Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva negativă, anunţă Ministerul Finanţelor, care precizează că decizia de a reconfirma poziţia României în categoria ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii (investment grade) este susţinută atât de nivelul moderat al datoriei publice, cât şi de evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, potrivit news.ro.
"Agenţia de rating Fitch a publicat în data de 23 aprilie 2021 anunţul de reconfirmare a rating-ului aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi a perspectivei negative.
Decizia de a reconfirma poziţia României în categoria ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii (investment grade) este susţinută atât de nivelul moderat al datoriei publice, cât şi de evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare faţă de ţările comparabile", conform comunicatului transmis de Ministerul Finanţelor.
În evaluarea realizată, Fitch menţionează atenuarea riscurilor pe termen scurt prin iniţiativele guvernului referitoare la salarizarea personalului din sectorul public şi la modificarea legii pensiilor şi recunoaşte eforturile de consolidare fiscală şi planurile guvernului de implementare a reformelor.
Totodată, apreciază că România se bucură de un management solid al datoriei publice.
În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere medie de 5,8% în perioada 2021-2022, peste media ţărilor din aceeaşi categorie de risc, datorită impulsului puternic al investiţiilor şi a redresării treptate a exporturilor şi a consumului privat.
Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementării eficiente a unor reforme în domeniul cheltuielilor publice şi a unor planuri credibile de creştere a veniturilor, precum şi îmbunătăţirea susţinută a nivelului datoriei externe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2021, 17:36)
Asta este stirea zilei, nu ca s-au vaccinat 2000 de oameni in Timisoara in doua zile. Ci ca Fitch mentine perspectiva negativa. Unde este Cutzu sa se laude cu faptul ca a indatorat tara si nu face nicio reforma, a dat leul in gard si este un dezastru ca premier.
1.1. Ehehei... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 24.04.2021, 22:01)
... ia sa fi fost Dragnea premier si Valcov ministru de finante, sa fi vazut atunci cum ar fi curs cresterile de rating si cum s-ar fi imbatosat leul...
Apropos, mai stie cineva ceva de Valcov, pe unde mai e, ce mai face si mai ales din ce mai traieste? Ultima data, cand era consilierul Veorichii si facea si desfacea, traia din mila colegilor, dintr-un salariu de 3000 net pe luna...
Acum, cu astialalti la putere, cred ca trebuie sa fiu mai atent la amaratii aia care cersesc prin statiile de metrou.
Ce mare om, ce mare valoare...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2021, 18:32)
Perspectiva negativa se datoreaza umflarii salariilor si pensiilor speciale marca psd, problema care ne va costa multi ani de acum incolo, aceasta fiind si scopul psd, de a sabota Romania.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2021, 21:38)
il mai vedem pe Citu sarind de pe un picior pe altul ?
dar oare ce o sa faca leul saptamana viitoare? se apreciaza, nu ? :)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2021, 22:04)
Chiar nu realizați că suntem în pandemie ?
Devalorizarea leului a fost sub 3% pe an , la mulți vecini și peste 3% pe zi....
Știu că voi doriți să se aleagă praful , dar nu se va îndeplinii.....