Finas Group, companie clujeană care operează pe piaţa energiei verzi, a devenit partener într-un joint venture cu DTEK Renewables International, pentru a dezvolta mai multe proiecte de energie din surse regenerabile în valoare de 150 de milioane de euro, arată un comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, colaborarea între cele două companii a început în decembrie 2021, prin dezvoltarea comună a unui parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa, judeţul Iaşi, pe o suprafaţă de 25 de hectare. Investiţia în valoare de 90 de milioane de euro se află în acest moment în stadiul de proiectare şi de licitaţii echipamente, urmând a fi finalizată în 2024. În iunie 2022, Finas Group şi DTEK Renewables International au demarat un nou proiect în valoare de 60 de milioane de euro. Este vorba de un parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, judeţul Mureş, ce se întinde pe 90 de hectare şi care va fi finalizat anul viitor. În momentul asocierii celor două companii, atât parcul eolian, cât şi cel solar aveau autorizaţie tehnică de racordare (ATR).
"Aceste investiţii sunt parte a unei colaborări în mai multe trepte şi pe mai mulţi ani cu DTEK Renewables International, pentru dezvoltarea a 200 MW. Suntem încrezători în acest parteneriat dat fiind că, în 2021, când am demarat procesul de vânzare cu mai mulţi competitori, DTEK s-a dovedit a fi compania cea mai serioasă şi care a venit cu cea mai bună ofertă", a declarat Claudiu Şugar, CEO Finas Group.
"Suntem încântaţi să colaborăm cu Finas Group în dezvoltarea proiectelor Ruginoasa şi Glodeni. Acestea sunt primele investiţii ale DTEK Renewables International în România, ca parte a planurilor companiei de a deveni un producător major de energie regenerabilă din ţară", a spus şi John Stuart, CEO al DTEK Renewables International.
Cele două amplasamente, Ruginoasa (Iaşi) şi Glodeni (Mureş), au fost alese de Finas Group ţinând cont că ambele judeţe au deficit major de energie şi, cu atât mai mult, de energie din surse regenerabile. Decizia de a face un parc eolian la Ruginoasa a venit ca urmare a studiilor de vânt făcute, care au arătat potenţialul eolian considerabil al ariei respective. Odată finalizate cele două investiţii, în sistemul energetic naţional se vor livra cantităţi foarte mari de energie - 200.000 MW/an la Ruginoasa şi 74.000 MW/an la Glodeni.
"Acest tip de proiecte reprezintă un magnet pentru dezvoltarea zonelor respective. Ele devin poluri pentru investiţiile industriale viitoare, atrăgând companii care au în vedere consum de energie verde exclusiv pentru produsele lor. În plus se creează zeci de locuri noi de muncă, iar bugetul comunităţilor locale creşte date fiind taxele plătite de companii atât în faza de autorizări, cât şi după punerea în funcţiune a parcurilor", a mai spus Claudiu Şugar.