• Pierderea bugetului de stat este, însă, de 439 milioane lei
Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, o Ordonanţă de urgenţă care prelungeşte facilitatea şomajului tehnic pentru societăţile afectate de criză şi anul aceasta.
Măsura a fost cerută cu insistenţă de către companiile aflate în dificultate, ale căror cicluri de producţie şi comenzi au fost afectate de criză, dar şi de către organizaţiile sindicale care se temeau de un posibil val de concedieri ale salariaţilor.
Şomajul tehnic ajută firmele, în perioada suspendării temporare a activităţii, prin faptul că statul preia plata contribuţiilor de asigurări sociale ale angajatului şi angajatorului, urmând ca salariatul să primeas-că 75% din salariu, pe parcursul unei perioade de trei luni de zile.
Primul-ministrul Emil Boc a declarat: "Am adoptat actul normativ prin care am reglementat şomajul tehnic pentru anul 2010. Am decis să luăm această măsură ştiind că, cel puţin în prima parte a anului 2010, sunt încă condiţii dificile din punct de vedere economic. Dorim să oferim un sprijin direct firmelor pentru a putea menţine locurile de muncă şi, implicit, cetăţenilor să aibă o slujbă, astfel încât să depăşim, cât mai repede cu putinţă şi cu cât mai puţine costuri sociale, această perioadă, încă, dificilă".
Premierul a subliniat că, prin adoptarea Ordonanţei, vor fi salvate în jur de 200.000 de locuri de muncă. Boc a mai precizat că, în perioada următoare, Guvernul va adopta şi alte măsuri de sprijinire a mediului de afaceri pentru crearea şi menţinerea locurilor de muncă.
• Şomajul tehnic, din februarie
La rândul său, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a precizat că şomajul tehnic se va aplica începând cu luna aceasta.
Ministrul Muncii a declarat: "La plăţile de salarii care se fac pentru luna februarie, care de obicei se fac în martie, legea poate să funcţioneze în aceste condiţii. Se plătesc numai 75% de către angajatori din salariul de bază al postului ocupat, iar statul suportă diferenţa de contribuţii sociale, de toate tipurile - fie că este vorba de pensii, de şomaj, sănătate, risc profesional, inclusiv fondul de garantare a creanţelor salariale. În plus, se scuteşte plata impozitului pe venit".
Şeitan a mai apreciat că de această facilitate ar putea să beneficieze circa 200.000 de persoane.
Ministrul Muncii a adăugat: "Acest număr ar conduce la o pierdere a bugetelor statului - fie că este vorba de bugetul de stat sau de bugetele de asigurări - de circa 439 de milioane lei pe întregul an. Ceea ce nu ar fi o problemă foarte mare, ţinând cont de faptul că, dacă nu am introduce o astfel de măsură, ar fi nevoie de protejarea angajatorilor şi a întreprinderilor economice şi ar trebui ca aceşti oameni să intre în şomaj. 200.000 de oameni în şomaj anul acesta, la minim şase luni de şomaj, cu o contribuţie medie de şomaj, ar însemna aproximativ 900 de milioane de lei cost pe bugetul de şomaj".
Ministrul Muncii a mai precizat că măsura este avantajoasă atât pentru bugetul de stat, cât şi pentru salariaţi şi întreprinderi, care, astfel, vor avea personal la dispoziţie în situaţia creşterii comenzilor.