EXPRIMAT ÎN EURO, DEFICITUL COMERCIAL A SCĂZUT Economist: Scăderea deficitului exprimă contracţia economiei

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 iulie 2012

Aurelian Dochia

Aurelian Dochia

Deficitul nostru comercial a scăzut cu 161,2, milioane de euro, în perioada ianuarie-mai 2012 faţă de aceleaşi luni ale anului trecut, potrivit informaţiilor transmise de INS. La valorile exprimate în lei, deficitul comercial s-a adâncit cu 104,9 milioane de lei, ajungând, astfel, la 15,44 miliarde lei (3,5 miliarde euro).

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a spus că, în cazul deficitului comercial, trebuie analizată valoarea exprimată în euro, aceasta fiind, în opinia sa, cea exprimată "oarecum în termeni reali". Domnia sa consideră că evoluţia comerţului exterior exprimă o contracţie a economiei, în ansamblu: "Scăderea deficitului se petrece de mai multă vreme şi este legată de încetinirea activităţii economice, care atrage o stagnare a exporturilor şi o reducere a importurilor".

Potrivit INS, în perioada analizată, exporturile au ajuns la circa 81 miliarde lei (18,56 miliarde euro), cu 6% mai mult la valorile exprimate în lei şi, respectiv, cu 1,5% mai mult la valorile exprimate în euro. În acelaşi timp, importurile au fost de 96,55 miliarde lei (aproximativ 22 miliarde euro), în creştere cu 5,1% la valorile exprimate în lei şi cu 0,5% la valorile exprimate în euro, comparativ cu lunile similare ale lui 2011.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri, în ianuarie-mai 2012, s-a cifrat la 57,7 miliarde lei (13,18 miliarde euro), la expedieri şi la 70,36 miliarde lei (peste 16 miliarde euro), la introduceri, reprezentând 71,1% din total exporturi şi, respectiv 72,9% din total importuri.

În perioada menţionată, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (41,3% la export şi 33,1% la import) şi alte produse manufacturate (34% la export şi respectiv 29,5% la import).

Exporturile noastre pe piaţa extracomunitară au scăzut cu 10,5%, în luna iunie a acestui an faţă de perioada similară a lui 2011, ne-a declarat, recent, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Potrivit domniei sale, la baza aces­tui lucru se află dificultăţile de finanţare şi cele de cerere externă.

Scăderea din iunie vine după o creştere cu 6,1% a exporturilor în ţările din afara UE, în mai 2012, şi în condiţiile în care piaţa extracomunitară reprezintă speranţa exportatorilor pentru întărirea comerţului exterior şi a economiei.

Reprezentantul ANEIR a afirmat că exporturile, cu o creştere semnificativă în 2011, au constituit singurul sector care a reuşit să tragă după el economia naţională, iar România a fost campionul european în ceea ce priveşte recuperarea nivelului exporturilor faţă de minimul din timpul crizei, ca ritm de creştere şi ca valoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb