Directorul Poliţiei Federale Americane (FBI), Christopher Wray, a cerut marţi Congresului să reînnoiască autorizaţia privind un program de monitorizare a cetăţenilor străini din afara Statelor Unite, care expiră la sfârşitul acestui an, informează Agerpres.
Un grup de experţi independenţi mandatat de Casa Albă a concluzionat în iulie că este nevoie de reformarea secţiunii 702 din Legea privind supravegherea activităţilor serviciilor de informaţii în străinătate (Foreign Intelligence Surveillance Act - FISA) care autorizează aceste programe, însă a subliniat că este vorba despre un instrument esenţial.
"Privarea FBI de competenţele din secţiunea 702 ar fi o formă de dezarmare unilaterală", a declarat directorul FBI în comisia juridică din Senatul SUA.
Salutând un instrument "indispensabil pentru eforturile noastre de a combate ameninţările reprezentate de adversarii străini", Wray a spus că secţiunea 702 este "un element cheie al capacităţii de a detecta o organizaţie teroristă în străinătate care ordonă unui agent de aici să comită un atac" pe teritoriul american.
Secţiunea 702, adoptată în 2008, permite serviciilor de securitate, inclusiv FBI, să desfăşoare programe de supraveghere electronică - inclusiv prin consultarea email-urilor - a cetăţenilor non-americani aflaţi în străinătate, fără a fi nevoie să solicite un mandat judiciar.
Însă acest text este criticat de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi de membri ai Congresului, atât democraţi, cât şi republicani, mai ales din cauza culegerii de informaţii despre cetăţenii americani, încălcând acest cadru legal.
FBI susţine că acesta i-a permis să dejoace planuri de răpire sau de asasinare din partea unor guverne străine, precum şi atacuri cibernetice lansate de China împotriva unei reţele de transport din Statele Unite sau de hackeri iranieni împotriva unui fost şef al agenţiei federale americane.