EXPERŢII FINANCIARI:  Economia Poloniei nu a fost afectată de catastrofa aviatică

C.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 aprilie 2010

Şocul ce a cuprins Polonia, după ce preşedintele Lech Kaczynski şi o delegaţie de 95 de persoane, formată în cea mai mare parte din înalţi demnitari, şi-au pierdut viaţa într-un tragic accident aviatic, sâmbătă, în ves-tul Federaţiei Ruse, este puţin probabil să afecteze economia poloneză, consideră experţii financiari de la Varşovia.

"Dezastrul de la Smolensk nu va crea un şoc pe piaţa valutară şi nici la bursa de la Varşovia", este o primă concluzie la care au ajuns experţii financiari polonezi, în urma tragediei ce s-a soldat atât cu decesul preşedintelui, cât şi cu cel al altor personalităţi, printre care şeful Statului Major şi guvernatorul Băncii Centrale.

Dariusz Filar, fost oficial al Băncii Centrale din Polonia, a declarat: "Nimic semnificativ nu s-a întâmplat în economia noastră în urma acestei tragedii. Companiile funcţionează în parametrii normali, iar sistemul bancar este sănătos. Nu văd un impact pe termen lung asupra situaţiei economice".

Experţii financiari se aşteaptă, totuşi, ca astăzi, când se reia şedinţa de tranzacţionare la Bursa de la Varşovia, acţiunile cotate să înregistreze scăderi, însă aceştia nu văd posibilă o reacţie negativă pe termen lung.

Totodată, experţii financiari mai văd posibilă şi o reacţie negativă, de scurtă durată, a monedei naţionale, însă, potrivit lor, Banca Centrală este pregătită să intervină pentru a ţine situaţia sub control.

"Banca Naţională a Poloniei va fi pregătită să ofere lichiditate pe termen scurt pentru a asigura buna funcţionare a pieţelor", spun experţii financiari, care nu se aşteaptă la o volatilitate foarte mare a cursului.

Procuratura rusă: Avionul nu a avut defecţiuni tehnice

Datele preliminare ale Comisiei speciale de anchetă ale Procuraturii Ruse au dezvăluit că aeronava prezidenţială poloneză, ce s-a prăbuşit sâmbătă, în regiunea rusă Smolensk, nu a avut probleme tehnice.

Oficialii ruşi consideră că tragedia a avut loc din cauza unor greşeli de pilotaj.

Autorităţile ruse au susţinut că turnul de control al aeroportului din Smolensk ar fi recomandat echipajului aeronavei delegaţiei poloneze să aterizeze la 200 de km distanţă, în capitala Belarusului, Minsk, din cauza condiţiilor meteorlogice nefavorabile, însă membrii echipajului au luat decizia să aterizeze la Smolensk, în ciuda avertismentului.

Un caz similar în care echipajul polonez ce conducea aeronava prezidenţială nu a luat în calcul recomandările turnului de control a mai avut loc în Georgia.

Delegaţia poloneză se afla la bordul unui avion de fabricaţie sovietică, Tupolev-154, al cărui design a fost realizat în anii `60 şi care, în prezent, mai este utilizat doar pe rutele interne din Federaţia Rusă şi din alte state ce au aparţinut blocului comunist.

Lech Kacynski şi delegaţia poloneză urmau să participe, în Rusia, la o ceremonie de comemorare a masacrului de la Katyn, în care trupele sovietice au ucis mii de ofiţeri polonezi la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, vizita având şi o conotaţie de reconciliere între polonezi şi ruşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb