Actualizare 20:13 Comisia juridică a Camerei are termen până luni pentru raportul în cazul deputatului Ioan Adam
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca membrii Comisiei juridice să facă până lunea viitoare raportul în privinţa cererii de arestare preventivă a deputatului PSD Ioan Adam, urmând ca plenul Camerei să fie convocat de îndată ce vine raportul, a anunţat secretarul Camerei Ion Ciolacu, potrivit surselor din presă.
"În privinţa cazului arestării preventive a deputatului Adam, din acest moment, Comisia juridică îşi începe lucrul şi are termen până luni seară să-şi finalizeze raportul, iar marţi, la ora 12:00, va fi un Birou Permanent care va convoca de îndată plenul Parlamentului", a spus Ciolacu.
El a mai arătat că a fost dat acest termen deoarece avocaţii lui Adam au spus că este un dosar voluminos şi au invocat necesitatea ca solicitarea de arestare preventivă să vină numai pe numele lui Adam, în acest moment aceasta fiind şi pe numele lui Viorel Hrebenciuc.
"Avocaţii au avut o solicitare că este un dosar voluminos. Adresa se referea la două persoane. În acest moment, Parlamentul, ca nu cumva să creeze un viciu de procedură, a considerat totuşi ca solicitarea să vină numai pentru deputatul Adam, mai ales că avocaţii domnului Adam au invocat acest lucru", a explicat Ciolacu.
Marţi, Comisia juridică a amânat decizia privindu-l pe deputatul PSD Ioan Adam, urmând ca Biroul Permanent al Camerei să stabilească noul termen.
----------
Actualizare 17:09 Ponta: "Hrebenciuc nu mai e deputat şi se va prezenta în faţa Justiţiei"
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, azi, că Viorel Hrebenciuc nu mai este deputat în urma faptului că plenul Camerei, al cărui cvorum a fost asigurat de parlamentarii puterii, a luat act de demisia acestuia, el arătând că Valeriu Zgonea va înştiinţa DNA despre acest fapt, transmit surse din presă.
"Domnul Hrebenciuc a fost foarte serios atunci când a spus că demisionează şi s-a comportat extrem de decent, iar colegii mei oricum veneau (la plen - n.r.). Noi nu am făcut decât să asigurăm cvorumul. S-a luat act de demisie şi, din acest moment, domnul Hrebenciuc nu mai e deputat, nu mai există niciun fel de piedică în calea dosarului şi se va prezenta în faţa Justiţiei", a spus Ponta.
El a arătat că, procedural, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, este cel care care va înştiinţa inclusiv DNA de faptul că Hrebenciuc nu mai are calitatea de deputat.
----------
Actualizare 15:22 Viorel Hrebenciuc rămâne fără imunitate
Parlamentarii au luat act de demisia lui Viorel Hrebenciuc, azi în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, astfel acesta rămânând fără imunitatea garantată de lege.
Postul de deputat al acestuia rămâne astfel vacant iar procurorii anticorupţie îl pot reţine pe Hrebenciuc în cadrul urmăririi penale.
---------
Actualizare 14:59 Biofarm:"Arestul lui Andrei Hrebenciuc nu are legătură cu responsabilităţile sale ca administrator sau cu activitatea Societăţii"
Consiliul de Administraţie al Biofarm informează că decizia de arest faţă de Andrei Hrebenciuc, administrator al Societăţii, nu are legătură cu activitatea producătorului de medicamente sau cu responsabilităţile sale în cadrul companiei, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Consiliul de Administraţie al Biofarm informează acţionarii că a luat act de decizia ICCJ în ceea ce îl priveşte pe Andrei Hrebenciuc - administrator al societăţii iar faptele care au motivat decizia judecătorească mai sus menţionată nu au legătură cu activitatea S.C. Biofarm S.A. şi cu responsabilităţile domnului Hrebenciuc în calitatea de administrator", se arată în sursa citată.
--------------
Procurorii DNA arată, în referatul pentru arestarea preventivă a lui Andrei Hrebenciuc obţinut de ziarul BURSA, că acţionarul unic al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL este Majura Limited, persoană juridică cipriotă, controlată de acesta prin intermediul Kklaw Managers Limited.
Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost arestaţi preventiv, vineri dimineaţă, pentru 30 de zile în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
"Faptul că Andrei Hrebenciuc controlează fără dubiu SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL rezultă atât din declaraţiile suspecţilor Drăgoi Carmen Elisabeta, Mergeani Nicolae şi Prodan Victor Adrian, cât şi din trust deed-ul încheiat în data de 30 decembrie 2011 prin care avocatul Mergeani îi predă lui Andrei Hrebenciuc întregul control asupra societăţii Majura LTD", se mai arată în document.
Referatul precizează că, după încheierea acestui act care le garanta câştigul, inculpaţii Hrebenciuc Andrei şi Hrebenciuc Viorel au început să facă demersuri pentru atingerea scopului grupului infracţional.
În acest context, inculpaţii Paltin Gheorghe Sturdza, Adam Ioan, Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel au urmărit să-i determine pe reprezentanţii Romsilva, mai exact pe directorul general Crăciunescu Adam, inculpat în prezenta cauză, să nu mai atace în instanţă deciziile comisiei judeţene Bacău (fapt care este de natură să tergiverseze eliberarea titlului de proprietate) sau să renunţe la judecată acolo unde deja s-au demarat procesele civile.
Din probe rezultă că Hrebenciuc Viorel l-a abordat pe Crăciunescu Adam, deplasându-se în biroul acestuia, unde a purtat o discuţie reproşând opoziţia la punerea în posesia a lui Sturdza la Bacău. Crăciunescu a menţionat în declaraţia dată în cauză că Hrebenciuc Viorel l-a contactat repetat la telefon pentru a discuta despre "problema Bacău", iar ulterior, întrucât nu a executat ordinul, Hrebenciuc a refuzat să mai vorbească cu el, deşi fac parte din acelaşi partid politic, mai susţin procurorii.
Ei au subliniat că, anterior, în nicio altă ocazie Hrebenciuc Viorel nu a cerut explicaţii de la directorul Romsilva în legătură cu deciziile luate referitor la retrocedări de pădure şi puneri în posesie.
"Pentru a realiza scopul urmărit de grup, respectiv punerea în posesie şi apoi valorificarea prin vânzare a pădurii, constatând că inculpatul Crăciunescu Adam nu a dat curs solicitării, inculpatul Hrebenciuc Viorel discută cu inculpatul Bengescu Dan Costin (discuţie în mediu ambiental din data de 13august 2014), despre acţiunile pe care trebuie să le întreprindă în viitorul imediat apropiat pentru a-l determina pe Crăciunescu să execute ordinele date. În această discuţie Hrebenciuc propune ca variantă efectuarea de presiuni prin intermediul lui Sârbu Ilie", indică documentul citat.
După obţinerea hotărârii nelegale de retrocedare a pădurilor pretinse de inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, inculpatul Adam Ioan, cu ştiinţa şi acordul primului, a urmărit apoi pe orice cale punerea în posesie, cu scopul vânzării ulterioare imediată a pădurii, în condiţiile în care din preţul astfel obţinut ar fi fost recompensat şi el pentru întreaga activitate depusă.
În acest scop, l-a cooptat, în 2013, în grupul infracţional pe Viorel Hrebenciuc, discutând direct cu acesta sau prin intermediul inculpatului Bengescu Dan Costin.
Potrivit DNA, rolul lui Hrebenciuc a fost acela ca, în calitatea sa de "baron local", să îşi exercite influenţa asupra autorităţilor locale implicate în retrocedare pentru urgentarea punerii în posesie în modalitatea cea mai avantajoasă pentru suspectul Paltin Gheorghe Sturdza. Bineînţeles, demersurile şi eforturile inculpatului Hrebenciuc Viorel urmau să fie "răsplătite" pe măsura implicării, astfel că, pentru a intra în posesia foloaselor obţinute în urma activităţii infracţionale desfăşurate l-a cooptat pe inculpatul Hrebenciuc Andrei, acesta fiind pus la curent cu întreaga activitate infracţională, mai spun procurorii.
Specialist în tranzacţii prin intermediul societăţilor de tip off-shore (din probele de la dosar rezultă că anterior acesta, în calitate de vânzător a încheiat cu SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL un contract de vânzare cumpărare având ca obiect un teren de 20.000 mp în comuna Baloteşti, iar banii pentru plata acestuia s-au virat în conturile societăţii de la un off-shore din Cipru) inculpatul Hrebenciuc Andrei, cu ajutorul suspecţilor Prodan şi Mergeani şi în baza unei înţelegeri cu Bengescu Dan Costin, Sturdza Paltin Gheorghe, Adam Ioan a găsit o formulă prin care să beneficieze împreună cu tatăl său de pe urma activităţii infracţionale desfăşurate de acesta din urmă, precizează sursa citată.
În acest scop, Sturdza Paltin Gheorghe a încheiat cu Reşedinţa Vârstnicilor SRL un act adiţional la promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare în data de 1.07.2013. Referatul explică: "În această modalitate disimulată, inculpaţii beneficiau de bunurile obţinute prin activitatea de trafic de influenţă. Astfel după cum am menţionat mai sus, rolul inculpatului Hrebenciuc Andrei nu s-a oprit la această tranzacţie, ci a susţinut membrii grupului pe parcursul demersurilor efectuate, fiind informat în mod curent asupra întregii activităţi.
Rolul său este deosebit de important în activitatea infracţională, întrucât el este cel care a găsit această modalitate de a intra în posesia bunurilor ce urmau a fi retrocedate şi de asemenea el este cel care l-a mobilizat pe inculpatul Hrebenciuc Viorel să desfăşoare această activitate de trafic de influenţă de amploare, atât la nivelul autorităţilor locale din Bacău cât şi al nivelul conducerii Romsilva".
Folosul necuvenit indicat de procurori este constituit de dreptul ce indirect s-a născut în patrimoniul inculpaţilor Hrebenciuc de a dobândi un drept de proprietate asupra unor parcele de pădure.
Viorel Hrebenciuc a declarat, vineri, la Braşov, că dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care fiul său, Andrei, a fost arestat este "o porcărie", el susţinând că "nu se pune problema de despăgubiri sau retrocedări ilegale, pentru că nu există nicio retrocedare" şi "niciun fel de prejudiciu", informează Mediafax.
Viorel Hrebenciuc a declarat: "În primul rând, aşa-zişi specialişti de aici, de la DNA Braşov, vorbesc despre un prejudiciu de 450 de milioane într-o parte, 302 în altă parte, când, vreau să spun acum şi toată ţara să afle, că nu există niciun fel de prejudiciu. În al doilea rând, reţineţi următorul lucrul şi fiţi deontologi: cei care au lucrat, au lucrat pentru o hotărâre judecătorească definitivă, irevocabilă şi executorie, sunt foarte mulţi oameni în această ţară care au intrat în puşcărie pentru că nu au aplicat asemenea hotărâri, aceasta este o hotărâre care a fost dată acum doi ani, contestată prin circa patru contestaţii care se judecă şi în momentul de faţă pe la diverse judecătorii şi tribunale din România, astfel încât nu înţeleg cum pe parcursul judecăţii acestor dosare iau asemenea măsuri aberante. Nu se pune problema să fie aici despăgubiri ilegale sau retrocedări ilegale, pentru că nu există nicio retrocedare".
Ulterior, jurnaliştii i-au spus lui Viorel Hrebenciuc că fiul său este acuzat şi de spălare de bani, el răspunzând: "Aţi văzut vreodată spălare de bani fără bani? O să văd despre ce e vorba în fapt, dar este o spălare de bani fără bani. O promisiune dacă exista, exista pe baza unei hotărâri definitive, irevocabile, executorie. ţin să vă reamintesc că Cipru este în Uniunea Europeană, offshore-urile sunt legale, deci nu văd unde este problema. A, că în mintea unora.... este un contract comercial nu are nimic de alt iz în el".
Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Anchetatorii susţin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafaţa de 43.277 de hectare de teren forestier.
Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, "întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău", a arătat DNA.
Viorel Hrebenciuc a demisionat marţi din Parlament. Într-un alt dosar, care are legătură cu cel al retrocedărilor, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă. În acest al doilea dosar este urmărit penal şi senatorul PSD Dan Şova, pentru trafic de influenţă.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri că nu a fost contactat nici de Viorel Hrebenciuc, nici de Dan Şova în legătură cu modificarea vreunei legi.
1. Tipic ptr guzgan
(mesaj trimis de Sorin în data de 27.10.2014, 06:56)
Poate ca prejudiciul nu exista INCA.
Dar asta nu ptr ca aceasta familie de profitori nu si-a dat toata silinta sa obtina o suma uriadsa din jefuirea statului .
Si nu poti sa iti pui citeva intrebari.
Oare Hrebe tatal o fi asa de ghinionist incit la prima afacere necurata sa fie prins?
Hrebe e in politica (adica la tita cu bani ) de la Revolutie
Cite astfel de tunuri o mai fi dat ?
Dumnezeu stie.
In ziarul de azi apare o declaratie feciorelnica a celor de la SIF2 care afirma ca acest matrapazlic nu are legatura cu activitatea lui Hrebe mic din SIF.
Dar iarasi nu poti sa nu te miri de modul sobolanesc in care a fost infiltrat puiul Hrebeciuc in structura de conducere a SIF2 .
La sub 30 de ani fara nici o pregatire sau experienta care sa-l faca valoros ptr aceasta companie si actionarii sai.
Singura sa calitate a fost ca tataia a putut coaliza un numar de voturi de la apropiatii politici ptr a sustine clica care conduce SIF2.
Indemnizatia ca administrator al SIF2 precum si sporurile din participarea la tot felul de comitete si comisii de lucru inventate de sefii SIF-urilor este uriasa .
Ca sa nu mai spunem de sinecurile grase obtinute din participarea la Consilii de Administratie unde micul sobolanel a fost proptit (parca am auzit de Biofarm - Doamne ce tip multilateral talentat )
SIF2 s-a dezis de asemenea comportamente, dar nu cred ca poate evita o suspiciune.
Oare nu cumva cine se aseamana se aduna.?
La urma urmelor administratorii SIF minuiesc banii altora, pe salarii uriase si fara a avea un contol foarte strict.
Daca nu ar fi aparut in Fratila la SIF3 nu ar fi transpirat nimic despre aceste sala rii nesimtite si nici despre matrapazlicurile de la nivelul conducerii SIF=urilor
Deci cred ca saracul Hrebe mic se incadreaza perfect ca moralitate lacomie si dorinta de a baga mina, in psihologia sefilor de la SIF2.
Singurul lui pacat major este ca a fost prins.
Intrucit aceasta capturare risca sa ridice un colt din plapuma sub care stau oplositi acesti sefi, probabil ca acestia se vor debarasa de junior ptr a-si pastra prestigiul si demnitatea ranita tot asa cum seniorul profund jignit a parasit Parlamentul (doar nu credeati cumva ca a facut aceasta ptr a avea parte de o judecata mai maleabila in provincie decit la Curtea Suprema)
Dar suspiciunile ramin , si speram ca o ocheada prin activitatea SIF-urilor ar fi binevenita
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2014, 12:04)
Mai sant ca HREBE la toate sifurile care toaca banii investitorilor iar pretul actiunilor in piata sant prea mari fata de activitatea depusa.Sifurile atunci sant bune de cumparat cand vor investi in active brenduite care aduc plusvaloare iar in AGA sa fie oameni scoliti si loiali sifului pentru care sint platiti.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2014, 23:16)
SIF2 se pregatea intens sa preia padurile la superpret de la hrebe. Problema e veche si ma mir ca firul nu e tras pana la capat de DNA.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Sorin în data de 28.10.2014, 03:38)
Nu s-a pus o alta intrebabare de bun simt. De unde a avut 100 mil guzganul rozaliu ca sa achizitioneze (chiar si la un pret redus ) , toate padurea?
2. comision administrare
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2014, 17:01)
Un fond ce are comision de administrare peste 1% din valoarea activului e complet neinteresant pentru mine ca investitor.
2.1. Te crezi iu SUA (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Radu în data de 28.10.2014, 03:45)
Mai copile .
Hai sa facem o matematica simpla.
Sif-urile fac profit mai mare decit propriul CS, iar 2=3 % din acest profit se da ca bonus numai catre administratori.
Probabil considera ca merita .
Cum sa ai 1% cheltuieli de administrare?