Bosch, furnizor de tehnologii şi servicii, susţine sistemul educaţional din România şi continuă să investească în formarea tinerilor specialişti, transmite un comunicat de presă trimis redacţiei.
De mai bine de cinci ani, fabrica Bosch din Blaj derulează parteneriate cu universităţi de prestigiu din trei judeţe din centrul ţării - Mureş, Sibiu şi Alba, contribuind astfel la transformarea sistemului educaţional. Programele de studiu dezvoltate şi implementate de companie în toate facultăţile din cadrul celor trei universităţi partenere susţin dezvoltarea de noi competenţe în rândul studenţilor, favorizând totodată formarea de personal calificat şi bine pregătit pentru viitorul muncii şi lucrul cu noile tehnologii.
Spaţii de studiu inspiraţionale chiar în incinta universităţilor
Complementar conceptului Inspiring Working Conditions (IWC) implementat în locaţiile Bosch, fabrica din Blaj oferă studenţilor din cadrul universiţăţilor partenere spaţii de studiu inspiraţionale, recent inaugurate, chiar în incinta instituţiilor de învăţământ. Astfel, compania a pus la dispozitia studenţilor Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia şi ai Universitatăţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş două astfel de locaţii, menite să favorizeze colaborarea în rândul colegilor şi socializarea. Prin această iniţiativă, Bosch îşi propunesă susţină cât mai bine pregătirea studenţilor în acumularea de cunoştinţe şi competenţe necesare pentru o carieră în cadrul unei fabrici moderne. "În universităţi, studenţii îşi însuşesc cunoştinţele teoretice, esenţiale pentru construirea unei cariere remarcabile", a declarat Bernhard Gehlert, directorul comercial al fabricii Bosch din Blaj. "În viaţa profesională, pe lângă acestea, cooperarea şi comunicarea sunt factori importanţi de succes. Am creat aceste spaţii inspiraţionale în universităţi, pentru a oferi studenţilor un spaţiu prielnic explorării ideilor şi muncii în echipă", a adăugat Gehlert.
Bosch Academy, o perspectivă de ansamblu asupra proceselor de producţie
Conceput exclusiv pentru a oferi viitorilor specialişti o o perspectivă de ansamblu asupra proceselor de producţie, programul Bosch Academy se adresează studenţilor din anii III şi IV şi este structurat într-o serie de seminarii şi prelegeri pe teme tehnice, comerciale, dar şi de management. Astfel, studenţii vor avea posibilitatea să abordeze subiecte de actualitate precum provocările din management şi leadership în industria auto, conceptul de lean management, tehnologia de automatizare, Industria 4.0, logistică industrială, controlling, dar şi problem solving. La finalul programului, cursanţii vor parcurge o etapă de evaluare şi vor primi un certificat din partea companiei care atestă competenţele dobândite.
Oportunităţi de învăţare şi perfecţionare, remunerate
Pentru tinerii cu nivel de studii de licenţă sau masterat, aflaţi încă în exerciţiul universitar, compania oferă posibilitatea de a accesa programul Working Student, fie în regim part-time, fie cu normă întreagă. Astfel, studenţii au oportunitatea de a activa în câmpul muncii într-un mediu multicultural care îi ajută să îşi îmbogăţească nu doar nivelul de cunoştinţe, ci şi competenţele practice. Mai mult, studenţii înscrişi în program beneficiază de mentorat pentru pregătirea lucrării de licenţă sau dizertaţie, iar aproximativ optzeci de procente dintre aceştia primesc o ofertă de muncă cu normă întreagă după terminarea studiilor. Pe baza performanţelor individuale obţinute pe parcursul activităţii, participanţii devin eligibili şi pentru alte programe Bosch. În prezent, în cadrul Fabricii Bosch din Blaj lucrează aproximativ 120 de studenţi. "Stabilirea priorităţilor şi buna organizare m-au ajutat să mă concentrez pe ceea ce este important, ceea ce îmi aduce o valoare adăugată şi mă ajută să fiu mai productivă, atât la birou cât şi în viaţa de zi cu zi. Iar dacă munceşti, înveţi şi iei exemplu de la oamenii din jurul tău, mai apoi poţi deveni tu însuţi un exemplu", spune Cristina, working student în cadrul Fabricii Bosch din Blaj.
Studenţii care doresc să îşi petreacă vacanţa de vară într-un mod productiv pot opta pentru unul dintre cele 30 de locuri disponibile în programul de internship. Pe parcursul a două luni, tinerii înscrişi în program vor activa într-un mediu de lucru modern, profesional şi prietenos, alături de specialişti cu experienţă şi vor avea posibilitatea de a-şi dezvolta propriile proiecte, sub îndrumarea permanentă a unui mentor.