FAO: Un an de scăderi ale preţurilor alimentelor la nivel global

CĂLIN RECHEA
Macroeconomie / 7 aprilie 2023

CĂLIN RECHEA

Preţurile produselor alimentare la nivel global au înregistrat o nouă scădere, a douăsprezecea consecutivă, în martie 2023, de 2,1%, după un declin de 0,4% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 20,5%, de la 8,2%, conform ultimului raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Indicele agregat al preţurilor a scăzut până la 126,9 puncte (2014 - 2016 = 100), cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni, de la 129,7 puncte în luna anterioară (vezi graficul).

FAO: Un an de scăderi ale preţurilor alimentelor la nivel global

Declinul indicelui a fost influenţat de preţurile cerealelor, uleiurilor vegetale şi produselor lactate, în condiţiile în care preţurile cărnii şi zahărului au crescut faţă de luna precedentă.

Preţurile cerealelor au înregistrat cea mai mare scădere lunară, de 5,6%, după o scădere de 0,5% în luna precedentă, iar scăderea anuală a fost de 18,6%, prima din iulie 2020, după o creştere de 1% în luna anterioară. Scăderea medie lunară din ultimele 12 luni a fost de 1,6%.

Preţul grâului a înregistrat cea mai mare scădere lunară, de 7,1%, pe fondul cantităţilor mari oferite la export şi a perspectivelor bune pentru producţia din Australia. Preţul porumbului a scăzut cu o rată lunară de 4,6%, în timp ce preţurile orzului şi sorgului au scăzut cu 6,7%, respectiv 5,7%, iar preţul orezului a scăzut cu 3,2%.

Preţul uleiurilor vegetale a înregistrat o scădere lunară de 3%, după un declin de 3,2% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 47,7%, de la 32,6% în februarie 2023. În ultimele 12 luni, scăderea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 5,1%.

Preţul uleiului de palmier a înregistrat prima creştere lunară după trei scăderi consecutive, pe fondul impunerii unor restricţii temporare la exportul din Indonezia. Preţurile uleiului de soia, rapiţă şi floarea soarelui şi-au continuat scăderea, în condiţiile unei reduceri a cererii pentru importuri.

Preţurile produselor lactate şi-au accelerat scăderea anuală până la 10,7%, de la 7,2% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,8%, după o scădere de 2,7%. În ultimele 12 luni, scăderea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 0,9%.

Preţul zahărului şi-a temperat creşterea anuală în martie 2023, până la 7,7%, de la 13,2%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,5%, după un avans de 7,2% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, preţul zahărului la nivel global a înregistrat o creştere medie lunară de 0,7%.

Principalul factor al creşterii preţului a fost revizuirea în scădere a producţiei din India, Thailanda şi China pentru sezonul 2022/23.

Preţul cărnii a înregistrat o nouă creştere în martie 2023, de 0,8%, după un avans de 0,9% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 5,3%, de la 1,6%. În ultimele 12 luni, scăderea medie lunară a preţului cărnii la nivel global a fost de 0,4%.

Preţul cărnii de porc a crescut faţă de luna precedentă, pe fondul creşterii cererii interne din Europa, iar preţurile cărnii de bovine au crescut, în condiţiile majorărilor din Statele Unite. Preţul cărnii de pasăre a înregistrat a noua scădere lunară consecutivă, în condiţiile unei cereri relativ scăzute pentru importuri, pe fondul unei oferte globale abundente.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2022/2023 a fost majorată cu 3 milioane de tone, până la 2,777 miliarde de tone, nivel cu 1,2% sub cel înregistrat în sezonul anterior.

Revizuirea pozitivă a fost determinată de îmbunătăţirea perspectivelor pentru producţia de grâu, care a condus la o estimare de circa 796,6 milioane de tone a producţiei globale de grâu, cu 2 milioane de tone peste prognoza anterioară. Şi estimările pentru producţia de porumb, orz, ovăz, sorg au fost revizuite în creştere, cu circa 1,8 milioane de tone faţă de estimarea de la începutul lunii trecute, până la 1,464 miliarde de tone, cu 3% sub producţia din sezonul anterior.

Prognoza producţiei de orez din sezonul 2022/2023 a fost revizuită în scădere, 0,6 milioane de tone, până la 516 milioane de tone. Noua estimare este cu 1,6% sub nivelul record înregistrat în sezonul 2021/2022, de 524,4 milioane de tone.

Estimările privind comerţul mondial cu cereale arată o scădere de 2,7% în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la circa 469 milioane de tone, după o revizuire în scădere cu 4,1 milioane de tone a prognozei din luna precedentă.

Declinul a fost determinat de revizuirea în scădere cu 6,1 milioane tone a comerţului cu porumb, orz, ovăz, sorg, până la 216,7 milioane tone, un nivel cu 6,1% mai redus decât cel înregistrat în sezonul anterior.

Pentru comerţul cu grâu se estimează o creştere cu 3,7 milioane de tone în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la 199,4 milioane de tone, un nou record, în timp ce comerţul internaţional cu orez va scădea cu 5,1% faţă de sezonul precedent, până la 53,2 milioane de tone, de la maximul istoric de 56 de milioane de tone.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Noroc cu razboiul din Ucraina, altfel murea planeta de foame.

    1. Murea de Covid nu de foame:-)

      Covid-ul a dispărut imediat ce a început războiul din Ucraina. Interesant, nu?

    N-am vazut deocamdata scaderi si in magazine. Dimpotriva.

    1. Scaderi in magazine cand scad pensii si salarii nu cand cresc.

      Ieri am fost in Lidl, o femeie se inchina la prețul la ceapă

    toti fermierii se plang ca ukrainienii fac dumping la preturi si vand grul f iefton

    ok, dar eu intreb cine naiba cumpara graul asta ukrainian la juma de pret ce face cu el 

    ca painea, pastele covrigii etc se scumpesc zilnic ( banii sunt in buzunar la producatorii de panificatie) , care tac malc 

    1. Umflă corporatiile banul

      Ce ar fi economia asta capitalistă fără speculă?  

      Si langosii. A ajuns un langos simplu 4 lei

    ala nu e an de scadere!

    de incetinire a vitezei de scumpire poate. 

    s c cret 

    Exista minciuni, minciuni sfruntate si statistici

    OARE CE preturi globale ale alimentelor/ UNDE si CUM au scazut cand in Romania au tot crescut? Au scazut cele ale prod nevandabile si ale celor cu termen depasit!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb