Fabricile de pîine nu se mai înghesuie la grîul statului

Sorin Barariu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 26 februarie 2004

Mai puţin de un sfert din grîul oferit de la rezerva de stat a fost luat de fabrici

Reprezentanţii patronatelor afirmă că entuziasmul fabricilor de pîine faţă de grîul statului este destul de scăzut, din cauza garanţiilor bancare pe care trebuie să le prezinte

Autoritatea Naţională a Re-zervelor de Stat (ANRS) a pus luna trecută la dispoziţia a 143 de fa-brici de pîine 150.000 de tone de grîu. Potrivit lui Aurel Popescu, preşedintele asociaţiei profesionale de profil "Rompan", de la data de cînd cele 150.000 de tone au devenit disponibile (15 ianuarie 2004), şi pînă în prezent, doar 30.000 de tone au fost accesate.

Viorel Marin, preşedintele asociaţiei procesatorilor "Anamob", afirmă că fabricile de pîine nu se înghesuie la grîul statului, deoarece trebuie să prezinte garanţii bancare care practic dublează preţul grîului. "Eliberarea grîului a calmat piaţa, dar nu a rezolvat problemele de fond, precum decapitalizarea societăţilor de profil şi extinderea pieţei negre", a mai arătat Viorel Marin. Pe primul loc în ce priveşte cantitatea de grîu care poate fi accesată se găseşte societatea "Vel Pitar" din judeţul Vîlcea, care va putea lua de la rezerva de stat 13.000 de tone. "Vital & Heyl" din Timiş a primit o cotă de 9.000 de tone, iar "Băneasa" din Bucureşti va putea accesa 8.600 de tone de grîu din rezerva de stat. Majoritatea firmelor au cote mici, de cîteva sute de tone de grîu.

Aşa cum am mai amintit într-un număr anterior, modul de atribuire a cotelor este netrans-parent, fiind încredinţat unei comisii formate din reprezentanţi ai procesatorilor şi ai Minis-terului Agriculturii. Mai mult, o parte din agenţii economici care au luat anul trecut grîu şi nu l-au mai restituit au primit păsuire de la autorităţi pînă la noua recoltă. Aceste firme vor da grîul înapoi cînd preţul acestuia va fi la jumătate faţă de cel actual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb