Fermierii din ţara noastră care exploatează cel puţin 1 hectar de teren agricol, format din parcele mai mari sau egale cu 0,3 hectare, vor primi plăţi directe din partea UE între anii 2007-2009. Pentru a încasa aceste sume ei trebuie să se înregistreze în Registrul Fermelor în intervalul 1 octombrie 2005 - martie 2006.
Pentru anul 2007 plăţile însumează 440 milioane euro, iar suma pe care o vor primi agricultorii români pentru fiecare hectar este raportul dintre suma totală a plăţilor directe din acel an şi suprafaţa agricolă înregis-trată, conform declaraţiilor făcute ieri de Mugur Crăciun, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
Nu toţi fermierii vor primi însă aceşti bani, din moment ce memorandumul semnat la 9 mai 2005 de Guvernul României a decis aplicarea schemei unice de plăţi doar pentru cei care au luat în arendă pămîntul şi care nu sunt în toate cazurile şi proprietari ai acestuia. Vor exista însă cazuri în care, pentru a deveni beneficiari ai acestui sprijin, proprietarii vor declara că ei îşi lucrează pămîntul, chiar dacă l-au dat în arendă. Întrebat cum va fi rezolvată această problemă, Sterghiu Nicolae, director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, ne-a declarat: "Pe aceeaşi suprafaţă de teren se vor înregistra două cereri de revendicare a plăţii - atît din partea proprietarului, cît, şi din partea celui care lucrează pămîntul. În acest caz, cererea de finanţare se va adresa doar unuia dintre ei, existînd în strategia UE, care s-a mai întîlnit cu declaraţii mincinoase, metode de control ce se bazează pe condiţii măsurabile". Mai mult, cel declarat răspunzător de păcălirea autorităţilor nu va mai primi bani de la UE pe următorii cinci ani.
Operaţiunea de înscriere în Registrul Fermelor se va face prin intermediul a 463 de centre teritoriale şi va beneficia de consilierea a 2600 de specialişti ai Ministerului Agriculturii care vor avea la rîndul lor sprijinul primăriilor şi Ministerului Administraţiei şi Internelor. Aceste echipe de specialişti se vor deplasa în 3153 de localităţi pentru a-i ajuta pe fermieri să completeze cererile de finanţare.
Proiectul a avut pînă acum o aplicare pilot în patru comune din judeţele Ilfov, Călăraşi şi Vîlcea şi este estimată extinderea lui în alte două milioane de ferme cu suprafaţa de cel puţin 1 hectar, de pe întreg teritoriul ţării. Mugur Crăciun a declarat că acest amplu proiect "este foarte important pentru adminis-traţie căci procesul de identificare a acestor terenuri se va finaliza cu cadastrul care este o prioritate a Ministerului Agriculturii. Tot pentru realizarea cadastrului, ministerul a alocat sume importante în bugetul propriu pe 2006 ".
În afară de banii pe care îi vor primi agricultorii de la comunitatea europeană, bugetul de stat a alocat 22 milioane euro pentru acest proiect, din care 7 milioane vor merge către Agenţia Naţională de Cadastru, iar 15 milioane către Ministerul Agriculturii.