FACILITATE PENTRU COMPANIILE AFECTATE DE CRIZĂ: Guvernul prelungeşte şomajul tehnic şi în 2010

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 8 februarie 2010

Premierul Emil Boc estimează că, astfel, vor fi salvate 200.000 de locuri de muncă.

Premierul Emil Boc estimează că, astfel, vor fi salvate 200.000 de locuri de muncă.

Pierderea bugetului de stat este, însă, de 439 milioane lei

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, o Ordonanţă de urgenţă care prelungeşte facilitatea şomajului tehnic pentru societăţile afectate de criză şi anul aceasta.

Măsura a fost cerută cu insistenţă de către companiile aflate în dificultate, ale căror cicluri de producţie şi comenzi au fost afectate de criză, dar şi de către organizaţiile sindicale care se temeau de un posibil val de concedieri ale salariaţilor.

Şomajul tehnic ajută firmele, în perioada suspendării temporare a activităţii, prin faptul că statul preia plata contribuţiilor de asigurări sociale ale angajatului şi angajatorului, urmând ca salariatul să primeas-că 75% din salariu, pe parcursul unei perioade de trei luni de zile.

Primul-ministrul Emil Boc a declarat: "Am adoptat actul normativ prin care am reglementat şomajul tehnic pentru anul 2010. Am decis să luăm această măsură ştiind că, cel puţin în prima parte a anului 2010, sunt încă condiţii dificile din punct de vedere economic. Dorim să oferim un sprijin direct firmelor pentru a putea menţine locurile de muncă şi, implicit, cetăţenilor să aibă o slujbă, astfel încât să depăşim, cât mai repede cu putinţă şi cu cât mai puţine costuri sociale, această perioadă, încă, dificilă".

Premierul a subliniat că, prin adoptarea Ordonanţei, vor fi salvate în jur de 200.000 de locuri de muncă. Boc a mai precizat că, în perioada următoare, Guvernul va adopta şi alte măsuri de sprijinire a mediului de afaceri pentru crearea şi menţinerea locurilor de muncă.

Şomajul tehnic, din februarie

La rândul său, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a precizat că şomajul tehnic se va aplica începând cu luna aceasta.

Ministrul Muncii a declarat: "La plăţile de salarii care se fac pentru luna februarie, care de obicei se fac în martie, legea poate să funcţioneze în aceste condiţii. Se plătesc numai 75% de către angajatori din salariul de bază al postului ocupat, iar statul suportă diferenţa de contribuţii sociale, de toate tipurile - fie că este vorba de pensii, de şomaj, sănătate, risc profesional, inclusiv fondul de garantare a creanţelor salariale. În plus, se scuteşte plata impozitului pe venit".

Şeitan a mai apreciat că de această facilitate ar putea să beneficieze circa 200.000 de persoane.

Ministrul Muncii a adăugat: "Acest număr ar conduce la o pierdere a bugetelor statului - fie că este vorba de bugetul de stat sau de bugetele de asigurări - de circa 439 de milioane lei pe întregul an. Ceea ce nu ar fi o problemă foarte mare, ţinând cont de faptul că, dacă nu am introduce o astfel de măsură, ar fi nevoie de protejarea angajatorilor şi a întreprinderilor economice şi ar trebui ca aceşti oameni să intre în şomaj. 200.000 de oameni în şomaj anul acesta, la minim şase luni de şomaj, cu o contribuţie medie de şomaj, ar însemna aproximativ 900 de milioane de lei cost pe bugetul de şomaj".

Ministrul Muncii a mai precizat că măsura este avantajoasă atât pentru bugetul de stat, cât şi pentru salariaţi şi întreprinderi, care, astfel, vor avea personal la dispoziţie în situaţia creşterii comenzilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb