Familia braşoveană Santa va relua anul viitor producţia la fabrica de medicamente Europharm

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 13 septembrie 2017

Familia braşoveană Santa va relua anul viitor producţia la fabrica de medicamente Europharm

Anul viitor, fabrica Europharm din Braşov, închisă în urmă cu trei ani, îşi va relua producţia. Familia Şanta, care controlează business-urile Santa SA şi Sanosan SA, a finalizat negocierile cu grupul britanic GlaxoSmithKline. "Tranzacţia nu a fost încă finalizată, dar am plătit deja avansul", explică Attila Santa, managing director & business development, care nu a dorit să facă publică suma tranzacţiei, motivând contractul de confidenţialitate existent între cele două părţi.

"Dacă nu am fi cumpărat fabrica Europharm am fi fost nevoiţi să ne dezvoltăm producţia în altă parte, probabil în actuala locaţie din Parcul Industrial Metrom. Noi producem pentru mai multe companii farmaceutice din Uniunea Europeană, dar şi din afara acesteia, iar comenzile sunt în creştere", a explicat Attila Santa, care susţine că fabrica Europharm este într-o stare foarte bună. "Nu am mai văzut fabrica atunci când era operată de GSK, dar este conservată foarte bine". În tranzacţie nu intră şi utilajele fostei fabrici, care au fost mutate de britanicii de la GSK.

La începutul anului viitor, investitorii braşoveni speră să primească certificatul GMP (Good Manufacturing Practice) din partea celor de la Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), după care vor demara procedurile pentru pornirea producţiei la fosta fabrică de medicamente. "Vom porni treptat, secţie cu secţie, fără să ne grăbim. Avem câteva proiecte, dar nu putem să spunem când le vom porni, aşa că nu ştim exact câţi angajaţi vor fi în noul proiect. În Santa SA, companie axată pe producţia de medicamente, avem 230 de angajaţi".

Santa a negat că în tranzacţie ar fi implicaţi şi indienii de la Orbit Pharmaceuticals, dar a recunoscut că între Sanosan şi compania indiană există o colaborare la nivel incipient care s-ar putea solda cu dezvoltarea de produse farmaceutice. "Avem o firmă împreună, dar încă nu am pornit activitatea", a explicat sursa citată.

Compania Santa şi-a început activitatea în 1992 cu o farmacie, după care business-ul s-a extins atât pe producţie de medicamente, cât şi pe distribuţie de produse farmaceutice.

Grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) a pus lacătul pe producţia fabricii în luna decembrie 2015. Astfel, gigantul farma a "parafat" un plan pe care compania îl desenase pentru unitatea de producţie în urmă cu mai mulţi ani.

Britanicii de la GSK au anunţat încă din vara lui 2013 că fabrica va ieşi din reţeaua companiei din cauza supracapacităţii de producţie a grupului. Un an mai târziu ei anunţau închiderea ei şi căutarea unui cumpărător.

"Activitatea de producţie a fabricii Europharm din Braşov a încetat în decembrie 2015. În această perioadă se desfăşoară procesul de încetare a activităţii fabricii, care se va finaliza în martie 2016. În ultima parte a anului 2015 fabrica din Braşov a avut un nivel ridicat al producţiei pentru a asigura continuitatea stocurilor necesare aprovizionării pieţelor pentru pacienţi. Aşa cum anunţam în 2013 însă, decizia de închidere a fost justificată de o supracapacitate de producţie pentru formele orale solide în reţeaua globală a GSK", spunea anul trecut Petru Grădinariu, corporate affairs and communication manager al GlaxoSmithKline România.

Fabrica de medicamente Europharm din Braşov şi-a majorat afacerile în 2015- ultimul de activitate - cu 44%, până la 612,6 milioane lei (137,8 milioane euro), înregistrând în acelaşi timp un profit brut de 35,9 milioane lei (8 milioane euro), după ce ultimii doi ani îi încheiase pe pierdere. Grupul britanic GSK, proprietarul fabricii, a anunţat încă din 2013 că renunţă la această unitate, în care a investit peste 100 milioane euro. În 2014, fabrica a raportat o cifră de afaceri de 426 milioane lei şi pierderi de 9,1 milioane lei.

Fabrica Europharm Braşov a fost fondată în anul 1994 de către omul de afaceri Mihai Miron, iar GSK a cumpărat fabrica în două etape: 65% în 1998 şi restul de 35% în 2003.

Europharm şi-a început activitatea de export în 2008, când a iniţiat investiţii în linii de producţie pentru transferul unor produse importante din portofoliul grupului britanic, precum antidepresivul Seroxat sau Retrovir, pentru tratamentul HIV/SIDA. Pe fondul acestor investiţii, fabrica GSK din Braşov exporta medicamente în peste 80 de ţări, inclusiv în Japonia şi SUA. Exporturile ajungeau la peste 70% din producţie şi GSK anunţa planuri pentru o bază de export de 300 milioane dolari.

În aceste condiţii, anunţul din iunie 2013 că renunţă la fabrica din Braşov a surprins pe toată lumea. GSK a justificat decizia prin supracapacitatea de producţie la nivelul grupului pentru unele medicamente. Reprezentanţii companiei explicau atunci că la Europharm capacitatea de producţie este insuficient utilizată şi nu există potenţial de creştere pe termen lung pentru producţia de alte produse sau volume.

La vremea respectivă, GSK intenţiona să vândă fabrica unui investitor cu acelaşi domeniu de activitate. Zece luni mai târziu, compania a anunţat că nu a găsit cumpărător şi a decis închiderea unităţii, clădirile şi terenul pe care se află acestea fiind scoase la vânzare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb