Finlanda va propune săptămâna viitoare un proiect de lege care să le permită agenţilor de frontieră să blocheze solicitanţii de azil care încearcă să intre din Rusia, a declarat duminică premierul, o decizie care ar putea determina Helsinki să-şi încalce temporar angajamentele internaţionale, relatează Reuters.
Finlanda şi-a închis graniţa cu Rusia anul trecut, pentru a opri un număr tot mai mare de sosiri de solicitanţi de azil din ţări precum Siria şi Somalia, şi a acuzat Moscova că încurajează migraţia împotriva sa şi a Uniunii Europene, o afirmaţie pe care Kremlinul o neagă.
Finlanda a enervat Rusia anul trecut, abandonând nealinierea militară de lungă durată şi aderând la alianţa NATO ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova. De asemenea, a semnat un pact bilateral de apărare cu Statele Unite.
Proiectul de lege propus de coaliţia guvernamentală de dreapta recunoaşte că întoarcerea migranţilor în Rusia fără a le procesa cererile de azil ar fi o încălcare a angajamentelor internaţionale ale Finlandei privind drepturile omului, dar spune că utilizarea sa va fi temporară şi limitată.
Premierul Petteri Orpo a declarat că propunerea va merge în parlament săptămâna viitoare, unde va fi înaintată spre examinare comisiei constituţionale.
Va fi nevoie de cinci şasemi din voturile exprimate în parlament pentru a trece - un prag înalt necesar pentru chestiuni constituţionale - şi succesul nu este sigur.
"Deoarece acest fenomen este în mâinile Rusiei - cine vine, de unde şi când, la graniţa Finlandei - nu putem permite acest lucru. Prin urmare, trebuie să ne extindem legislaţia", a spus Orpo reporterilor.
Mai puţin de 40 de migranţi au trecut graniţa din Rusia, prin sălbăticie, în acest an, de când Finlanda şi-a închis punctele de trecere terestre, în timp ce aproximativ 1.300 au sosit prin punctele de trecere anul trecut, au arătat datele de la frontieră.
O trecere de cale ferată rămâne deschisă, numai pentru marfă.
Liderii finlandezi spun că legislaţia este încă necesară, deoarece migranţii ar putea începe să sosească din nou, deoarece vremea mai caldă uşurează călătoriile.
"Există încă mii de oameni în Rusia... care aşteaptă o oportunitate de a ajunge la graniţa cu Finlanda", a spus Orpo, citând rapoarte de informaţii.
Finlanda are o graniţă de 1.340 km (830 mile) cu Rusia.
Proiectul de lege ar permite autorităţilor de frontieră să respingă solicitanţii de azil care trec din Rusia, cu sau fără folosirea forţei. Dar nu s-ar aplica copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, ale căror cereri de azil Finlanda ar continua să le accepte.
Contactat de Reuters pe 3 mai, cel mai mare grup de opoziţie din Finlanda, social-democraţii, a declarat că nu se vor angaja să susţină proiectul de lege înainte ca parlamentul să discute versiunea finală.
Ombudsmanul Finlandei pentru nediscriminare, Kristina Stenman, a declarat că ar fi alarmant dacă Finlanda ar refuza să accepte cererile de azil de la persoanele care sosesc la graniţele sale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2024, 23:02)
Foarte bine fac,
migrantii ilegali sa vina pe ruta clasica,
care este deja bine "organizata" si finantata
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de budapeștanului în data de 20.05.2024, 08:08)
De ce pleacă migranții din Soviet?!?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2024, 08:22)
Fiindca in occident traiesc binisor,
si fara munca,numai din ajutoare