv CFR Marfă. Domnul Oren a răspuns că vizita din ţara noastră este pentru informarea cu privire la oportunităţile oferite. Domnia sa a adăugat că şi interviul avut cu ziariştii de la BURSA reprezintă o sursă de informare şi a solicitat oficialilor de la Ambasada Israelului o listă cu societăţile în cauză.

Ulterior, la discuţiile pe care le-a avut cu patronatele din România, domnul Oren a precizat: "Suntem interesaţi de privatizările întreprinderilor din Portofoliul Statului Român, în mod special de Societatea de Căi Ferate. În calitatea mea de Preşedinte al Asociaţiei Producătorilor din Israel, voi prezenta întreaga listă a societăţilor ce urmează a fi privatizate în România oamenilor de afaceri israelieni".

Din delegaţie au mai făcut parte Avigdor Kelner, Preşedinte şi Director General, A. Kelner Investments Ltd. Israel, şi Ilia Volkov, Vicepreşedinte Senior, Maman Group.

Domnul Zvi Oren s-a născut în România, la Sighetul Marmaţiei, a fost general în armata israeliană şi are în prezent afaceri în domeniul infrastructurii feroviare.

Reporter: Care este scopul vizitei dumneavoastră în România?

Zvi Oren: Sunt reprezentantul indus-triei producătoare şi, într-un sens mai larg, al comunităţii de afaceri din Israel. Noi suntem o ţară exportatoare şi, având în vedere cât de aproape este România de Israel, credem că putem să dezvoltăm multe proiecte de afaceri aici. Însă, în ultimii ani, din cauza a numeroase greşeli, au avut loc câteva eşecuri ale israelienilor pe piaţa românească şi vreau să aflu de ce pentru a putea face un plan de acţiune.

Un om de afaceri are nevoie ca lucrurile să fie foarte clare şi de aceea trebuie să stabilim ce afaceri vrem să facem aici şi cum să acţionăm.

Reporter: Vă veţi întâlni cu autorităţile române?

Zvi Oren: Nu de această dată. Voi avea întâlniri cu preşedintele Confederaţiei Patronale din Indus-trie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din Româ-nia (CONPIROM), domnul Vasile Turcu, şi cu Preşedintele Camerei de Comerţ Naţionale a României, domnul Mihail Vlasov. Voi discuta cu ei, voi încerca să aflu ce fel de afaceri îi interesează să facă cu noi.

Mă interesează, în primul rând, să vorbesc cu oamenii de afaceri din ţara dumneavoastră. Vom face, apoi, planuri pentru întâlniri şi cu autorităţile guvernamentale.

Reporter: Care sunt cele mai importante investiţii pe care vreţi să le realizaţi în România?

Zvi Oren: Cred că există multe proiecte de infrastructură pe care trebuie să le faceţi urgent. Şi noi am trecut prin acest proces în ultimii ani. Transportul costă mulţi bani şi ideea mea este că oamenii de afaceri nu vin într-o ţară datorită impozitelor mici, în primul rând, ci pentru o infrastructură bună şi resurse umane bine pregătite. Intenţionăm să vă prezentăm companiile noastre de infrastructură.

Vreau să încerc să aflu care sunt obstacolele pentru afaceri în acest sector, pentru că înţeleg că aveţi foar-te multe fonduri europene pe care nu reuşiţi să le cheltuiţi.

În timpul vizitei mele, am fost cu maşina într-o deplasare de la Iaşi la Paşcani şi a fost groaznic - să conduci 60 km în două ore este o mare problemă.

România are o oportunitate foarte bună pentru îmbunătăţirea infrastructurii, iar noi avem firme foarte bune pentru a colabora cu firmele româneşti în acest domeniu.

Reporter: Guvernul doreşte să realizeze mai multe proiecte de infrastructură rutieră în concesiune.

Zvi Oren: Acest lucru mi se pare o idee foarte bună. Însă un lucru pe care oamenii de afaceri ştiu să îl facă foarte bine este să calculeze.

Dacă ne spuneţi să facem un drum între două puncte, în concesiune, însă pe acest drum nu circulă mai mult de un camion pe zi, nimeni nu îl va construi. Trebuie să creezi nevoia pentru aceste drumuri, şi după aceea vii la constructor să îi oferi concesiunea.

Acum, dacă autorităţile îmi propun o concesiune pentru drumul dintre Iaşi şi Paşcani, voi refuza, pentru că la ora actuală nu există o nevoie pentru drumul respectiv. Însă dacă se va construi un parc industrial lângă Paşcani, de exemplu, atunci răspunsul va fi "da".

Reporter: Un alt domeniu de interes pentru investitori este agricultura românească. Sunteţi interesaţi şi dvs. de acest sector?

Zvi Oren: Da, agricultura este foar-te interesantă, iar noi avem multe de oferit în privinţa tehnologiei utilizate.

O să vă învăţăm cum să aveţi productivitate cu terenuri mici. Cu câteva decenii în urmă, 90% din veniturile Israelului proveneau din agricultură. Astăzi, obţinem aceeaşi productivitate cu 10% din suprafaţă. Şi de aceea avem probleme cu sectorul israelian agricol, pentru că nu mai avem nevoie de atâţia oameni şi de atât de mult pământ.

Oamenilor din Israel le place România şi vor să facă afaceri aici. Dar mulţi au pierdut bani pe piaţa românească, aşa că trebuie să ne asigurăm că astfel de experienţe nu se vor mai repeta.

Reporter: Care este cauza pentru aceste pierderi?

Zvi Oren: Lucrurile nu sunt suficient stabile. Înainte de criză, totul era foarte ieftin.

Ca să faci afaceri trebuie să iei credite şi s-a ajuns la situaţia în care creditele erau mai mari decât valoarea activelor, ceea ce reprezintă o problemă mare pentru bănci. Oamenii de afaceri care îşi asumă riscuri mari au nevoie de stabilitate, au nevoie de siguranţă.

Nu se poate schimba cadrul legislativ într-un an. Un afacerist caută stabilitate ca să-şi poată face un plan pe termen lung. Astfel de probleme pot să afecteze nu doar mediul de afaceri, ci întreaga ţară.

Exact acesta este scopul meu pentru care am venit în România pentru o zi - să fac efortul să înţeleg exact ce s-a întamplat, de ce şi ce trebuie făcut pentru îmbunătăţirea situaţiei.

Împreună cu ambasada noastră de aici vom face un plan, pe care îl vom prezenta oamenilor de afaceri din Israel. Eu, personal, am afaceri în domeniul materialului rulant, inclusiv în România, şi consider că se pot face afaceri foarte bune aici. Am două companii în acest domeniu.

Cred că, dacă cineva doreşte să intre în Europa, România este cel mai bun loc în care poate face asta.

E adevărat că piaţa românească are o serie de probleme, dar bunicul meu spunea că o problemă înseamnă o oportunitate. Şi în România există o problemă, deci există o oportunitate pentru oamenii de afaceri.

Reporter: Sunt oamenii de afaceri israelieni interesaţi de privatizarea societăţilor pentru care autorităţile vor lansa oferte în acest an? De exemplu, CFR Marfă sau Poşta Română.

Zvi Oren: Nu ştiam de aceste oferte, dar este bine că m-am întânit cu voi şi mi-aţi spus despre ele.

Voi solicita Ambasadei Israelului să îmi trimită o listă cu tot ce va fi privatizat şi vom găsi o soluţie să-i informăm pe oamenii de afaceri din Israel despre asta. Dacă există un interes comun, vom studia opţiunile. Organizaţia noastră din Israel este foarte puternică.

Reporter: După această criză, credeţi că înstrăinarea bunurilor statului este benefică pentru economie?

Zvi Oren: Este o întrebare foarte bună. Din această criză trebuie să tragem concluziile.

Cineva poate să vină şi să spună - "uitaţi, când piaţa este lăsată liberă, se pot întâmpla multe greşeli, reglementările dispar şi apar probleme".

Un altul poate spune că tendinţa în lume era greşită.

Oamenii au găsit soluţia - inventarea unor produse de tehnologie, internet şi vinderea lor. Acest exit rapid i-a tranformat pe unii în miliardari într-o săptămână. Aceasta este varianta uşoară.

Dacă vorbim despre imobiliare, unii au cumpărat cu un dolar, au vândut cu doi dolari şi s-au îmbogăţit. Bariera de intrare era foarte joasă, oricine putea să se trezească dimineaţa şi să spună "sunt investitor imobiliar".

În toate aceste exemple, nimeni nu s-a gândit la risc. Până la urmă, trebuie să fie cineva care să lucreze, să sudeze, să pună geamuri, să fie tâmplar.

Acesta a fost cea mai mare greşeală a lumii, a tineretului, a cetăţenilor.

Este o predică pe care o ţin şi tinerilor din Israel, care se îndreaptă într-o direcţie greşită. Dacă vrei investment banking, nu e o profesie. Nu poţi să faci mai mulţi bani decât cel care deţine o fabrică.

Nu poţi să-i cumperi şi să-i vinzi afacerea doar virtual, fără să ştii unde are sediul măcar. Trebuie să creditezi oamenii care lucrează.

Din punctul meu de vedere, problema nu era că piaţa era sau nu liberă, ci că noi, ca societate, am acordat valoare pentru ceva care nu merita.

Să vă dau un exemplu. Ştiţi ce au în comun Germania, Austria, Elveţia, Finlanda, ţări unde criza economică nu s-a manifestat atât de puternic ca în alte state europene?

Au o educaţie profesională excelentă şi au plătit tribut muncii.

Pentru că au înţeles că oamenii cu mâini îndemânatice nu sunt cu nimic mai puţin importanţi decât cei care lucrează din faţa calculatorului.

În opinia mea, aceasta este problema şi nu faptul că ceva a fost privatizat sau nu. Trebuie să dăm guvernelor instrumentele pentru a prelua controlul când lucrurile merg prost.

Piaţa liberă este foarte importantă pentru a avea un standard ridicat de viaţă. Pentru că altfel nu există ambiţie, oamenii nu vor să inventeze, nu vor să-şi asume riscuri. Nu este bine pentru evoluţia vieţii.

Dar guvernele ar trebui să înveţe din greşeli şi să creeze un set de instrumente pentru a interveni când sunt probleme.

Reporter: Cum vedeţi viitorul economiei globale?

Zvi Oren: Ar trebui să creăm un mediu mai bun pentru antreprenori, pentru că un guvern nu poate forţa un antreprenor să înceapă o afacere.

Ambiţia este unul din cele mai importante lucruri pentru a dezvolta nivelul de viaţă.

Guvernele nu ar trebui să fie prezente în piaţă în niciun fel, ar trebui să reglementeze şi să garanteze dreptul de proprietate.

Reporter: Avem nevoie de mai multă reglementare?

Zvi Oren: Nu, eu cred că trebuie să fie cât mai puţine reglementări. Birocraţia este unul dintre cei mai mari duşmani ai vieţii noastre. Reglementările ar trebui să fie ca la jocul de fotbal - există reguli privind comportamentul pe teren, dar nimeni nu intervine în ceea ce fac jucătorii.

În plus, autorităţile ar trebui să se asigure că oamenii mai slabi ai societăţii vor avea posibilitatea să aibă o viaţă mai bună şi un loc de muncă.

În Israel avem o mare problemă pentru că îi subvenţionăm şi pe cei care pot să lucreze.

Nu cred în cuvinte cum ar fi comunism sau capitalism.

Care este cel mai important lucru pe care şi-l doresc oamenii de la guvernele lor? Posibilitatea să îşi găseas-că un loc de muncă.

Locul de muncă e demnitatea lor.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre organizaţia producătorilor din Israel?

Zvi Oren: Fiecare sector al economiei din Israel are un preşedinte. Avem 16 preşedinţi, care sunt aleşi, şi mai este şi preşedintele asociaţiei producătorilor, adică eu, care este cel mai important.

Toţi aparţinem unei Camere, care reuneşte toate organizaţiile economice din Israel. Eu sunt şi preşedintele acestei Camere, deci practic reprezint toată comunitatea de afaceri din Israel.

Am descoperit că este foarte important să existe o singură voce care să discute cu guvernul din partea patronatului.

Trebuie să existe trei voci care să fie coordonate, cea a salariaţilor, a angajatorilor şi a guvernului. Şi aces-te trei voci trebuie să comunice una cu alta şi să ia decizii împreună. Acest lucru este mult mai important decât capitalismul sau comunismul.

Este important ca toate interesele să se afle "pe masă" atunci când se ia o decizie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ar fi bine ca acest interviu sa fie citit de guvernantii nostri.Este o lectie de economie foarte valoroasa oferita gratis.

    Înţeleg că a nu face distincţia între capitalism şi comunism şi a privi nenorocirile altora ca pe propriile oportunităţi de afaceri este un mod superficial, declarativ şi, în esenţă, primitiv de a netezi asperităţile înaintea unei afaceri. Aşa cum există un discurs politic există şi unul antreprenorial. Pas.

    Ceea ce e însă jenant în mesaj e îndemnul la muncă, la sudură, la arături şi ierbicidări, la salahorie în construcţii tocmai când noi ne străduim să redăm românilor vechiul lor stil de negustori, incontestabilul lor talent investiţional şi inovator. 

    De interes e şi succesiunea explorărilor domnului Zvi Oren: întâi Paşcaniul (important şi de viitor nod de cale ferată), ca amplasament pentru un "Parc industrial" (un părculeţ, un părcuşor) şi abia apoi aflarea oportunităţii create de privatizarea CFR Marfă. Marfă! 

    Capitalismul, domnule Zvi Oren, este cel care permite unei persoane private să decidă asupra binelui pe care îl poate face societăţii, partenerului de afaceri (win-win) precum şi sieşi. 

    Că de win-lose suntem sătui. Luaţi-o ca pe-o "informaţie", domnule Zvi Oren.

    Tudor Vasiliu 

    1. "Ştiţi ce au în comun Germania, Austria, Elveţia, Finlanda, ţări unde criza economică nu s-a manifestat atât de puternic ca în alte state europene?

      Au o educaţie profesională excelentă şi au plătit tribut muncii. " Singura educatie care este superioara celei romanesti a acestor tari este cea financiara. Atata timp cat domnul Ponta nu stie ca pe 7 martie 2012 , ci nu pe 6 s-a hotarat transformarea DES la Oltchim de catre UE, atata timp cat PwC spune "din pacate" nu s-a putut realiza marirea de capital si pe nimeni nu il intereseaza ca micsorarea din 30.10.2007 nu a avut girul Adunarii Generale Extraordinare am putea noi ca popor sa muncim 24 de ore din 24 si tot praful de pe toba il vedem :-)

      Ce e DES?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb