• Finlandezii vor să investească peste 60 de milioane de euro în fabrica de la Jucu, depăşind astfel limita maximă admisă de Comisia Europeană, de 50 de milioane de euro
Compania finlandeză Nokia ar putea pierde facilităţile fiscale din Parcul Industrial Tetarom III, după ce aceştia au anunţat că intenţionează să îşi majoreze investiţia de la Jucu la 60 de milioane de euro. În aceste condiţii, spune Viorel Găvrea, directorul Tetarom, " regulile parcului industrial nu se mai aplică, iar Nokia şi toţi cei implicaţi se supun regulilor Comisiei Europene". Ceea ce înseamnă că va trebui început un dialog cu Comisia Europeană care îşi va da sau nu acordul pentru păstrarea facilităţilor oferite de parcul industrial, deoarece investiţia depăşeşte limita superioară impusă , de 50 de milioane de euro.
Găvrea a mai arătat că nu este nicio problemă ca Nokia să piardă aceste facilităţi, întrucât intenţia de a creşte investiţia şi depăşirea pragului de 50 de milioane de euro cheltuieli eligibile a fost confirmată chiar de oficialii companiei. Sumele anunţate de Nokia înseamnă investiţia în clădiri, în infrastructură, în aparatura tehnologică, dotare, care se calculează din totalul investiţiei. "Dacă cheltuielile eligibile sunt sub 50 de milioane de euro, compania beneficiază de facilităţi oferite prin statutul de parc industrial, dacă se depăşeşte suma, aceste facilităţi se anulează", a precizat Găvrea.
Tetarom va continua demersurile pentru obţinerea titlului de parc industrial pentru că este vorba şi de ceilalţi investitori din parcul industrial de la Jucu, cum sunt furnizorii Nokia sau alte firme care vor veni. "Acest titlu va avantaja şi Nokia în cadrul negocierilor cu Comisia Europeană, iar reprezentanţii companiei vor putea explica că se află într-un parc care are nişte reguli. Să obţină şi ei câteva scutiri", a precizat directorul Tetarom.
Viorel Găvrea a estimat că acest Tetarom va obţine titlul de parc industrial până la finele acestei luni. Directorul Tetarom a mai spus că, cel mai probabil, contractul de asociere în participaţiune dintre Consiliul Judeţean Cluj şi Nokia va fi semnat între 17 şi 20 aprilie, odată cu finalizarea discuţiilor, până acum fiind în vigoare memorandumul de înţelegere cu Consiliul Judeţean Cluj, care a fost semnat în martie 2007. Nokia a început, în luna februarie, producţia de telefoane mobile la fabrica din judeţul Cluj, unde va fi ansamblat modelul 1200 pentru pieţele din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.