Restricţionarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim şase luni a bunurilor culturale mobile, cu posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de şase luni, se numără printre principalele modificări ale legislaţiei care reglementează condiţiile în care se pot realiza expoziţii în străinătate, potrivit unui proiect de act normativ. Ministerul Culturii a anunţat deschiderea procesului de transparenţă decizională pentru proiectul de Hotărâre a Guvernului ce vizează modificarea şi completarea Normelor metodologice privind exportul definitiv sau temporar al bunurilor culturale mobile, reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 518 din 7 aprilie 2004, cu modificările şi completările ulterioare. În proiectul de hotărâre a Guvernului se propun măsuri suplimentare de protecţie a bunurilor culturale mobile, în cazul exporturilor, cum ar fi măsuri de securitate care includ pază umană pe toată durata exportului temporar: transport, depozitare, expunere. Se vor face analize de risc de către instituţia organizatoare din străinătate, iar în cadrul contractului de împrumut, prevăzut la Anexa nr. 1, se propun prevederi în acest sens. În vederea protejării bunurilor culturale mobile, se propun următoarele: restricţionarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim 6 luni, existând posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de 6 luni; bunurile culturale mobile aflate în proprietate publică pot fi exportate temporar în vederea participării la expoziţii, doar dacă s-au aflat pentru o perioadă de minim 6 luni pe teritoriul României.
În acest context, sunt prevăzute clarificări ale procedurii de export şi detalierea conţinutului documentaţiei care trebuie depusă, în vederea eliberării certificatului de export: "Astfel, se solicită documente suplimentare, cum ar fi declaraţia solicitantului, dată sub sancţiunea Codului Penal privind falsul în declaraţii, potrivit căreia, pe toată durata exportului temporar: transport, depozitare, expunere, este asigurată paza umană a bunurilor culturale mobile. Sunt prevăzute documente suplimentare necesare emiterii avizului de principiu pentru exportul bunurilor culturale mobile, respectiv: document care atestă îndeplinirea condiţiilor de securitate fizică ale locaţiei unde se expun bunurile culturale mobile împrumutate şi hotărârea consiliului de administraţie al solicitantului privind exportul bunurilor culturale mobile în vederea expoziţiei".nTotodată, s-au extins termenele de depunere a documentaţiilor corelate cu data scoaterii bunurilor culturale mobile de pe teritoriul României. Se menţionează necesitatea existenţei de fotografii pentru toate bunurile culturale mobile, pentru care se solicită exportul, inclusiv pentru cărţi, publicaţii, mărci şi cărţi poştale de frecvenţă şi serie mare sau pentru unele bunuri de serie mare care se pot identifica precis prin înscrisuri, mărci sau alte caracteristici ale obiectelor respective. De asemenea, se clarifică şi tipul ştampilelor care se aplică pe fotografii şi nu direct pe bunurile culturale mobile (operaţiune ce ar putea duce la deteriorarea bunurilor). În vederea creşterii măsurilor de securitate a bunurilor culturale mobile exportate, s-a modificat anexa nr. 1, contractul-cadru de împrumut şi s-a adăugat anexa nr. 7, document care atestă îndeplinirea condiţiilor de securitate fizică ale locaţiei unde se expun bunurile culturale mobile împrumutate. S-au introdus clarificări privind conţinutul dosarului care trebuie depus în vederea exportului bunurilor culturale mobile clasate în tezaur, aflate în proprietate privată. Proiectul reglementează şi situaţia referitoare la nerevenirea în interiorul frontierelor româneşti a bunurilor culturale mobile clasate sau neclasate exportate temporar, la termenul stabilit prin certificatul de export sau la termenul stabilit prin certificatul de export de prelungire a termenului emis potrivit prevederilor legale, care constituie operaţiune de export ilegal.
Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condiţiile în care se pot realiza expoziţii în străinătate, a anunţat, ministrul Natalia Intotero.
Natalia Intotero a arătat că aceste reguli au fost stabilite de specialiştii de la Direcţia Patrimoniu din Ministerul Culturii, alături de cei de la Serviciul Juridic, urmând ca propunerile acestora să fie îmbunătăţite de toţi specialiştii din domeniu.
Opinia Cititorului