Fermierii anunţă proteste, după ce APIA nu le-a plătit subvenţiile de anul trecut

Elena Deacu
Companii #Agro-alimentar / 24 martie 2015

Crescătorii de bovine, ovine şi caprine din întreaga ţară ies în stradă, anunţând acţiuni ample de protest ca urmare a faptului că nici până la această dată Ministerul Agriculturii, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), nu a plătit subvenţiile per capita aferente anului trecut.

Săptămâna trecută, fermierii au trimis Ministerului Agriculturii o adresă în care expun problemele cu care se confruntă şi au solicitat o întâlnire pentru discutarea acestora, însă apelul lor a fost ignorat.

"Indiferenţa Guvernului i-a adus pe fermieri în pragul disperării mai ales că primăvara este sezonul în care aceştia au nevoie de tot sprijinul financiar pentru a-si acoperi cheltuieli legate de asistenţa veterinară, de tratamente de care animalele au nevoie la ieşirea din iarna. Astfel, fermierii spun că deşi Guvernul a aprobat bugetul pentru subvenţii, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) nu a făcut centralizatoarele. Mai mult, incompetenţa autorităţilor este strigătoare la cer: nu se ştie nici măcar câte animale vor intra la plată şi care va fi suma plătită pe cap de animal", se arată într-un comunicat al deputatului PNL Alba, Dan Simedru.

Potrivit domniei sale, subvenţiile pentru creşterea animalelor sunt un drept al fermierilor ce trebuie respectat fără niciun fel de discriminare. Dacă deja s-a finalizat acordarea plăţilor directe pe suprafeţele agricole, ar fi fost normal ca şi crescătorii de animale să beneficieze de aceste sume.

"Nu pot să nu remarc că ministrul Daniel Constantin şi-a făcut un obicei din a se lăuda că plăteşte fermierilor subvenţiile la timp, însă realitatea îl contrazice.

Îl somez pe ministrul Daniel Constantin să convoace de urgenţă în şedinţă conducerea APIA şi pe toţi cei responsabili de întârzierea impardonabilă în plata subvenţiilor pentru creşterea animalelor.

Fără aceşti bani fermierii români se află în imposibilitatea de a angrena orice fel de cheltuieli privind anul agricol în curs, ba mai mult sunt presaţi şi de bânci sau prestatori de servicii pentru achitarea facturilor restante.

Susţin toate demersurile fermierilor şi solicit ministerului să lase demagogia la o parte şi să mobilizeze toate forţele din minister ca fermierii să-şi primească nu doar banii restanţi, ci să se asigure că subvenţiile aferente anului 2015 vor fi acordate la timp printr-o procedură simplificată şi transparentă. Agricultura românească şi profesioniştii din acest sector au nevoie de un partener corect şi onest în persoana ministrului de resort, de un decident care să le asculte şi să le rezolve problemele, nu de bâlbe politicianiste şi de piedici birocratice", transmite Dan Simedru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb