Explorează Traseul Hitit şi descoperă comorile antice ale primului imperiu al Anatoliei

Comunicate de presă #Turism / 7 iunie

Explorează Traseul Hitit şi descoperă comorile antice ale primului imperiu al Anatoliei

O parte semnificativă a atractivităţii culturale a Turciei constă în urmele lăsate de numeroasele civilizaţii care au stăpânit peninsula anatoliană de-a lungul istoriei. O componentă remarcabilă a acestui mozaic cultural distinctiv a fost puternicul şi influentul imperiu hitit, primul imperiu al Anatoliei.

Cu o moştenire care include cel mai vechi tratat de pace şi primul poem de dragoste, hitiţii sunt consideraţi drept unul dintre pilonii semnificativi ai istoriei mondiale. Imperiul hitit se întindea pe întreg teritoriul Anatoliei moderne, iar cele mai remarcabile ruine hitite se află în provincia Çorum, în regiunea Anatolia Centrală din Turcia. Traseul Hitit, o rută de drumeţii mai puţin explorată din Turcia, oferă o oportunitate de a explora aşezările istorice ale civilizaţiei hitite şi de a învăţa despre bogata sa moştenire culturală. Pe parcursul celor 450 de ani de domnie, acest puternic imperiu a adus numeroase contribuţii la istoria şi cultura umanităţii.

Moştenirea din Epoca Bronzului a hititilor: Alacahöyuk Cu o lungime de 385 de kilometri, Traseul Hitit include 17 drumeţii pe o distanţă de aproximativ 236 de kilometri şi şase rute alternative, cum ar fi trasee pentru biciclete de munte. Punctele principale de pe traseu sunt Hattusa, capitala hititilor; Alacahöyuk, cel mai mare oraş al imperiului; şi Sapinuwa, primul centru militar şi administrativ al Anatoliei. Boğazkale-Hattusa-Sapinuwa, Alacahöyuk-Alaca-Sapinuwa şi Boğazkale-Alacahöyuk formează nucleul traseului.

Opţiuni de cazare, cum ar fi hoteluri bine echipate, facilităţi de bungalouri, pensiuni şi campinguri, sunt disponibile de-a lungul traseului în locuri precum Alacahöyuk, Boğazkale şi İncesu.

Alacahöyuk, unul dintre cele trei oraşe principale hitite din Çorum, este punctul de plecare al Traseului Hitit. Unul dintre primele situri naţionale de excavaţii din Turcia şi un loc de vizitat obligatoriu pentru oricine este interesat de arheologia Epocii Bronzului, zona a fost locuită de mai bine de 6.000 de ani. Comorile sale datează din perioadele hitite şi hattite şi sunt considerate a fi originile culturii hitite.

Aşezarea hitită Alacahöyuk este remarcabilă pentru sistemele sale extinse de apărare şi porţile impunătoare, care au fost construite pentru a preveni invaziile. Poarta Sfinxului este una dintre cele două porţi principale de intrare în oraş, cu turnuri, blocuri de piatră şi sculpturi pe peretele exterior. În realitate, Poarta Sfinxului marchează intrarea într-un templu. Palatul Templu, care găzduieşte camere de depozitare semnificative, şi Mormintele Regale, renumite pentru darurile lor funerare, sunt printre cele mai importante descoperiri de la Alacahöyuk.

Muzeul Alacahöyuk expune artefacte descoperite la Alacahöyuk datând din perioadele Calcolitic, Bronz Vechi, Hitit şi Frigian. O vizită la Muzeul Civilizaţiilor Anatoliene de la Ankara este foarte recomandată, în special dacă doriţi să aflaţi mai multe despre Alacahöyuk. Muzeul găzduieşte unele dintre cele mai semnificative descoperiri de la sit, inclusiv decoraţiile originale ale Porţii Sfinxului şi cursurile solare din bronz - considerate emblematice pentru civilizaţia şi arta hitită - precum şi o statuie de cerb din bronz şi argint, un dar funerar descoperit în Mormintele Regale; şi o figurină de taur tot din bronz şi argint din perioada Hatti.

Capitala antică hitită: Hattusa Următoarea oprire pe traseu este Hattusa, în districtul Boğazkale. Menţionată ca "Oraşul celor o mie de zei" în multe dintre cele 30.000 de tăbliţe de lut descoperite la sit, Hattusa a servit drept capitală a civilizaţiei hitite timp de 450 de ani şi este atât un Patrimoniu Cultural Mondial UNESCO, cât şi pe lista UNESCO Memoria Lumii. Tăbliţele de lut includ extraordinarul Tratat de Pace de la Kadesh, primul tratat de pace înregistrat cunoscut; tăbliţele sunt acum păstrate la Muzeele Arheologice de la Istanbul şi la Muzeul de Artă Orientală Antică.

Hattusa, care de la distanţă seamănă cu un puzzle uriaş de piatră aşezat în verdeaţă, este fără îndoială un muzeu în aer liber remarcabil prezentând ruinele templelor, porţilor, clădirilor regale şi zidurilor oraşului. Una dintre cele mai importante structuri este Marele Templu, dedicat Zeului Furtunii Teshub şi Zeiţei Soarelui Arinna. Porţi monumentale magnifice precum Poarta Sfinxului şi Poarta Regelui, care asigură intrările în oraş, sunt de asemenea artefacte emblematice printre ruine.

Lângă principalul sit arheologic Hattusa se află Poarta Leilor, care dezvăluie calitatea avansată a prelucrării pietrei de către civilizaţia hitită. O altă structură notabilă din apropiere este Templul în aer liber Yazilikaya. Zona, cu exemple strălucite de artă a prelucrării pietrei hitite, merită vizitată după călătoria dvs. la Hattusa. De asemenea, merită menţionat că artefactele şi rămăşiţele excavate din oraşul antic Hattusa sunt expuse în Muzeul Civilizaţiilor Anatoliene de la Ankara şi la Muzeul Boğazköy.

Centrul religios al hititilor: Sapinuwa

Situat în districtul Ortaköy de astăzi, oraşul a fost un important centru militar şi religios în timpul erei hitite datorită locaţiei sale politice şi geografice. Sapinuwa este un oraş cuprinzător, găzduind două temple construite separat în numele a doi zei ai furtunii şi instituţii vitale precum palatul reginei şi comanda armatei. În plus, aproape 4.000 de tăbliţe cuneiforme hitite au fost găsite în oraş. Tăbliţele, documente esenţiale privind civilizaţia hitită, fac acum parte din colecţia Muzeului Arheologic din Çorum. În timp ce mergeţi pe Traseul Hitit, ar trebui să vizitaţi Valea Râului Alaca şi Canionul İncesu din apropierea Sapinuwa. Începând de la Mormântul de Piatră Gerdek lângă satul Geven, valea se întinde până la satul Cemilbey. Raftingul este o altă activitate populară în canion.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb