În România sunt emise anual 560 de milioane de facturi, iar costurile sunt de circa două miliarde de euro (aproximativ 1,6% din PIB), potrivit unui studiu de piaţă privind facturarea electronică realizat de firma Daedalus Millward Brown, prezentat, joi, la o conferinţă pe tema infrastructurii financiar-bancare.
Aproape 55% din acest total reprezintă facturi între firme, iar lunar revin 49 de facturi pe companie şi trei facturi pe gospodărie.
Emiterea unei facturi în formă fizică costă părţile, în medie, 3,59 euro, iar plaja de valori pentru aceste costuri este cuprinsă între doi şi 4,5 euro.
Aceasta ar fi o explicaţie şi pentru faptul că abonamentele de telefonie mobilă nu costă mai puţin de patru euro, a afirmat reprezentantul firmei Daedalus, Daniel Enescu. El a dat ca exemplu modelul unei companii de telecomunicaţii cu trei milioane de clienţi care primesc lunar câte o factură de 12 euro (medie), care trebuie să cheltuiască anual peste 68 milioane de euro numai activităţi legate de facturare, ceea ce reprezintă 15,8% din încasări (dacă rata de încasare ar fi 100%).
Studiul Daedalus estimează că, prin facturarea electronică, cocturile anuale cu facturile ar scădea cu un miliard de euro.