Filipine nu are "nicio intenţie" să se alăture Curţii Penale Internaţionale, anunţă preşedintele Ferdinand Marcos

S.B.
Internaţional / 1 august 2022

Ferdinand Marcos Jr (Sursa foto: Administraţia Prezidenţială Filipineză)

Ferdinand Marcos Jr (Sursa foto: Administraţia Prezidenţială Filipineză)

Filipine nu se va alătura Curţii Penale Internaţionale (CPI), a anunţat, luni, preşedintele Ferdinand Marcos Jr, deoarece procurorul CPI încearcă să redeschidă o anchetă privind războiul mortal împotriva drogurilor condus de fostul preşedinte Rodrigo Duterte, informează news.ro.

"Filipinele nu intenţionează să se alăture CPI", a declarat Ferdinand Marcos Jr reporterilor, după ce a indicat anterior că nu va coopera în cadrul unei anchete.

Manila s-a retras din CPI în 2019, după deschiderea unei anchete preliminare privind războiul sângeros al drogurilor condus de Rodrigo Duterte.

În septembrie anul trecut, judecătorii CPI au autorizat o anchetă asupra acestui război cu mii de oameni ucişi de poliţie, care ar putea constitui, potrivit judecătorilor, crime împotriva umanităţii.

Ancheta a fost suspendată două luni mai târziu, Manila asigurându-se că va analiza singură aceste presupuse crime. În timpul preşedinţiei sale, Rodrigo Duterte a refuzat să coopereze cu CPI, invocând o lipsă de jurisdicţie, acuzaţie respinsă ulterior de Curtea Supremă a Filipinelor.

În iunie, procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan a declarat că cererea Filipinelor de a amâna ancheta nu este justificată şi că ar trebui reluată "cât mai curând posibil".

Ferdinand Marcos Jr, un proeminent avocat al războiului împotriva drogurilor, a fost ales preşedinte cu o victorie covârşitoare în mai, datorită unei alianţe cu fiica lui Rodrigo Duterte, Sara, care a câştigat candidatura pentru vicepreşedinte.

Instanţa a invitat Filipine "să facă observaţii" cu privire la cererea procurorului de a relua ancheta. Manila are termen până pe 8 septembrie să răspundă, însă actualul preşedinte nu pare dispus să se supună jurisdicţiei de la Haga.

Chiar dacă CPI adună suficiente probe pentru a iniţia proceduri împotriva lui Rodrigo Duterte, reglementările sale o împiedică să îl judece în absenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb