Aproape 63% dintre români consideră că au abilităţile necesare pentru a lansa o afacere, însă 58% se tem de eşec, potrivit Global Entrepreneurship Monitor. Această realitate evidenţiază o nevoie acută de educaţie antreprenorială şi de modele de succes care să inspire şi să ghideze viitoarele generaţii de antreprenori.
În acest context, platforma de media, evenimente şi cursuri "Permis de antreprenor" a reunit unii dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din România pentru a oferi informaţii valoroase şi soluţii concrete, validate în practică.
E-commerce-ul românesc, o piaţă cu potenţial imens
Felix Pătrăşcanu, cofondator FanCourier, a evidenţiat oportunităţile din sectorul e-commerce: ,,Online-ul câştigă teren tot mai mult. E-commerce-ul a ajuns să reprezinte între 9 şi 11% din comerţul total al României, iar piaţa se apropie de 7 miliarde de euro. Iată cât loc mai este pentru dezvoltare! Ne plângem că au venit Trendyol, Shein sau Temu... Au venit, au cam ars totul în jur, dar te dezmeticeşti şi vii cu inovaţie, în primul rând."
Adina Buzatu, CEO şi fondator TRENDS by Adina Buzatu, a susţinut ideea că inovaţia presupune şi capacitatea de a adapta modele de succes existente: ,,Inovezi, dar sigur iei un pic şi din aerul din jur. Oamenii trăiesc în estetica vremurilor şi au nevoie să primească ceea ce sunt deja obişnuiţi să vadă. Merg la târgurile de modă şi descopăr lucruri extraordinare, dar nu le veţi vedea niciodată în magazin exact aşa cum sunt, ci adaptate clienţilor noştri."
Mari Jeanne Ion, director de programe Euronews România, care realizează seria de emisiuni şi evenimente "Permis de antreprenor", a explicat interesul tot mai mai mare al tinerei generaţii faţă iniţiativele antreprenoriale: ,,Cuvântul antreprenoriat ne-a intrat în vocabularul uzual în mod firesc, pentru că el exprimă, de fapt, o stare de spirit. E acea pornire de a clădi prin forţe proprii şi cu puterea minţii tale o afacere. Generaţia tânără vine cu această energie, sunt oameni inteligenţi care îşi doresc să reuşească şi care vor să îşi decidă singuri viitorul. Şi sunt din ce în ce mai mulţi! La Euronews Romania, noi am identificat acest segment şi am vrut să ştim cu ce dileme se confruntă aceşti tineri, ce nevoi au ei."
Românii încep să aleagă calitatea
Felix Pătrăşcanu a discutat şi despre schimbările în comportamentul de consum al românilor: ,,Curieratul este un barometru al economiei. Piaţa românească s-a maturizat - vedem cum statul se împrumută din ce în ce mai mult de la români, iar lumea începe să economisească. Coşul de cumpărături a scăzut ca volum, dar pare-se că am început să căutăm produse mai calitative."
Această tendinţă a fost confirmată şi de Adina Buzatu: ,,Românii au început să aleagă calitatea. Simt asta în fiecare zi, în magazin. Clienţii îmi spun: «Cumpăr de la tine pentru că, de exemplu, cămaşa pe care am luat-o acum câţiva ani arată la fel de bine». Este o bucurie să văd că oamenii preferă să cumpere sustenabil, nu 200 de piese fără rost, ci mai puţine, dar versatile."
Sustenabilitatea în stil de viaţă şi antreprenoriat
Pe lângă consumul responsabil, Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie, a subliniat importanţa unei abordări sustenabile şi în ceea ce priveşte stilul de viaţă al antreprenorilor:
,,A avea o afacere sănătoasă înseamnă a avea un antreprenor sănătos. Majoritatea oamenilor asociază nutriţia doar cu slăbitul, dar alimentaţia conştientă este esenţială mai ales în mediul antreprenorial, unde se munceşte şi 16 ore pe zi. Trebuie să începem să ne punem întrebarea: «Cum am eu grijă de corpul meu?»."
Aceasta a explicat cum principiile din business pot fi aplicate şi în adoptarea unui stil de viaţă echilibrat: ,,Exact ca în business, avem nevoie mai întâi de o viziune clară asupra stilului nostru de viaţă, apoi de o strategie, obiective concrete şi, cel mai important, de implementare efectivă."
Succesul, mai greu de gestionat decât eşecul
O perspectivă diferită asupra provocărilor leadershipului a fost oferită de Florin Bratu, antrenor profesionist de fotbal: ,,Succesul este mai greu de gestionat decât eşecul. Lucrez cu mulţi jucători tineri - după câteva săptămâni de rezultate bune, încep să se ridice pe vârfuri şi nu mai răspund la comenzi. Dacă nu îi readuci rapid pe linia de plutire, îţi pierzi echipa."
El a evidenţiat şi importanţa motivării echipei: ,,Ca antrenor, trebuie să le oferi jucătorilor un motiv individual, dar şi unul de echipă. Dacă reuşeşti să faci asta, ai câştigat grupul."
"Permis de antreprenor" - un proiect pentru viitorul businessului românesc
Seria de emisiuni şi evenimente "Permis de antreprenor" îşi propune să sprijine dezvoltarea educaţiei antreprenoriale din România, oferind soluţii aplicate la provocările actuale.
,,Pornind de la statisticile îngrijorătoare referitoare la IMM-urile din România şi soarta lor, am decis să startăm o serie de episoade si evenimente denumite «Permis de Antreprenor». Misiunea acestui proiect este să ajute mediul antreprenorial şi, împreună cu o echipă de profesionişti, experţi, consultanţi şi antreprenori, să încercăm să reinventăm modul de a iniţia afacerile mici. Există foarte multe resurse pentru antreprenoriat care iţi vor spune ce să faci. Emisiunea noastră si seria de evenimente iţi va spune şi cum să faci, cu exemple reale şi studii de caz", a explicat Constantin Paraschiv, iniţiatorul şi moderatorul seriei de emisiuni şi evenimente "Permis de antreprenor".
Opinia Cititorului