Firele megaafacerilor cu energie aprind becurile la masa Guvernului

Ziarul BURSA #Companii / 12 iulie 2006

Angajaţi în număr de 200 de la complexele energetice de la Turceni şi Rovinari au fost concediaţi de Guvernul Tăriceanu în martie 2006. Decizia Guvernului a fost motivată sec prin restructurarea societăţilor de stat şi pregătirea lor pentru privatizare.

În timp ce muncitorii de la Turceni şi Rovinari îşi făceau bagajele să plece acasă, cele două companii de stat făceau cadou milioane de euro firmelor private de pe piaţa energiei.

În doar trei luni, ianuarie- martie 2006, companiile de la Turceni şi Rovinari au fost prejudiciate cu 166 de miliarde de lei, din cauza contractelor încheiate cu şapte companii private. Aproape jumătate din prejudiciu (77 miliarde de lei) a fost cauzat de contractul încheiat în noiembrie 2005 cu o singură firmă, Green Energy SRL, conform celor constatate de corpul de control al Ministerului Economiei. Turceniul şi Rovinariul au pierdut banii pentru că au vândut energie electrică unor intermediari la un preţ sub costul de producţie. Iar firmele intermediare au revândut din energia cumpărată de la stat tot către companii de stat. Un profit de milioane de euro în doar trei luni dintr-un singur contract este o sumă importantă pentru orice firmă din lume.

Dar Green Energy nu este orice firmă, ci una care pare bine conectată la fostul secretar general al Guvernului, Mihai Voicu, unul dintre cei mai apro-pi-aţi oameni de premierul Tăriceanu. Mihai Voicu este în prezent ministrul pentru relaţia cu parlamentul, înlocuindu-l în această funcţie pe prietenul său Bogdan Olteanu, după alegerea acestuia din urmă drept preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Alina Gorghiu, prietena lui Mihai Voicu şi asociata lui Bogdan Olteanu, a intrat în luna iulie 2005 în firma Green Energy SRL. După numai trei săptămâni, Green Energy obţine licenţa de furnizor de energie electrică din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituţie subordonată direct premierului Tăriceanu.

Din acel moment firma a făcut un salt spectaculos pe piaţa energiei din România: de la afaceri lunare de numai 2000 de euro a ajuns în scurt timp la afaceri de o mie de ori mai mari. Creşterea spectaculoasă i-a permis să-şi mute birourile dintr-un apartament din Titan, în bulevardul Primăverii, simbolul fostei nomenclaturi.

Înfiinţată în 2003, de doi tineri- Marius Chirnoagă şi Eduard Marius Ciucu, actuala Green Energy s-a numit la început MEC Media SRL şi îşi avea sediul în apartamentul unuia dintre cei doi asociaţi. În 2004, cifra de afaceri a MEC Media nu a depăşit 1 miliard de lei, iar profitul companiei nu le permitea asociaţilor să cumpere nici măcar o Dacie cu banii jos. Niciunul dintre ei nu mai este acum asociat în Green Energy. Dar noii asociaţi au dat lovitura vieţii lor. Compania a fost prezentată în presă ca fiind o afacere a doi importanţi liberali din -Neamţ- Gheorghe Ştefan, şi deputatul Dorinel Ursărescu, care prin intermediul fiilor lor, controlează fiecare câte 20% din Green Energy. Alexandru Ursărescu are doar 19 ani şi este probabil cel mai tânar asociat la o firmă de milioane de euro.

Dar, mai important, în aceeaşi zi cu cei doi, şi-a făcut intrarea în afacere, tot cu 20%, şi Alina Gorghiu, prietena lui Mihai Voicu, secretar general al Guvernului Tăriceanu la acea vreme. Alina Gorghiu a mai fost asociată direct cu Bogdan Oltea-nu, actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, într-o firmă de consultanţă până în ianuarie 2005. Alina Gorghiu a rămas asociat în firma Green Energy SRL doar trei luni, cesionîndu-şi părţile sociale, la sfârşitul lunii septembrie 2005, către Alexandru Drăgoiu, unul dintre administratorii afacerilor lui Silviu Prigoană. Ieşirea din afacere a prietenei lui Mihai Voi-cu poate fi pusă pe seama faptului, că, la sfârşitul lunii august 2005, a izbucnit scandalul afacerilor cu energie, după ce preşedintele Traian Băsescu a acuzat public grupurile de interese care s-au constituit pe această piaţă.

Firele megaafacerilor cu energie aprind becurile la masa Guvernului

(urmare din pagina 1)

Atunci presa s-a uitat, în mod firesc, spre principalii actori - Grivco, Energy Holding şi Romelectro -, însă acum putem bănui că preşedintele Băsescu avea la acel moment acces şi la alte informaţii.

Ipoteza că Alina Gorghiu ar fi intrat în afacerea Green Energy fără sprijinul grupării Voicu-Olteanu este puţin plauzibilă, ţinând cont de traseul ei din ultimul an prin diverse consilii de administraţie ale unor regii sau companii de stat.

Reprezentantul SGG la Imprimeria Naţională

Din datele noastre reiese că Alina Gorghiu ar fi fost consilier chiar la Secretariatul General al Guvernului, unde ministru coordonator era prietenul său, Mihai Voicu. Din această poziţie, Alina Gorghiu a fost desemnată membru în consiliul de administraţie al Imprimeriei Naţionale, de unde a fost înlocuită în noiembrie 2005 de către ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu, cu şefa lui de cabinet, Camelia Nagy.

Alina Gorghiu neagă că ar fi deţinut poziţia de consilier SGG, dar recunoaşte că a fost reprezentantul Secretariatului General al Guvernului în consiliul de administraţie al Imprimeriei Naţionale. Alina Gorghiu ne-a trimis ieri la redacţie o adresă, semnată de directorul de resurse umane al SGG, din care rezultă că nu a fost angajată a Scretariatului General al Guvernului. Totuşi, aşa cum recunoaşte în declaraţia alăturată , Alina Gorghiu a reprezentat SGG în consiliul de administraţie al "Imprimeriei Naţionale".

Asupra poziţiei Alinei Gorghiu din Imprimeria Naţională merită să zăbovim un pic: Guvernul Tăriceanu a încercat anul trecut să treacă câte un pachet de 20% din Imprimeria Naţională şi, respectiv Loteria Română, la Fondul Proprietatea, proiect lansat în mai anul trecut de grupul de lucru condus de Bogdan Olteanu, pe atunci ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

Ulterior, Guvernul a aprobat o ordonanţă prin care alte 7% din Imprimeria Naţională şi Loteria Română trebuiau să fie vândute către salariaţii celor două companii naţionale şi către membrii consiliului de administraţie, iar încă 5% din acţiunile celor două companii naţionale să fie tranzacţionate pe bursă.

Astfel, Guvernul Tăriceanu îi dădea dreptul şi Alinei Gorghiu să cumpere acţiuni la Imprimeria Naţională la un preţ apropiat de valoarea nominală, urmând ca ulterior ele să poată fi valorificate pe Bursă.

Metoda a fost aplicată de Guvernul Adrian Năstase în cazul Băncii Comerciale Române. Atunci în consiliul de administraţie al Băncii Comerciale a fost numit Eugen Bejinariu (şeful RAAPPS, la acea vreme, şi ulterior secretarul general al Guvernului Năstase), care din această poziţie a putut să achiziţioneze aproape 80.000 de acţiuni la BCR, la un preţ apropiat de valoarea nominală (10.350 de lei, faţă de 10.000 de lei valoarea nominală). După un an şi jumătate, la privatizarea BCR, Erste a anunţat un preţ pe acţiune de 7,65 euro. De unde rezultă că portofoliul lui Eugen Bejinariu la BCR a crescut de aproape 28 de ori într-un an de zile ( a cumpărat acţiuni cu 820 de milioane de lei, ca ministru, iar după numai un an şi jumătate ele valorau peste 22 de miliarde de lei vechi). Bejinariu nu a mai apucat să îşi marcheze profitul din acest plasament, căci BCR nu a fost listată încă pe Bursă. Dar probabil că pînă la cotarea BCR, valoarea portofoliului său va spori şi mai mult.

Decizia Guvernului Tăriceanu în cazul privatizării Loteriei şi Imprimeriei a iscat dispute aprinse în Parlament, culminând cu îmbrâncirea ministrului Bogdan Olteanu de către senatorul PD Marius Marinescu (coleg de Alianţă), chiar pe holurile Palatului Parlamentului. În final, Parlamentul a respins anul acesta ordonanţa Guvernului privind privatizarea celor două companii naţionale.

Scandalul RAAPPS

La începutul anului 2005, Alina Gorghiu este desemnată membru în consiliul de administraţie al Regiei Autonome a Administraţiei Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RAAPPS), instituţie subordonată tot ministrului Mihai Voicu. Alina Gorghiu a mai fost şi reprezentantul RAAPPS în AGA de la BTT.

Anul trecut, mai mulţi membri liberali şi-au dat demisia din consiliul de administraţie al RAAPPS, după numirea ca şef al Regiei a lui Cristian Vlaicu, fost partener de afaceri al lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, alături de care a fost asociat în firma CRI DEL EXIM SRL, împreună cu Alexandru Bittner şi Adrian Petrache, oameni apropiaţi de fostul premier Adrian Năstase. Printre cei care au demisionat s-a numărat Vlad Moisescu, consilierul premierului Tăriceanu şi Alina Gorghiu, prietena ministrului Mihai Voicu. Suspiciunile privind implicarea familiei Cocoş în acest scandal au fost întărite şi de faptul că unul dintre noii membri ai consiliului de administraţie al RAAPPS, Ana Maria Topoliceanu, fusese asociată într-o firmă (Elan Group SRL) chiar cu Elena Udrea.

În octombrie 2005, Dorin Cocoş, în încercarea de a scăpa de acuzaţiile că ar avea vreun amestec în numirea lui Cristian Vlaicu la şefia RAAPPS, făcea public faptul că cei care au demisionat din CA al RAAPPS, erau de fapt oameni apropiaţi de premierul Tăriceanu, nominalizând-o şi pe Alina Gorghiu, ca fiind logodnica ministrului Mihai Voicu.

Scandalul de la RAAPPS s-a stins oficial, însă cele două tabere au continuat să se atace în presă.

Cu două luni înainte de a intra în afacerea Green Energy, Alina Gorghiu a început să se familiarizeze cu domeniul energetic, fiind numită, în mai 2005, membru în consiliul de administraţie al societăţii de stat "Teletrans", controlată de "Transelectrica".

Compania "Teletrans" a fost înfiinţată în 2002 de "Transelectrica" ca să asigure serviciile de telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei în reţelele electrice de transport.

Membră a tineretului PNL, Alina Gorghiu (26 de ani), este de profesie avocat, având casa de avocatură "Gorghiu, Pop şi Asociaţii"

Raportul MEC pe masa DNA

Concluziile corpului de control al Ministerului Economiei şi Comerţului, după ancheta de la Rovinari şi Turceni, au ajuns recent pe masa procurorilor de la Departamentul Naţional Anticorupţie.

În mai 2006, ministrul Şereş a desemnat o echipă a corpului său de control care să verifice activitatea complexelor energetice de la Turceni şi Rovinari.

Concluziile anchetei privesc doar activitatea celor două companii energetice pe primul trimestru din acest an.

La Turceni, Corpul de control a constatat un prejudiciu total de 150,3 de miliarde de lei vechi cauzat de contractele bilaterale încheiate de conducerea complexului cu patru furnizori privaţi: Europec SA, Green Energy SRL, Energy Holding SRL şi Beny Alex SRL.

Valoarea prejudiciului provocat de fiecare contract încheiat cu cele patru firme private a fost următorul: Europec (18,4 miliarde de lei), Green Energy (77,6 miliarde de lei), Energy Holding (32,3 miliarde de lei), Beny Alex (21,9 miliarde de lei).

Prejudiciul a survenit ca urmare a faptului că Turceni a vândut energia electrică la preţuri cu aproape un sfert sub costul de producţie ( a vândut un MWh cu 95 şi 96 RON, faţă de un preţ minim de 124,56 de RON, care acoperea costurile de producţie)

Deci, jumătate din prejudiciul de la Turceni a fost cauzat de contractul încheiat de conducerea complexului cu firma Green Energy, în data de 14 noiembrie 2005.

Conducerea Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC) a anunţat la începutul acestei săptămâni că va suspenda procesul de privatizare la complexele energetice de la Turceni şi Rovinari pînă la restructurarea sistemului energetic.

Reprezentanţii MEC vorbesc acum de nevoia de capitalizare a complexului Turceni, după ce anul trecut compania de stat s-a decapitalizat singură prin contractele încheiate.

Daniel Bojin

CUM SE OBŢINE LICENŢA

Ca să obţină licenţa de furnizor de energie electrică, o firmă trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe şi să depună un dosar la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Dosarul trebuie să cuprindă, printre altele: actul constitutiv , certificatul de atestare fiscală, fotocopii ale situaţiilor financiare, fişa cu privire la personal şi care să ateste calificarea personalului aferent activităţii pentru care se solicită licenţa, organigrama agentului solicitant, lista sediilor agentului economic solicitant, în care urmează a se desfăşura activităţile aferente furnizării de energie electrică, dovada că solicitantul dispune de resursele financiare necesare pentru a desfaşura activitatea de furnizare a energiei electrice, valoarea capitalului social şi/sau depozitelor sale bancare să fie de cel puţin 100.000 euro, planul de afaceri pentru activitatea care face obiectul licenţei, dovada achitării unor tarife către ANRE, conform HG nr. 567/1999, cu modificările ulterioare.

Dovada disponibilităţii resurselor financiare explică declaraţia Alinei Gorghiu privind creditarea societăţii: Green Energy nu avea nici pe departe un capital social de 100.000 de euro, iar pentru a îndeplini această condiţie obligatorie firma trebuia să facă dovada că are depozite bancare care să atingă acest nivel. Cum activitatea companiei, aşa cum rezultă din bilanţ, nu a produs mai mult de 30.000 de euro pe primii doi ani de activitate, noii asociaţi au trebuit să aducă bani de acasă ca să crediteze societatea.

Întrebarea care se pune de la sine este: de ce ar risca nişte tineri fără experienţă în piaţa energiei zeci de mii de euro dacă nu ar avea siguranţa că pot încheia contracte care să le permită recuperarea sumelor cu profitul aferent?

Cert este că au câştigat: au investit 100.000 de euro şi doar în trei luni dintr-un singur contract, cel cu complexul TURCENI, au obţinut milioane de euro.

De asemenea, firma trebuia să încheie un contract cu TRANSELECTRICA pentru transportul energiei electrice, de la producător la beneficiar. Coincidenţă, Alina Gorghiu, care spune că nu se pricepe la afacerile de energie, era din mai 2005 chiar reprezentantul TRANSELECTRICA în compania Teletrans, companie specializată în serviciile de telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei în reţelele electrice de transport.

Istoria unei "poveşti de succes"

- 1 august 2003. Eduard Ciucu şi Marius Chirnoagă înfiinţează firma MEC Media SRL, în care primul deţine 75%, iar al doilea asociat 25%. Firma a avut un capital social iniţial de 2 milioane de lei, iar asociaţii au ales "publicitatea" ca obiect principal de activitate. Pe anul 2003, firma a avut o cifră de afaceri de 233 de milioane de lei vechi şi un profit net de 5,3 milioane de lei. Un an mai târziu, în 2004, MEC Media a realizat o cifră de afaceri de 940 de milioane de lei vechi şi un profit net de 106 milioane de lei;

- 29 iunie 2005. Cei doi asociaţi schimbă obiectul principal de activitate din publicitate, în producţia şi distribuţia energiei electrice

- 5 iulie 2005. Se schimbă structura asociaţilor. Marius Chirnoagă iese din afacere, iar în locul său apar alţi patru asociaţi. Noua structură, după mai multe cesiuni, devine: Eduard Ciucu -20%, Andrei Ursărescu-20%, Alina Gorghiu-20%, Gabriel Ştefan-20% şi Aurel Roman-20%. MEC Media îşi schimbă în aceeaşi zi denumirea în Green Energy SRL

- 1 august 2005 - ANRE acordă licenţa de furnizor de energie electrică firmei GREEN ENERGY SRL.

- 30 septembrie 2005. Alina Gorghiu cedează părţile sociale către Alexandru Drăgoiu. Capitalul social al societăţii rămâne neschimbat.

- 14 noiembrie 2005. Firma Green Energy semnează un contract bilateral de furnizare de energie cu Complexul energetic Turceni SA pentru anul 2006.

- 7 decembrie 2005. Modificarea structurii asociaţilor. Eduard Ciucu, fondatorul firmei MEC Media iese din afacere şi în locul său intră Lucian Bădescu, fost administrator în firme din Grupul Tofan.

- 12 mai 2006. Ministrul economiei, Codruţ Şereş, cere un control la cele două complexe energetice de la Turceni şi Rovinari.

- 22 mai 2006. Corpul de control al Ministerului Economiei şi Comerţului finalizează raportul, în care arată că ambele complexe au fost prejudiciate cu 166 de miliarde de lei din cauza contractelor oneroase încheiate de conducerile companiilor de stat cu şapte furnizori privaţi, din care aproape 77 de miliarde provin din contractul încheiat cu Green Energy;

- iunie 2006- Ministrul economiei demite conducerile celor două companii de stat, iar raportul corpului de control este trimis la Departamentul Naţional Anticorupţie.

Firma "Green Energy" SRL, cu o ascensiune spectaculoasă pe piaţa energiei, apropiată de Mihai Voicu şi Bogdan Olteanu, oamenii de încredere ai premierului Tăriceanu

Alina Gorghiu, prietena lui Mihai Voicu şi partenera de afaceri a lui Bogdan Olteanu, a apărut brusc ca asociat în 2005 în firma "Green Energy", despre care se menţiona doar că este o afacere a PNL Neamţ

La scurt timp după intrarea Alinei Gorghiu în afacere, ANRE, instituţie subordonată primului-ministru, a acordat licenţa de furnizor de energie electrică firmei "Green Energy" SRL

Ulterior, firma Green Energy s-a apucat de afaceri importante cu companiile de stat, după cum rezultă din raportul corpului de control al Ministerului Economiei

Raportul corpului de control a ajuns luna trecută la Departamentul Naţional Anticorupţie

În fotografie, noul sediu al firmei "Green Energy" din Primăverii 55.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb