FERMIERII ROMÂNI CRED CĂ ASISTĂM LA MANEVRE DE SCOATERE A LOR DE PE PIAŢĂ  Proprietarul "Lactate Brădet": "Nu mai înţeleg ce se întâmplă"

TATIANA SILVESTRU
Ziarul BURSA #Companii / 22 martie 2016

Fermierii şi fabricile de procesare a laptelui românesc se află în criză, spun companiile autohtone din domeniu, menţionând că "se urmăreşte" scoaterea lor de pe piaţă, respectiv falimentarea fermelor de lapte din România pentru ca acest produs să fie adus din afara ţării.

Afirmaţiile celor în cauză vin după ce, la finele săptămânii trecute, Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) le-a recomandat celor care mai au în casă produse ale firmei "Brădet" să nu le mai consume, întrucât ar putea fi contaminate cu Escherichia coli (E-coli). În plus, săptămâna trecută, în Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (RASFF) a fost înregistrată o notificare transmisă de autorităţile italiene cu privire la contaminarea cu (E-coli) a brânzei de oaie din România. Italia a transmis această notificare după ce un copil de 14 luni a fost internat într-un spital pediatric din orasul Florenţa, Italia, într-un caz probabil de sindrom hemolitic-uremic, provocat de bacteria E-coli, posibil după ce a consumat brânza provenita din România, de la "Brădet", conform autorităţilor sanitare locale.

Ulterior, ANSVSA a revenit, precizând: "Produsul notificat de către autorităţile italiene nu era obţinut din lapte de oaie, ci din lapte de vacă, acestea admiţând faptul că, din eroare, a fost menţionat un sortiment de brânză provenit de la SC Brădet".

După ce Italia a transmis notificarea menţionată, proprietarul "Lactate Brădet", Marius Badea, declară că nu mai înţelege ce se întâmplă. Într-o postare pe o reţea de socializare, domnia sa a afirmat: "Nu înţeleg, nu-mi găsesc cuvintele să mai explic, după acea alertă din Italia, la fel ca în România, se revine şi se spune că a fost o greşeală, că nu se poate asocia numele Brădet, şi Italia retrage alerta. În acest joc murdar nu a fost terfelit doar Brădet, acum sunt distruse toate produsele româneşti". Mare, mare pacat!" În situaţia dată, Nicuşor Şerban, reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Vaci A.C.N Holstein RO, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "Conflictul Brădet a afectat foare mult industria laptelui din punct de vedere al percepţiei populaţiei asupra produselor din lapte şi e păcat pentru că până acum încă nu a fost dovedit nimic".

La rândul său, Emil Găină, reprezentantul Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR), a ţinut să sublinieze că în ferme, condiţiile de muls, de stocare şi de transport către procesatori sunt identice cu cele de afară. "Nu cred că sindromul hemolitic uremic a fost declanşat la fabrica Brădet. Nu e din vina procesatorului", a subliniat domnul Găină.

Pe de altă parte, Cristian Lungu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud în România, afirmă că vânzările de lapte prin automate (produs de fermele din ţara noastră) au scăzut cu 50% din cauza conflictului Brădet. De menţionat că premierul Dacian Cioloş a declarat, ieri, că alerta emisă la nivel european cu privire la produsele româneşti din lapte de oaie a fost greşită şi a cerut clarificări în acest sens.

"Nu e vorba de toată producţia. Am cerut încă de vineri clarificarea situaţiei cu Comisia Europeană vizavi de alerta care a fost făcută de italieni şi am înţeles că problema acolo a fost", a spus premierul, adăugând: "A fost o alertă greşit dată de autorităţile italiene, care odată că au vorbit de laptele de oaie, şi nu de laptele de vacă, şi mai mult, înţeleg că, în sistemul acesta de alertă, autorităţile statelor membre introduc elementele de alertă. Ele doar sunt centralizate de Comisie şi apoi sunt trimise către toate statele membre din piaţa comună. Înţeleg că alerta a vizat exact produsele de la Brădet, şi nu altele. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generală şi am cerut clarificarea lucrurilor. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare. Alerta a vizat greşit iniţial produsele din lapte de oaie şi înţeleg că a fost corectată apoi cu lapte de vacă, şi nu la nivel naţional, pentru toate produsele româneşti, ci pentru produsele care într-adevăr au fost identificate".

Andrei Butaru, preşedintele ANSVSA, a anunţat, vineri, că la data de 5 martie, "Brădet" a anunţat retragerea voluntară a tuturor produselor fabricate în februarie, iar în 6 martie a furnizat ANSVSA listele de distribuţie, ale clienţilor din România, unde se găseau 20.364 kilograme, toată cantitatea fiind retrasă şi distrusă, şi din statele membre: Spania: 10.385 kg, Germania 1.410 kg, Belgia 1.108 şi Italia 6.517 kg. După declanşarea alertei în Italia, au fost primite documente de retragere din Spania (Madrid) pentru 1.112 kg şi Italia, 546 kg.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. aceasta este rezultatul incompetentei autoritatilor statului in gestionarea situatiei, sau mai pe romaneste ii doare undeva de ce se intampla si cu ce consecinte si le e lene sa isi faca treaba

    eu cred ca propietatul de la bradet intelege f,f bine cine din multinationale a pus ochii pe firma si cu ajutorul guvernului ciolos vor sa o ia aproape degeaba o aduce la faliment si apoi vine salvatorul care o cumpara pe doi bani cu ajutorul acestui guvern care are ca scop principal distrugerea a tot ce-i romanesc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb