Exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA au scăzut cu 5% în ianuarie, comparativ cu luna anterioară, ajungând la 6,84 milioane de tone, în condiţiile în care vremea rece a stimulat cererea internă, iar producătorii de profil au trimis mai puţin gaz către clienţii europeni, arată datele Refinitiv Eikon, preluate de Reuters.
Conform aşteptărilor, valul rece care va lovi Statele Unite va avea un impact modest asupra echilibrului aprovizionării cu gaze în săptămânile următoare, chiar şi pe fondul scenariilor de scădere a aprovizionării cu gaz uscat, potrivit analistului Ade Allen de la firma de consultanţă Rystad Energy.
Un total de 95 de cargouri care transportau GNL au plecat luna trecută din porturile americane, în principal spre clienţii din Europa, care au primit 68% din exporturi, notează sursa citată, adăugând că Asia a beneficiat de 23% din total.
În decembrie 2022, exporturile de GNL din SUA au crescut la 7,22 milioane de tone, deoarece producătorii au făcut eforturi ca să furnizeze cât mai mult posibil Europei. Clienţii de pe continentul european au preluat 79% din totalul exporturilor de profil, în luna respectivă.
• UE lansează preţul de referinţă nou pentru GNL
Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate (GNL), ca parte a planurilor de plafonare a preţurilor de referinţă ale gazelor dacă acestea cresc, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, după ce Rusia a redus aprovizionarea, transmite Reuters.
Acest preţ este calculat pe baza cotaţiilor GNL globale şi a fost publicat miercuri seară, urmând să fie folosit alături de preţul gazelor în Europa. Din 15 februarie, preţul gazelor în UE va fi plafonat dacă preţul de referinţă depăşeşte 180 de euro/Megawatt oră, timp de trei zile, şi este cu 35 euro/Megawatt oră peste preţul de referinţă GNL.
Preţul de referinţă GNL a fost evaluat la 55,21 euro/Megawatt oră miercuri seară, de Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), notează Agerpres.
La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures ale gazelor cu livrare în luna următoare au închis ziua de miercuri la 59,30 euro/Megawatt oră, ceea ce înseamnă un spread (diferenţa dintre preţul de cumpărare şi vânzare - n.r.) de aproximativ 4 euro/Megawatt oră faţă de nivelul preţului de referinţă al GNL, departe de spreadul de 35 euro/Megawatt oră necesar pentru declanşarea plafonării preţului de referinţă în UE.
În decembrie, preţurile gazelor în Europa au depăşit 140 de euro/Megawatt oră, dar de atunci au scăzut semnificativ, datorită iernii blânde şi a umplerii aproape complete a facilităţilor de stocare a gazelor din UE.
Evaluarea ACER a preţului de referinţă GNL este o medie a unor preţuri internaţionale ale gazelor naturale lichefiate.
Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna martie era de 57 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior până la 59,8 euro, iar la ora 13.05 atingea 56,51 euro.
..........................................
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna aprilie a scăzut cu 0,4% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 82,49 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie a coborât cu 0,3%, la 76,17 dolari barilul la ora locală 08.02.
..........................................
Cotaţia futures a aurului cu livrare în aprilie a crescut cu 1,3%, la 1.968,30 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.03, cea spot - cu 0,1%, la 1.953,10 dolari/uncie.
..........................................
Preţul grâului cu livrare în luna martie a urcat cu 0,4% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,62 dolari/buşel la ora 08.04, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 0,2%, la 6,82 dolari/buşel.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2023, 12:11)
Vremea a fost calduta,norocul populatiei europene,
iar industria europeana nu-si permite pretul prea mare