FAIR-MediaSind cere înlăturarea discrepanţelor salariale din sectorul Cultură şi Mass-Media

I.M.
Miscellanea / 6 mai 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a solicitat astăzi ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer - Daniel Breaz, ca instituţia pe care o conduce să iniţieze modificarea Legii nr. 153/2017 în vederea eliminării discrepanţelor salariale existente între angajaţii din acest domeniu, conform unui comunicat remis astăzi, conform Agerpres.

FAIR-MediaSind solicită ministrului Culturii să respecte Acordul încheiat de minister cu federaţia în data de 17 mai 2018 pentru stingerea conflictului de muncă declanşat la nivel de sector cultură şi mass-media, document prin care Ministerul Culturii s-a angajat să soluţioneze mai multe probleme "grave" din sistem, inclusiv eliminarea acestor discriminări dintre angajaţi prin alinierea salariilor de bază la acelaşi nivel pentru aceeaşi funcţie, grad şi gradaţie, şi atrage atenţia că nerespectarea angajamentelor poate duce la redeschiderea conflictului de muncă la nivel de sector.

FAIR - MediaSind avertizează că existenţa discrepanţelor cu privire la cuantumul salariului de bază aferent personalului bugetar care ocupă aceeaşi funcţie, grad şi gradaţie a fost sancţionată inclusiv de către Curtea Constituţională, scrie Agerpres.

"Astfel, prin Decizia nr. 794/ 15.12.2016, Curtea Constituţională a constatat neconstituţionalitatea prevederilor art. 31 alin. (12) din OUG nr. 57/ 2015, precum şi faptul că prevederile art. 31 alin. (11) si (13) din OUG nr. 57/ 2015 sunt constituţionale în măsura în care aceste prevederi legale sunt intepretate în sensul reţinut în considerentele deciziei Curţii Constituţionale. Analizând constituţionalitatea prevederilor art. 31 alin. (11), (12) şi (13) din OUG nr. 57/ 2015, Curtea Constituţională a reţinut că 'nivelul maxim al salariului de bază/ indemnizaţiei de încadrare la care se face egalizarea prevăzută de art. 31 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/ 2015 (introdus prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 20/ 2016), trebuie să includă şi drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătoreşti. Aşadar, personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii trebuie să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/ indemnizaţiei de încadrare din cadrul aceleiaşi categorii profesionale şi familii ocupaţionale, indiferent de instituţie sau autoritate publică'", se menţionează în comunicat, conform Agerpres.

De asemenea, în cuprinsul aceleiaşi decizii, Curtea Constituţională a reţinut că "în vederea egalizării prevăzute de art. 31 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/ 2015, "nivelul maxim al salariului de bază/ indemnizaţiei de încadrare", care trebuie să includă şi drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile/ definitive, urmează să se stabilească prin raportare la aceeaşi funcţie, grad, gradaţie, vechime în muncă şi în specialitate, aceleaşi condiţii de studii, din cadrul întregii categorii profesionale, respectiv familii ocupaţionale, indiferent de instituţie sau autoritate publică".

Astfel, conform deciziei Curţii Constituţionale, personalul care ocupă aceeaşi funcţie şi deţine acelaşi grad profesional trebuie să fie salarizat la nivelul maxim, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Principiul enunţat de Curtea Constituţională a fost preluat şi în conţinutul art. 6 din Legea nr. 153/ 2017, potrivit căruia sistemul de salarizare reglementat are la bază următoarele principii: "b) principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare şi instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă şi în funcţie; c) principiul egalităţii, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală; d) principiul importanţei sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor", precizează reprezentanţii Federaţiei, conform Agerpres.

"Or, deşi necesitatea existenţei unui salarizări egale pentru salariaţii bugetari care prestează aceeaşi muncă şi ocupă aceeaşi funcţie, grad profesional şi gradaţie a fost consacrată la nivel de principiu fundamental în Legea nr. 153/ 2017, în practica instituţiilor de cultură şi mass-media nu există o aplicare unitară a prevederilor legale, în sensul în care personalul bugetar din aceste instituţii este încadrat pe grile de salarizare diferite din cadrul Legii nr. 153 /2017, în funcţie de subordonarea instituţiei", se mai arată în comunicat.

FAIR-MediaSind atrage atenţia că nerespectarea angajamentelor luate de către Ministerul Culturii în cadrul Acordului încheiat cu organizaţia sindicală poate duce la redeschiderea conflictului de muncă la nivel de sector cultură şi mass-media, scrie Agerpres.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Totul este foarte clar. De ce nu se respecta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb