Fitch menţine ratingul suveran al Chinei la "A plus", cu perspectivă stabilă

M.I.
Internaţional / 15 iulie 2017

Fitch menţine ratingul suveran al Chinei la "A plus", cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al Chinei pe termen lung la "A plus", cu perspectivă stabilă, citând soliditatea finanţelor externe şi a economiei, transmite Reuters.

Perspectivele pe termen scurt rămân favorabile, iar politicile economice menite să răspundă presiunilor interne şi externe din ultimul an au fost eficiente, se arată în comunicatul Fitch, relatează Agerpres.

Conform analiştilor intervievaţi de Reuters, economia chineză ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 6,6% anul acesta, depăşind ţinta Guvernului, de aproximativ 6,5%.

Majorarea nivelului datoriilor în sectorul non-financiar şi calitatea scăzută a creditării în cazul băncilor care beneficiază de rating din partea Fitch rămân cele mai importante riscuri la adresa ratingului suveran al Chinei, avertizează agenţia de evaluare financiară.

În mai, Moody's Investors Service a revizuit în scădere, cu o treaptă, ratingul suveran al Chinei, de la "Aa 3" până la "A1", cu perspectivă stabilă, şi l-a adus la acelaşi nivel cu cel atribuit de Fitch Ratings ("A plus", cu perspectivă stabilă). În aceste condiţii, ratingul atribuit Chinei de Standard & Poor's ("AA minus", cu perspectivă negativă) este cu o treaptă deasupra celor atribuite de Moody's şi Fitch.

Moody's a retrogradat ratingul de ţară al Chinei, prima acţiune de acest fel adoptată de Moody's în cazul acestei ţări în aproape trei decenii, pe fondul estimărilor că soliditatea financiară a gigantului asiatic se va deteriora în următorii ani pe măsură ce datoria creşte şi economia încetineşte. Fitch a confirmat ratingul "A plus" atribuit Chinei citând evoluţiile macroeconomice solide chiar dacă a atras atenţia asupra creşterii dezechilibrelor şi vulnerabilităţilor.

"În pofida retrogradării decise de Moody's, toate marile agenţii de rating atribuie un rating foarte bun Chinei, fie «A plus», fie «AA minus», ambele fiind ratinguri mari", a subliniat Kim Eng Tan.

Stimulentele guvernamentale au constituit principalul motor al creşterii economice a Chinei în ultimii ani. Însă creşterea economică solidă a fost însoţită de o creştere a creditului care a dus la acumularea unor datorii foarte mari, care se ridică la aproape 300% din Produsul Intern Brut.

"Principala îngrijorare a oamenilor este legată de evoluţiile pe termen lung, pentru că, dacă actuala tendinţă va persista, la un anumit moment riscul instabilităţii va ajunge la un nivel care va justifica o nouă retrogradare a ratingurilor", a declarat recent Kim Eng Tan, directorul diviziei de ratinguri suverane pentru regiunea Asia-Pacific de la S&P.

Recent, Fitch a avertizat că măsurile privind controlarea ieşirilor de capital adoptate de autorităţile de la Beijing şi reducerea aşteptărilor privind deprecierea suplimentară a monedei chineze vor întârzia probabil ritmul internaţionalizării yuanului.

Din noiembrie, China a anunţat o serie de măsuri de întărire a controalelor referitoare la ieşirea banilor din ţară, inclusiv o supervizare mai strânsă a investiţiilor externe, a transferurilor masive de bani peste hotare şi a achiziţiilor individuale de valută.

În raportul Fitch se arată: "Politicile de controlare a ieşirilor de capital şi temerile privind deprecierea yuanului vor întârzia probabil internaţionalizarea pe termen scurt. În ultimii doi ani, progresele realizate de moneda chineză pentru a deveni o monedă de rezervă globală mai importantă au pierdut din viteză, în pofida includerii yuanului în rândul monedelor în coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de Fondul Monetar Internaţional în tranzacţiile internaţionale, la sfârşitul lui 2016".

Dar o majorare graduală a deţinerilor de yuani prin intermediul celor care gestionează rezervele încă ar putea sprijini profilul de rating al Chinei, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Yuanul este posibil să fie folosit ca monedă de rezervă pe termen lung, ţinând cont de importanţa globală şi de inter-conectivitatea economiei chineze, se arată în raportul Fitch.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb