Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a retrogradat, vineri, cu o treaptă, ratingurile privind datoriile pe termen lung în valută pentru 13 bănci din Ucraina, de la B- la CCC, nivel care reflectă riscuri substanţiale de default, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
Băncile vizate sunt: Ukreximbank, Oschadbank, PrivatBank, Prominvestbank, UkrSibbank, Ukrsotsbank, VTB Bank, ProCredit Bank (Ukraine), Pravex-Bank, Credit Agricole Bank, Alfa-Bank, Pivdennyi Bank şi Industrialbank.
Săptămâna trecută, Fitch a retrogradat ratingul Ucrainei pentru datoriile pe termen lung în valută de la B- la CCC şi a menţinut calificativul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală la nivelul B-, cu perspectivă negativă. De asemenea, plafonul de ţară a fost revizuit în scădere de la nivelul B- la CCC.
Retrogradarea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung în valută ale băncilor reflectă modificarea în sens negativ a plafonului de ţară, din cauza riscurilor sporite legate de măsurile adoptate de autorităţi, de control al capitalului şi al cursului de schimb, măsuri ce pot limita capacitatea sectorului privat de a-şi onora obligaţiile financiare în valută.
Clasificările celor 13 bănci depend de profilul de creditare al ţării. Ele ar putea fi iarăşi retrogradate în cazul unei măsuri de acest tip aplicate ratingurilor Ucrainei.
Pe 7 februarie, autorităţile de la Kiev au introdus un control limitat asupra circulaţiei capitalului, măsura neîmpiedicând serviciul datoriilor externe.
La sfârşitul lunii trecute, în Ucraina au avut loc lupte de stradă violente, soldate cu patru morţi şi peste 500 de răniţi, iar negocierile dintre preşedintele Viktor Ianukovici şi opoziţie nu par să fi condus la un compromis.
Tot la sfârşitul lui ianuarie, premierul Mikola Azarov a demisionat, pentru detensionarea situaţiei, fiind înlocuit de Serghei Arbuzov, din aceeaşi formaţiune ca predecesorul său: Partidul Regiunilor. Cel puţin 18 deputaţi din Partidul Regiunilor sunt acuzaţi de legături cu lumea interlopă ucraineană, potrivit lui Ghenadi Moskal, adjunctul Comitetului Parlamentar împotriva Crimei Organizate şi a Corupţiei.
Criza ucraineană a generat tensiuni între Rusia şi Occident, Kremlinul acuzând UE şi SUA că încurajează contestarea şi că intenţionează să creeze o "sferă de influenţă" în Ucraina.