Într-o scrisoare semnată de secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, Benoit Machuel, muzicienii atrag atenţia că sălile de concerte şi spectacole care primesc publicul larg sunt acum închise, ceea ce creează o incertitudine profundă cu privire la finanţarea instituţiilor muzicale şi la veniturile angajaţilor lor, inclusiv pentru muzicieni, indiferent dacă sunt salariaţi sau independenţi.
"În urma reacţiei Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, ieri, 10 aprilie 2020, alături de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, Benoit Machuel, a trimis o scrisoare de protest preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis şi prim ministrului Ludovic Orban, în care atrage atenţia autorităţilor despre necesitatea dialogului social în România privind adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protejarea celor peste 100.000 de lucrători din sectorul Cultură şi Mass-Media", se arată într-un comunicat al Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor.
"Răspândirea rapidă a COVID-19 a determinat Guvernul dvs. să impună restricţii excepţionale asupra populaţiei, pentru a încerca limitarea şi răspândirea acesteia. Sălile de concerte şi spectacole care primesc publicul larg sunt acum închise, ceea ce creează o incertitudine profundă cu privire la finanţarea instituţiilor muzicale şi la veniturile angajaţilor lor, inclusiv pentru muzicieni, indiferent dacă sunt salariaţi sau independenţi. Faţă de criza globală generată de pandemie, FIM, FIA şi UNI MEI (Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor şi Union Network International Media, Enterteinment &Arts - n.n.) au adoptat o serie de recomandări, care solicită tuturor statelor să implementeze planuri serioase de salvare, cu resurse suficiente pentru nevoile sectorului", se notează în scrisoare.
Astfel, cele trei federaţii recomandă: garantarea tuturor lucrătorilor din sector, fie că sunt artişti, jurnalişti, tehnicieni sau alţii, a unui venit suficient pentru perioada totală în care nu sunt în măsură să îşi desfăşoare activităţile profesionale din cauza crizei COVID-19; protejarea salariaţilor împotriva concedierii din cauza suspendării temporare a activităţilor ansamblurilor şi companiilor care decurge din criza COVID-19.
"Dacă mecanismele de şomaj parţial ar fi singura alegere, acestea ar trebui garantate prin sprijinul public la un nivel orientat către protejarea, în cea mai mare măsură posibilă, a puterii de cumpărare a lucrătorilor în timpul crizei. Din păcate, Guvernul dvs. nu a răspuns încă la solicitarea FAIR-MediaSind de a discuta mecanismele de asistenţă de urgenţă aplicabile tuturor orchestrelor publice. În timp ce unele municipalităţi şi alte autorităţi locale au convenit să discute soluţii corecte cu sindicatele, altele continuă să respingă orice formă de dialog şi să impună măsuri dure personalului lor. Ca urmare, artiştii din ansambluri muzicale comparabile sunt supuşi unor tratamente incorecte şi discriminatorii, creând astfel o frustrare profundă. Criza cu care se confruntă lumea în prezent face dialogul şi solidaritatea mai decisive ca niciodată. Prin urmare, solicităm guvernului dumneavoastră să dea instrucţiuni clare conducerilor instituţiilor muzicale care depind de stat, precum şi celor care se află în subordinea municipalităţilor sau ale altor autorităţi. Toate aceste instituţii trebuie să deschidă discuţii cu reprezentanţii sindicatelor cât mai curând posibil, pentru a adopta măsuri consistente pentru a-şi proteja artiştii şi celelalte categorii de personal", precizează Benoit Machuel.