Elveţia ar putea avea de câştigat din adoparea euro, în condiţiile în care aprecierea puternică a francului a afectat puternic exporturile ţării, susţine conducerea producătorului de ceasuri "Patek Philippe" SA.
Thierry Stern, preşedintele "Patek Philippe", a declarat, citat de agenţia Bloomberg: "Este un coşmar pentru toţi. Trebuie să ne adaptăm. Ceva trebuie să se întâmple. Nu ştiu când, însă trebuie să se întâmple".
La rândul său, directorul general al producătorului de ceasuri "Swatch Group" AG, Nick Hayet, a calificat ascensiunea francului drept "catastrofală".
Exporturile Elveţiei sunt mai slabe decât cele ale Germaniei, companiile care livrează în exterior lovindu-se de aprecierea puternică înregistrată de franc faţă de euro şi dolar. Deşi ambele ţări au beneficiat de cererea globală pentru produsele lor, deprecierea euro a ajutat exporturile, respectiv creşterea economică din Germania.
Francul elveţian s-a apreciat cu 10% în ultimul an, faţă de euro, investitorii căutând în această monedă un refugiu în contextul crizei datoriilor din zona euro.
Preşedintele băncii centrale a Elveţiei, Philipp Hildebrand, a declarat, recent, că avansul francului este unul dintre riscurile importante care ameninţă economia naţională. Exporturile, care generează circa jumătate din Produsul Intern Brut al ţării, au crescut cu 7,1% în trimestrul al patrulea din 2010, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
"Exportatorii elveţieni ar fi într-o situaţie mult mai bună acum dacă francul nu s-ar fi apreciat atât de mult în ultimii doi ani", spune Alexander Koch, economist la "UniCredit Group", divizia din München.
Dar, elveţienii se opun adoptării monedei unice, iar în rândul clasei politice numai unul dintre cele cinci partide care formează coaliţia de guvernare susţine ideea deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Guvernul a fost nevoit să negocieze o serie de tratate bilaterale cu UE după ce electoratul a respins, în 1992, o propunere de aderare la Zona Economică Europeană. Aceste acorduri i-au adus Elveţiei avantajele statutului de stat membru fără să renunţe la vreun element de suveranitate.
"Nu se pune problema aderării la zona euro în viitorul previzibil. Niciun partid nu ar sugera asta, deoarece populaţia vrea să rămână la franc", a spus Georg Lutz, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Lausanne.