Extinderea spaţiului Schengen şi consecinţele sociale ale războiului din Ucraina, pe agenda sesiunii plenare a PE

G.D.
Internaţional / 17 octombrie 2022

Extinderea spaţiului Schengen şi consecinţele sociale ale războiului din Ucraina, pe agenda sesiunii plenare a PE

Parlamentul European se reuneşte începând de astăzi după-amiază în sesiune plenară la Strasbourg, subiectele de interes fiind în special supunerea la vot a unei rezoluţii fără caracter legislativ referitoare la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen şi dezbaterea privind consecinţele sociale ale războiului din Ucraina, potrivit Agerpres.

Dezbaterea pe acest subiect a avut tot la Strasbourg, în sesiunea plenară din 3-6 octombrie, când majoritatea eurodeputaţilor au îndemnat statele membre să recunoască faptul că Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile Schengen şi că ar trebui admise în spaţiul european de liberă circulaţie cât mai curând posibil.

De partea sa, preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunţat, prin vocea ministrului afacerilor europene Mikulas Bek, că va căuta ca la summitul din luna decembrie să se obţină unanimitatea cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, în timp ce vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas, a reamintit că cele două ţări au îndeplinit de mult timp criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, lucru recunoscut încă din 2011.

Eurodeputaţii vor dezbate cu reprezentanţii Consiliului Uniunii Europene şi ai Comisiei aspecte privind controalele la frontierele interne în spaţiul Schengen, în urma unei hotărâri a Curţii de Justiţie a UE. În aprilie, CJUE a decis o perioadă de până la şase luni pentru efectuarea controalelor la frontieră din cauza unor ameninţări grave, ce poate fi prelungită numai dacă apare o nouă ameninţare, cu excepţia cazului în care există circumstanţe excepţionale care pun în pericol funcţionarea generală a spaţiului Schengen. Este de aşteptat ca eurodeputaţii să le solicite autorităţilor statelor membre să respecte normele actuale de liberă circulaţie în spaţiul Schengen, ce reprezintă una dintre principalele realizări ale UE.

O altă dezbatere interesantă se anunţă cea privind războiul din Ucraina, cu accent pe consecinţele sociale, migraţia şi solidaritatea culturală. Eurodeputaţii vor discuta consecinţele sociale şi economice ale războiului, impozitarea profiturilor excepţionale, migraţia şi distrugerea patrimoniului cultural, în cadrul unor dezbateri.

Într-o dezbatere cu Comisia Europeană şi preşedinţia cehă a Consiliului UE, membrii Parlamentului European îşi vor prezenta aşteptările pentru Consiliul European din 20 şi 21 octombrie.

De asemenea, în cursul acestei sesiuni plenare eurodeputaţii vor interpela executivul european cu privire la planurile de a proteja mai bine infrastructura critică a UE.

În fine, eurodeputaţii îşi vor adopta poziţia înaintea negocierilor cu Consiliul UE cu privire la bugetul Uniunii pentru 2023. Parlamentul European ar urma să se pronunţe prin vot pentru un buget mai bine pregătit pentru a face faţă impactului războiului din Ucraina şi procesului de redresare în urma pandemiei de COVID-19.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb