Fantoma lui Roibu bântuie Oltchim

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 18 septembrie 2013

Fantoma lui Roibu bântuie Oltchim

Anunţul administratorilor judiciari ai Oltchim (Rominsolv şi BDO) că vor să facă rost de bani pentru combinat din vânzarea Ramplast a stârnit o nouă furtună în Vâlcea. Multe voci susţin că Dynamic Selling Group SRL, societatea gălăţeană care a depus ofertă pentru preluarea Ramplast (producătorul de profile PVC deţinut de Oltchim), ar fi controlată din umbră de Constantin Roibu (fostul director general al combinatului).

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarii Dynamic Selling Group sunt Gabriel Stoian (75%) şi Cristian Stoleru (25%). Cei doi oameni de afaceri ar fi apropiaţi de Constantin Roibu, având vechi relaţii de afaceri cu Oltchim.

Alte voci din Oltchim afirmă că, de fapt, Constantin Roibu "ar pune tălpi" tranzacţiei, care ar aduce în jur de 7 milioane de euro combinatului, bani absolut necesari procesului de producţie şi supravieţuirii companiei în procesul de reorganizare.

Unii spun doar că administratorii judiciari vor să vândă Ramplast la un preţ derizoriu. Sindicatul Liber Oltchim, condus de Mihai Diculoiu (despre care se spune că este "omul" lui Constantin Roibu), a trimis, ieri, un comunicat de presă în care solicită Comitetului Creditorilor să nu aprobe vânzarea Ramplast pentru că administratorii judiciari doresc falimentarea combinatului.

Contactat telefonic de ziarul "BURSA", Constantin Roibu ne-a declarat: "Nu am absolut nicio legătură cu firma Dynamic Selling Group şi cu vânzarea Ramplast. Orice se întâmplă la Oltchim, se spune că eu sunt în spate sau eu sunt de vină".

Comitetul Creditorilor combinatului Oltchim a fost convocat, săptămâna trecută, ca să aprobe vânzarea Ramplast. Întrunirea comitetului a fost, însă, amânată pentru vineri.

Surse din combinat ne-au spus că Oltchim nu a mai furnizat materie primă pentru Ramplast de prin 2008, când piaţa imobiliară a suferit un recul puternic în urma crizei: "Dynamic Selling Group furnizează Ramplast materia primă, iar societatea produce profilele pe care firma gălăţeană le exportă în Ucraina şi Republica Moldova. Producţia Ramplast în acest sistem de lohn este mică, iar Ramplast este captiv comenzilor Dynamic Selling Group. Piaţa de tâmplărie termoizolantă din România este în cădere liberă, fără să dea semne de revenire".

Săptămâna trecută, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, ne-a declarat: "Avem un cumpărător pentru Ramplast şi avem şi o ofertă de preţ. Cumpărătorul este o societate din România care are piaţă de desfacere în Ucraina şi Moldova. Creditorii trebuie să aprobe tranzacţia. Banii vor fi folosiţi pentru procesul de producţie al combinatului, în condiţiile în care CEC Bank ne-a anunţat că nu va acorda un nou împrumut pentru Oltchim. Astfel, din sectorul bancar, ne rămâne finanţarea de la Piraeus Bank şi de la Banca Transilvania. Dosarele de creditare au fost finalizate şi aşteptăm acordul final al celor două bănci".

Domnia sa nu a dorit să facă publice detaliile tranzacţiei până când Comitetul Creditorilor Oltchim va lua o decizie.

Raportul de evaluare asupra activelor Oltchim va fi gata în perioada imediat următoare. Acest raport, important în procesul de privatizare a combinatului, va fi supus aprobării Comitetului Creditorilor, iar apoi va fi constituit Oltchim 2 (o societate tip special purpose vehicle). Constituirea Oltchim 2 este estimată pentru perioada 20-30 septembrie atât de către Gheorghe Piperea, cât şi de către ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Cel mai probabil, finalul lunii septembrie va fi şi termenul limită de depunere a ofertelor investitorilor interesaţi de Oltchim.

Potrivit Ministerul Economiei, de Oltchim s-au arătat interesaţi mai mulţi investitori, printre care consorţiul PCC-Fortissimo Capital, Yildirim Turcia, dar şi SIF-urile, care vor să formeze un consorţiu pentru investiţii la Oltchim, împreună cu Chimcomplex Borzeşti, Salrom şi Tricon Energy. Şi ruşii de la Oil Gas Trade (OGT) LLC vor să preia Oltchim, promiţând investiţii de 300 milioane de euro. Tot de Oltchim este interesată şi banca rusească de investiţii VTB Capital.

Vosganian: "Oltchim va deveni bancabil"

Oltchim va deveni bancabil, căpătând, astfel, girul unor bănci private, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la Palatul Parlamentului. În cadrul unei reuniuni cu senatorii PSD, Varujan Vosganian a vorbit despre o serie de priorităţi ale ministerului pe care îl conduce, între acestea fiind Oltchim, informează Agerpres.

Domnul Vosganian a precizat: "Am vorbit despre proiectul Oltchim şi am arătat că în această săptămână creditorii ar trebui să aprobe o finanţare pe care o vom anunţa în câteva zile şi dacă ea se va realiza va fi o performanţă extraordinară pentru că Oltchim, care era aproape de dispariţie la începutul anului, devine bancabil şi capătă în acest fel girul unor bănci private. Apoi la sfârşitul lui septembrie va fi prezentat creditorilor raportul de evaluare şi «Oltchim 2» curăţat de datorii, urmând ca octombrie să fie luna începerii negocierilor cu posibilii clienţi".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. asa cum il descria si presa austriaca in cotidianul Der Standard, omul care a vazut singura sansa pentru dezvoltarea petrochimiei romanesti prin cumpararea ARPECHIM de la concurentul OMV PETROM ----"Die OMV-Tochter begründet den Verkauf damit, dass sie sich auf ihre Kernaktivität konzentrieren will - die petrochemische Industrie ist ein sekundärer Bereich. Oltchim-Generaldirektor Constantin Roibu bezeichnete den Deal als "einzige Chance zur Revitalisierung der rumänischen Petrochemie". Der Ankauf der Arpechim-Anteile würde zu einer verbesserten Börsennotierung des Oltchim-Konzerns und zur Schaffung von neuen Arbeitsplätzen führen."--aici este totul descris , ce poate fi mai frumos. Se pare insa ca acest cotidian nu a fost luat in seama la Bruxeles pentru o petitie care de fapt nici nu si-a avut rostul, tinand cont ca Romania nu implinea conditiile de piata unica datorita reglementarilor vamale si ale circurlatiei fortei de munca. Poate fi asadar prin viziune un adevarat candidat la Presedentie.

    Nu au mai dat materie prima la ramplast ca nu au mai avut deunde sa dea pt ca s-au oprit sectile PVC si Monomer nu ca nu ar fi avut piata.Piata au si azi dar se aduce PVC din Ungaria ca asa sunt interesele .Cat despre vanzare [ daca din 3 sectii care produc mai dai una aproape degeaba ca asa vrea Pipera se ajunge sa se declare si faliment asa cum zice Diculoiu.

    Cat despre ROIBU sa-i dea Domnul sanatate si il asteptam inapoi 

    1. LA BU...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb