FINANCIAL TIMES: UE pregăteşte măsuri pentru oprirea imigranţilor la frontiera nordică a Greciei

Andrei Stan
Internaţional / 24 ianuarie 2016

UE pregăteşte măsuri pentru oprirea imigranţilor la frontiera nordică a Greciei

Tsipras: "Grecia va deveni o cutie neagră pentru refugiaţi"

Christine Lagarde: "Criza imigraţiei compromite supravieţuirea spaţiului Schengen"

Liderii UE pregătesc măsuri pentru securizarea frontierelor cu Grecia, prin oferirea de asistenţă Macedoniei pentru blocarea imigranţilor, în cadrul unui plan ce stârneşte preocupările Guvernului Alexis Tsipras, care se teme că extracomunitarii vor rămâne pe teritoriul elen, scrie Financial Times.

Comisia Europeană şi Berlinul sunt pregătite să ofere asistenţă Macedoniei, stat nonmembru UE, pentru securizarea frontierei cu Grecia. Măsura riscă să izoleze Grecia, stat membru UE şi al Spaţiului Schengen, dar una din principalele rute de tranzit pentru extracomunitarii care vin din Orientul Mijlociu prin Turcia.

Manevra de izolare a Greciei intervine în contextul eforturilor de salvare a Spaţiului Schengen, după ce asistenţa de trei miliarde de euro oferită Turciei pare să nu fi diminuat afluxul de imigranţi. Vineri, cel puţin 43 de imigranţi, inclusiv 17 copii, s-au înecat în timp ce încercau să traverseze Marea Egee pentru a ajunge în Grecia.

Noul plan ar bloca imigranţii la frontiera nordică a Greciei, cu Bulgaria şi Macedonia, notează Financial Times.

Premierul grec, populistul Alexis Tsipras, a exprimat temeri că Grecia va deveni o "cutie neagră pentru refugiaţi".

Planul a fost discutat deja de ambasadorii statelor UE, după ce premierul Sloveniei, Miroslav Cerar, a solicitat oferirea de "asistenţă europeană directă" Macedoniei pentru oprirea imigranţilor la frontiera elenă.

"Toate ţările trebuie să ofere asistenţă maximă autorităţilor macedonene pentru securizarea frontierei cu Grecia, prin trimiterea de agenţi de poliţie, prin furnizarea de echipamente şi prin alte măsuri", a propus Miroslav Cerar.

Planul propus de Guvernul de la Ljubljana are susţinerea Berlinului şi este luat în considerare de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Potrivit Mediafax, oficiali europeni propuneau în urmă cu câteva luni excluderea Greciei din Spaţiul Schengen, pe fondul nemulţumirilor Bruxellesului şi Berlinului după ce peste 850.000 de extracomunitari au ajuns pe mare în Grecia, în 2015. Atena susţine că nu poate face faţă valului de imigranţi clandestini.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut vineri Bulgariei şi Macedoniei să construiască garduri la frontierele cu Grecia pentru a opri afluxul de imigranţi. "Bulgaria şi Macedonia trebuie să construiască garduri la frontierele cu Grecia, pentru a opri imigranţii. Dacă nu putem securiza frontierele externe ale Uniunii Europene, indiferent cât de costisitor sau solicitant ar fi acest lucru, vom distruge noi înşine Spaţiul Schengen", a declarat Orban.

Miniştrii de Interne ai unor state UE vor participa luni, la Amsterdam, la o reuniune informală pe tema măsurilor de securizare a Spaţiului Schengen, în contextul crizei imigraţiei. În cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani. Surse UE citate de presa italiană afirmau joi seară că, pe fondul crizei imigraţiei, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de până la doi ani. Germania, Austria, Suedia şi Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen.

Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spaţiul Uniunii Europene în ultimul an, situaţie care a generat dispute între statele membre UE şi măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spaţiului Schengen. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute că Uniunea Europeană are la dispoziţie două luni pentru a soluţiona criza imigraţiei, altfel există riscul destrămării Spaţiului Schengen şi zonei euro.

"Avem la dispoziţie două luni pentru a aduce sub control situaţia imigraţiei: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica funcţionarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criză precum prăbuşirea Schengen", declara Donald Tusk.

Preocupări similare a exprimat şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "În acest moment, există risc asupra Schengen, mâine vor apărea întrebări referitoare la necesitatea de a avea o monedă comună: Uniunea Europeană este ameninţată la bază, iar noi abia dacă ne dăm seama de acest lucru", a spus Juncker, avertizând că cetăţenii UE vor găsi mai greu locuri de muncă, iar economia comunitară va avea de suferit în cazul în care Spaţiul Schengen s-ar destrăma din cauza crizei imigraţiei.

La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, a afirmat că menţinerea spaţiului de liberă circulaţie Schengen este esenţială pentru prosperitatea economică a zonei euro.

De asemenea, ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, a atras atenţia că o eventuală suspendare a Spaţiului Schengen va pune în pericol proiectul Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat sâmbătă la Davos că actuala criză a imigraţiei în Europa compromite supravieţuirea spaţiului Schengen, potrivit AFP.

Christine Lagarde a mai declarat că FMI, ca instituţie, consideră că, dacă această criză este bine gestionată, de ea ar putea profita economic anumite ţări aducându-le o creştere suplimentară.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cam cati bani are FMI-ul bagati pe teritoriul UE de tremura asa de tare?

    Nu pot sa inteleg cum poate sa fie un stat neutru, plin de bani si nici o putere sa nu o cucereasca cum e Elvetia. Nu cheltuie bani cu armata , armament.  

    Pe modelul cum a anexat Rusia Crimeea propun UE sa anexeze Elvetia la UE, Berlinul parca ar vrea ca le-a cerut informatii despre germanii care duceau bani acolo. 

    Desfiintarea paradisurilor fiscale care culmea sunt pe teritoriul UE Luxemburg, Cipru. 

    Cereti oamenilor simpli sa isi plateasca taxe impozite dar protejati profiturile multinationalelor, si mai ales a banilor negrii droguri, trafic de persoane etc. Aceste banci primesc o amenda deocheara de ochii lumii( cum a primit Credit Suiss cred ca a facut afaceri cu familia Bassad care era in embargoo). 

    Drepturile omului intervin ca mor oameni in Siria, pe mare? Nu cred. 

    Propun ca migratii care au intrat sa ii redistribuie in tarile care parjolesc Siria Franta, Rusia,Sua....., ei au interes acolo. 

    Daca Arabia Saudita, Quatarul nu au vrut sa primeasca migratii, te intrebi de ce. 

    Ce rau le pare tarilor care au introdus controlul la granite ca NU AU DEZVOLTAT EUROPA. 

    Va trebuie Europa poate desfiintati Parlamentul din cele 28 de state, introduceti moneda Euro peste tot, construiti autostrazi si prin Romania si Bulgaria; daca nu sa vina China ca ei au cash. 

    UE este mandra dar fara cash dupa cum vad eu. 

    Am o curiozitate cand o banca tuseste atunci FMI stie si isi muta banii din acea banca sa nu o prinda pe bail -in?

    Aceasta nu e discriminare? Cine imparte parte isi face? 

    Europa nu trebuie sa pregătească nicio măsura speciala pentru a opri migrantii. Trebuie doar sa-și respecte legile si normele in vigoare!

    Pana nu de mult era aproape imposibil, ca est european, sa pătrunzi intr-o tara vestica.

    Ca sa primesti dreptul de sedere in Germania, de exemplu, trebua sa dovedesti ca esti dorit de un angajator, ca sti germana sau ai vreo calificare deosebita. 

    1. Ce nesimtire! S a dai vina pe greci, cand tu GERMANIA AI CHEMAT IMIGRANTII.Eu sa fiu in locul GRECIEI,MACEDONIEI SI SERBIEI ,I-as urca in avioane ca excursionisti si I-as lasa la BERLIN(CADOU PT MERKEL)

      In Grcia arabii au o mare problema Grecii nu recunosc minoritatlle La ei toti sunt greci NU-TI CONVINE? Adio!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb