"EY" ROMÂNIA:  Investitorii aşteaptă o clarificare a puterii cu adevărat disponibile şi utilizabile în sistemul energetic naţional

Andrei Stan
Companii #Energie / 31 august 2017

Investitorii aşteaptă o clarificare a puterii cu adevărat disponibile şi utilizabile în sistemul energetic naţional

Investitorii aşteaptă o clarificare a puterii cu adevărat disponibile şi utilizabile în sistemul energetic naţional pe termen lung, iar semnalele pieţei privind nevoia de capacităţi suplimentare sunt estompate de datele statistice oficiale, susţine Alexandru-Valeriu Binig, partener asistenţă în afaceri, "EY" România.

Într-un comunicat de presă citat de Agerpres, Binig a spus: "În România asistăm la o perioadă de aşteptare. Pe de o parte, proprietarii de active de generare a electricităţii din surse regenerabile îşi recalculează fluxul de numerar pe baza percepţiei impactului recentelor schimbări legislative cu efecte în schema de sprijin pentru capacităţile existente. În mod sigur, tranzacţiile în acest subsector în România nu se desfăşoară cu prime forward faţă de evaluările bazate pe prognoza de fluxuri de numerar".

Pe de altă parte, investitorii aşteaptă o clarificare a puterii cu adevărat disponibile şi utilizabile în sistemul energetic naţional pe termen lung.

Oficialul "EY" România a explicat: "Câtă vreme sunt declaraţi peste 24.000 MW ca putere instalată, iar la o producţie de 10.000-11.000 MW nu apar pe piaţă capacităţi care să suplinească generatori care măresc preţul, semnalele pieţei privind nevoia de capacităţi suplimentare sunt estompate de datele statistice oficiale. În lipsa unei clarificări nu vom vedea investiţii greenfield pe termen scurt".

Conform raportului "EY Power transactions and trends Q2 2017", valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut cu 32% în trimestrul al doilea al acestui an, la 30,8 miliarde dolari, ca urmare a diminuării oportunităţilor de investiţii în segmentul producţiei convenţionale de energie.

Raportul menţionează: "În acelaşi timp, numărul global al tranzacţiilor a crescut de la 115, în trimestrul întâi 2017, la 134 în trimestrul al doilea 2017 - reprezentând o creştere de 17%. Tranzacţiile din zona energiei regenerabile au reprezentat aproape jumătate (48%) din volumul total al tranzacţiilor din acest sector. Tendinţa s-a remarcat cel mai mult în regiunea Asia-Pacific, unde energia regenerabilă a reprezentat 51% din volumul tranzacţiilor derulate în T2 2017. Iniţiativele de reformă energetică au continuat şi ele să stimuleze activitatea de tranzacţionare, iar privatizarea activelor a generat 13,3 miliarde dolari, adică 43% din valoarea globală a tranzacţiilor".

Europa a fost singura regiune care a înregistrat o creştere a valorii tranzacţiilor din energie şi utilităţi de la un trimestru la altul.

"EY" România precizează: "Valoarea tranzacţiilor în Europa a crescut cu 10,6 miliarde dolari în T2 2017, cu 12% mai mare faţă de primul trimestru 2017 şi cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. S-a remarcat un număr mare de tranzacţii cu valoare mică în segmentul energiei regenerabile: 29 de tranzacţii reprezentând 55% din volumul total. Valoarea medie a tranzacţiei a scăzut de la 278,5 milioane dolari în primul trimestru la 62,15 milioane dolari în trimestrul al doilea".

Potrivit companiei de consultanţă, investiţiile din zona de transport şi distribuţie (T&D) au crescut de la 76 milioane dolari în trimestrul întâi, la 4,3 miliarde dolari în trimestrul al doilea, totalizând 40% din valoarea tranzacţiilor. Spania şi Marea Britanie au rămas principalele ţinte de interes pentru investiţii, cumulând 27%, respectiv 26%, din valoarea totală a tranzacţiilor regionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb