EXCLUSIVITATE Ofertă cu potenţial exploziv pentru "Oltchim"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 17 iunie 2013

Ofertă cu potenţial exploziv pentru "Oltchim"

Controversatul Robert Neagoe, dispus să crediteze combinatul cu 25 milioane de euro

Dacă va fi aprobat de creditori, condiţiile împrumutului i-ar putea alunga pe investitori

Creditul poate fi cesionat oricui, chiar şi lui Constantin Roibu

În contextul căutării febrile a unui investitor care să finanţeze "Oltchim", a apărut o ofertă cu potenţial exploziv din partea lui Robert Neagoe, directorul general al furnizorului de energie "Arelco Power". Compania oferă combinatului vâlcean un contract de leasing de 25 milioane de euro, cu rambursare în zece ani, susţin mai multe surse apropiate situaţiei.

Robert Neagoe, personaj controversat, este cunoscut în piaţă ca fost director juridic în Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării din Indus­trie (OPSPI), calitate în care este audiat ca martor, după ce a fost anchetat, în celebrul dosar al privatizărilor strategice, în care este inculpat Codruţ Şereş (fost ministru al Economiei).

Oferta "Arelco Power" impune condiţii care ar putea să îi îndepărteze pe investitorii interesaţi să preia "Oltchim", potrivit surselor noastre.

Ba chiar oferta îi lasă lui Robert Neagoe libertatea să cesioneze oricui contractul de leasing oferit combinatului "Oltchim". Este posibil ca, la limită, Robert Neagoe să aleagă să-i cedeze contractul chiar lui Constantin Roibu, fostul director al combinatului, cu care a purtat relaţii în ultimii ani, în calitate de furnizor de gaze. Managementul defectuos al lui Roibu este indicat ca una dintre principalele cauze ale insolvenţei "Oltchim". Notorie este şi căpuşarea "Oltchim" printr-o suveică de firme din paradisuri fiscale, de care Roibu n-ar fi străin.

"Arelco" are de recuperat de la "Oltchim" circa 10 milioane de euro, în urma livrărilor de gaze realizate în ultimii ani, susţin sursele citate.

Finanţarea oferită de "Arelco Power" impune realizarea, de către "Oltchim", prin furnizorul de energie, a unui volum lunar de minim 80% din valoarea aprovizionării cu materii prime şi utilităţi necesare producţiei. Potrivit detaliilor ofertei care au intrat în posesia ziarului BURSA, combinatul trebuie să realizeze lunar, prin "Arelco", un volum de 80% din vânzările de produse finite şi mărfuri.

"Arelco" se angajează să nu intervină în producţia, marketing-ul şi managementul "Oltchim".

Valoarea lunară cumulată a tranzacţiilor derulate prin furnizorul de energie trebuie să fie de minim 35 milioane de euro şi nu va depăşi 43 milioane de euro. Dacă "Oltchim" nu respectă aceste condiţii de rulaj, "Arelco" aplică un comision penalizator. Combinatul va plăti companiei conduse de Robert Neagoe un comision de 0,2% din valoarea totală a operaţiunilor comerciale derulate efectiv prin aceasta.

"Arelco Power" este deţinută de "Shanghai Power Company" Ltd. (95%) cu sediul la Hong Kong şi de Robert Marius Neagoe (5%).

Contactaţi telefonic, adminis­tratorii judiciari ai "Oltchim" (Rominsolv şi BDO) şi directorul general al "Arelco Power" nu au dorit să comenteze în niciun fel oferta de finanţare şi implicaţiile aces­teia.

Potrivit celor mai recente declaraţii oficiale, toate ofertele financiare şi scrisorile de interes primite de la investitori pentru "Oltchim" sunt confidenţiale şi vor fi analizate, în perioada imediat următoare, de comitetul creditorilor, care va trebui să ia o decizie în acest sens.

Ziarul BURSA a relatat că fondul de investiţii israelian "Fortissimo Capital" a depus o ofertă pentru finanţarea "Oltchim". Administratorii judiciari continuă şi în această săptămână întâlnirile cu fondurile de investiţii interesate în creditarea combinatului.

De preluarea "Oltchim" sunt interesaţi trei investitori serioşi, potrivit declaraţiilor oficiale, printre care şi PCC (acţionar minoritar semnificativ al "Oltchim", cu o participaţie directă şi indirectă de aproape 33%). Combinatul, aflat în insolvenţă de la finele lunii ianuarie, a mai stârnit interesul "SCR Grup", deţinut de Ştefan Vuza, unor companii poloneze, ungare, ruse, dar şi unor societăţi din Turcia.

Marius Robert Neagoe a preluat 5% din "Arelco" în 2007. Domnia sa a condus direcţia juridică a OPSPI şi a fost anchetat în 2006, de DIICOT, în dosarul privatizărilor strategice, în care foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor - Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy - au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane. Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy sunt judecaţi pentru trădare prin transmitere de secrete.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006, cei şase inculpaţi în dosar au constituit (sau aderat la) un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea (fost şef OPSPI) şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Din rezoluţia întocmită de procurori reiese că mai multe firme şi consorţii străine l-ar fi folosit pe Stamen Stanchev pentru obţinerea unor informaţii din interior care să-i favorizeze în procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, Petrom, Romtelecom, Poşta Română şi Radiocomunicaţii.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pe noi nu ne intereseaza cine da banii si cine ne conduce. Pe noi ne intereseaza sa lucram si sa ne castigam bani cu care sa traim. Eu va intreb -ce credeti ca astia care au venit la conducerea Oltchimului acum nu fura?Ba fura , si inca mult. Credeti ca de ce l-au dat pe Roibu jos? Ca sa poata fura si ei ,ca la taica Roibu nu prea puteau fura. Si unde am ajuns?-un management si o conducere de (...) .

    1. Diculoiule, lasa gargara ca oamenii se mai uita si la viitor. Daca tu nu vrei sa conteze pe mana cui ajunge, bine este ca parerea ta nu prea mai conteaza. Oltchim a ajuns sub tine si sub Roibu o firma de rahat care nu mai valoreaza nimic. Oferta de preluare contra unui imprumut de 25 de milioane este in sine o palma pe obraz. Si apoi e departe de firma de un miliard de euro pe care o trambitati voi cand ati dus-o in faliment.

      lasa gargara bai copilul lui CERNEV .De cand a-ti venit voi ce a-ti facut ?

      Multe. De exemplu, acum raspund unui prost agramat.

      ar trebui sa te intereseze. Cel mai importa lucuru este seriozitatea si dorinta de a face ceva la Oltchim.

      Sa va mutati toti in Polonia marocanilor care sunteti....si tu ai facut facultate la 45 de ani Sorine????

      Din pacate la Oltchim cu cat esti ma serios , cu cat ai dorinta mai mare de a face ceva cu atat esti luat de prost mai tare. Uitativa cum se inconjoara unii de prosti ca sa taca ,sa nu faca nimic si sa nu comenteze. Cum ai curajul sa comentezi cum au grija ei de tine. Este o intreaga mafie, de la Sefi de Tura pana la Directorul General. Unde este acel management performant? Cati au dat macar un interviu, un examen cat de mic pe functiile respective?De ce se fac angajari din exterior cand oamenii sunt dati afara din Oltchim? De ce ni s-au furat banii care au fost opriti pe statul de plata pentru CAR si nu au mai ajuns la CAR? Ba mai mult ni s-au luat si taxele si impozitele la ei? De ce se spune ca suntem cu salariile la zi cand noi nu am primit nici toti banii de la AJOFM? De ce nu avem materie prima pentru functionare? De ce se minte ca functionam la capacitate de 25% cand noi functionam nici la 10%? De ce conducerea minte in continuare ? Cand o sa terminam cu minciunile ,si cand vom face un front comun sa schimbam ceva atunci vom reusi. Eu cred ca ar trebui sa-i luam la fuga pe toti ca de un an de zile nu mai e Roibu la conducere. Cine nu i-a lasat sa faca ceva? De ce nu pleaca daca daca nu pot face ceva? Acum nu se mai pune problema ca cineva tine cu Diculoiu cu Cernev,cu Roibu, ori cu altii din conducere,acum trebuie facut ceva pentru noi si pentru familiile noastre, prntru locurile de munca .Unde sunt acei investitori cu care suntem mintiti in fiecare zi?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb