Firmele din ţara noastră nu îşi vor putea rambursa datoriile

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Companii / 14 februarie 2008

Companiile din ţara noastră ar putea avea probleme cu rambursarea creditelor contractate, consideră Cristian Pârvan, vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Un raport Standard&Poor"s a evaluat companiile din Europa şi a estimat că 53% dintre companiile din care au fost achiziţionate prin credite de către fonduri private de investiţii nu au reuşit să realizeze veniturile estimate în anii 2007 şi 2006. Raportul precizează de asemenea că 50% dintre acestea au mai multe datorii decât anticipaseră în aceiaşi ani. Anul trecut s-a putut observa o creştere a volumului de credite acordate de băncile comerciale companiilor din ţara noastră.

Crisian Pârvan consideră că şi firmele din ţara noastră vor avea de suferit în urma crizei de pe piaţa creditelor, datorită scumpirii surselor de finanţare.

Cele mai mari probleme în acest sens le vor avea firmele de construcţii care vor avea dificultăţi în obţinerea veniturilor estimate. "Promotorii proiectelor de investiţii nu vor mai avea bani pentru a-şi plăti constructorii", a explicat domnul Pârvan.

Companiile care nu reuşesc să atingă profitul estimat sunt vulnerabile în ceea ce priveşte posibilitatea nerambursării creditelor, consideră agenţia de rating internaţională.

Analiştii Standard and Poor"s estimează astfel o creştere a ratei creditelor neperformante în contextul în care firmele se confruntă cu o scădere a cererii populaţiei corelată cu accentuarea competiţiei şi îngreunarea accesului la creditare.

Domnul Cristian Pârvan susţine că firmele din ţara noastră ar putea avea probleme anul acesta cu rambursarea creditelor din cauza scumpirii creditelor în urma extinderii în Europa a crizei financiare din Statele Unite.

Vulnerabilitatea companiilor la scumpirea împrumuturilor depinde foarte mult de sectorul de activitate în care acestea operează, consideră Cristian Pârvan. Domnia sa este de părere că cele mai sensibile sectoare din România sunt acele în care ponderea resurselor energetice sunt importante pentru desfăşurarea activităţii.

S-a observat deja efectul scumpirii gazului metan în creşterea gradului de îndatorare a companiilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul chimic.

Cert este că scumpirea creditelor va efecta mai mult sau mai puţin pe toată lumea în toată Europa, atrage atenţia domnul Cristian Pârvan.

Pentru a reuşi să se dezvolte, companiile vor trebui să acorde mai puţine dividende şi să folosească din ce în ce mai mult din profitul obţinut pentru realizarea unor investiţii noi, ne-a mai spus vicepreşedintele AOAR.

Standard & Poor"s şi-a revizuit în creştere estimările pentru creditele neperformante ale companiilor americane la 4,6% după o estimare anterioară de 3,4%.

Agenţia de rating internaţională consideră că firmele care activează in sectorul de retail sunt cele mai vulnerabile în privinţa posibilităţii nerambursării împrumuturilor contractate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb