Fitch a retrogradat 13 bănci ucrainene

V.B.
Internaţional / 16 februarie 2014

Fitch a retrogradat 13 bănci ucrainene

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a retrogradat, vineri, cu o treaptă, ratingurile privind datoriile pe termen lung în valută pentru 13 bănci din Ucraina, de la B- la CCC, nivel care reflectă riscuri substanţiale de default, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Băncile vizate sunt: Ukreximbank, Oschadbank, PrivatBank, Prominvestbank, UkrSibbank, Ukrsotsbank, VTB Bank, ProCredit Bank (Ukraine), Pravex-Bank, Credit Agricole Bank, Alfa-Bank, Pivdennyi Bank şi Industrialbank.

Săptămâna trecută, Fitch a retrogradat ratingul Ucrainei pentru datoriile pe termen lung în valută de la B- la CCC şi a menţinut calificativul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală la nivelul B-, cu perspectivă negativă. De asemenea, plafonul de ţară a fost revizuit în scădere de la nivelul B- la CCC.

Retrogradarea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung în valută ale băncilor reflectă modificarea în sens negativ a plafonului de ţară, din cauza riscurilor sporite legate de măsurile adoptate de autorităţi, de control al capitalului şi al cursului de schimb, măsuri ce pot limita capacitatea sectorului privat de a-şi onora obligaţiile financiare în valută.

Clasificările celor 13 bănci depend de profilul de creditare al ţării. Ele ar putea fi iarăşi retrogradate în cazul unei măsuri de acest tip aplicate ratingurilor Ucrainei.

Pe 7 februarie, autorităţile de la Kiev au introdus un control limitat asupra circulaţiei capitalului, măsura neîmpiedicând serviciul datoriilor externe.

La sfârşitul lunii trecute, în Ucraina au avut loc lupte de stradă violente, soldate cu patru morţi şi peste 500 de răniţi, iar negocierile dintre preşedintele Viktor Ianukovici şi opoziţie nu par să fi condus la un compromis.

Tot la sfârşitul lui ianuarie, premierul Mikola Azarov a demisionat, pentru detensionarea situaţiei, fiind înlocuit de Serghei Arbuzov, din aceeaşi formaţiune ca predecesorul său: Partidul Regiunilor. Cel puţin 18 deputaţi din Partidul Regiunilor sunt acuzaţi de legături cu lumea interlopă ucraineană, potrivit lui Ghenadi Moskal, adjunctul Comitetului Parlamentar împotriva Crimei Organizate şi a Corupţiei.

Criza ucraineană a generat tensiuni între Rusia şi Occident, Kremlinul acuzând UE şi SUA că încurajează contestarea şi că intenţionează să creeze o "sferă de influenţă" în Ucraina.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb