FLORIN CÎŢU: "Deficitul bugetar scade procentual, dar creşte în valoarea absolută la 83,7 miliarde de lei"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 august 2021

"Deficitul bugetar scade procentual, dar creşte în valoarea absolută la 83,7 miliarde de lei"

Cîţu îl vrea ministru al Finanţelor pe Dan Vîlceanu, fost şef al Tineretului Social Democrat (TSD) Gorj

Deficitul bugetar ţintit la finalul anului se va reduce la 7,13% din PIB de la 7,16%, iar ca valoare absolută se va majora cu 3,7 miliarde de lei la 83,7 miliarde, a afirmat, sâmbătă, prim-ministrul Florin Cîţu, în cadrul unei conferinţe de presă la guvern. Iniţial, la începutul săptămânii, Cîţu spunea că deficitul - sumele ce trebuiesc împrumutate pentru a finanţa toate cheltuielile planificate prin buget - va creşte cu doar 2,5 miliarde de lei. Premierul a prezentat sâmbătă alocările pe fiecare minister în parte.

"La această rectificare bugetară, produsul intern brut a crescut în valoare nominală şi aici am văzut că au fost câteva comentarii. Cum de creşte deficitul bugetar pe cash, dar scade deficitul bugetar în procente? De aici apare diferenţa, pentru că PIB-ul nominal creşte, avem un PIB nominal mai mare. Iar creşterea reală la finalul anului estimată acum de cei de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză este de 7% faţă de 4,3%, cât era la bugetul iniţial. Deflator PIB 4%. Câştigul salarial mediu brut este 5.520 acum faţă de 5.380 în proiecţie iniţială. Deficitul creşte în sumă absolută de la 80 de miliarde de lei la 83,7 miliarde de lei, acesta reprezentând 7,13% din PIB. Deci deficitul iniţial, la începutul anului, era de 7,16. Se reduce foarte puţin, la 7,13 procente din PIB, deşi creşte în valoare absolută, de la 80 de miliarde la 83,7 miliarde", a afirmat premierul Cîţu.

El a menţionat că veniturile bugetului general consolidat se majorează, în condiţiile unei mai bune colectări.

"Estimăm încasări mai mari cu 15,4 miliarde de lei, din care 13,4 miliarde de lei din economia internă şi 2 miliarde de lei din venituri din fonduri europene. Cheltuielile, după rectificarea bugetară - această rectificare - se majorează pe sold cu suma de 18,7 miliarde de lei, deci adăugăm la cheltuieli 18,7 miliarde de lei pe sold. Cheltuielile pentru investiţii cresc cu 6,3 miliarde de lei", a precizat Cîţu.

Potrivit acestuia, în urma rectificării bugetare, cheltuielile cu bunuri şi servicii se vor majora cu 4,3 miliarde de lei, cheltuielile de personal cu 1,7 miliarde de lei, cheltuielile de asistenţă socială cu 1,3 miliarde de lei, iar la capitolul alte transferuri se adaugă cheltuieli de 1,9 miliarde de lei.

Florin Cîţu a evidenţiat că Ministerul Sănătăţii va primi cei mai mulţi bani în urma rectificării bugetare.

Totodată, Cîţu a spus că, în prezent, alocările pe ministere prezentate sâmbătă sunt "ipotezele pe care le-am propus pentru rectificarea bugetară, cu un deficit bugetar care scade marginal deşi aş fi vrut mult mai mult".

"Eu nu îmi voi asuma un deficit mai mare. Am spus, când am ieşit cu propunerile după acea întâlnire de la coaliţie, că ajunsesem la 7,3% cu deficitul bugetar, ceea ce este inadmisibil în acest moment. Este o propunere, aştept să vedem unde sunt probleme şi discutăm. Dar trebuie să menţinut deficitul sub 7,16% din PIB", a spus Florin Cîţu.

De asemenea, premierul Cîţu a anunţat sâmbătă că propunerea sa de ministru al Finanţelor este deputatul Dan Vîlceanu. Acesta şi-a început cariera politică în PSD, fiind între 2006 şi 2009 chiar şef al Tineretului Social Democrat (TSD) Gorj. Ulterior a trecut la PDL Gorjunde a avut funcţia de secretar executiv în perioada 2011-2012, apoi preşedinte al PDL Gorj între 2013 şi 2015. Odată cu fuziunea cu PNL, Vîlceanu a rămas la şefia filialei liberale până acum.

Între 2012 şi 2016 a fost consilier Judeţean în Gorj, iar apoi deputat, acum fiind la al doilea mandat, fiind membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei.

"Am să îi cer dlui preşedinte (al PNL - n.r.) să convoace Biroul Politic Naţional. Am o propunere. Am văzut că domnia sa a făcut deja câteva propuneri în spaţiul public. Am şi eu o propunere - propunerea mea este Dan Vîlceanu pentru Ministerul Finanţelor Publice", a declarat premierul Florin Cîţu.

În prezent, interimatul în funcţia de ministru al Finanţelor este asigurat de Cîţu.

Dan Vilceanu, preşedintele filialei Gorj al liberalilor, este unul dintre susţinătorii lui Cîţu în competiţia acestuia pentru şefia partidului. În luna ianuarie a anului trecut, hotnews.ro scria că nu este un secret că deputatul Dan Vîlceanu vizitează frecvent Ministerul Finanţelor, lucru confirmat chiar de către Florin Cîţu. În instituţie, pe poziţii de şefi, lucrează cinci gorjeni, de la secretari de stat, la directori, în condiţiile în care Vîlceanu conduce filiala PNL Gorj de peste 6 ani de zile, iar familia sa are afaceri în judeţ, mai ales în domeniul energetic, inclusiv cu Complexul Energetic Oltenia.

Deputatul liberal a intrat în atenţia publică după ce doi şefi de la ANAF Gorj ar fi fost mutaţi disciplinar la Bucureşti şi Galaţi pentru că ar fi sesizat organele penale în legătură cu o firmă deţinută de tatăl său.

Cum arată rectificarea pe ministere propusă de Cîţu

Ministerul Sănătăţii: +3,7 miliarde de lei;

Ministerul Finanţelor Acţiuni Generale: +3 miliarde de lei;

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei: +2,2 miliarde de lei, din care 2 miliarde de lei pentru PNDL 2;

Ministerul Educaţiei: +963 milioane de lei;

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: +760 milioane de lei;

Ministerul Energiei: +650 milioane de lei, reîntregire după acordarea unei finanţări sub formă de grant Societăţii Complexul Energetic Oltenia pentru plata certificatelor de CO2.

Ministerul Transportului şi Infrastructurii: +625 milioane de lei;

Ministerul Apelor şi Pădurilor: +533 de milioane de lei;

Ministerul Finanţelor: +168,8 milioane de lei;

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: +150 milioane de lei;

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor: +134 milioane de lei;

Ministerul Economiei şi Antreprenoriatului: +60 de milioane de lei pentru derularea programului Start Up Nation.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: minus 2,7 miliarde de lei;

Pentru autorităţile locale se majorează finanţarea cu 1,63 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Deflator 4%.... ce curios, cand inflatia este in crestere si estimata la 5.6% la finalul anului.

    Sa citam de pe blogul lui Citu, Prim Puscarias si Escroc al tarii (condamnat penal pentru ca era beat rau, alcoolemie 0.161 in sange si pentru ca a furat 9700 dolari de pe un card de credit). 

    "Exista o problema. Deflatorul, un indicator al preturilor in economie, nu este observat sau masurat. Deflatorul este estimat. 

    Iar acum partea interesanta si foarte greu de crezut. Cifrele de mai sus reprezinta a doua estimare a PIB-ului pentru trimestrul 2. La prima “citire” PIB nominla scadea doar cu 1% fata de trimestrul 1. Astfel desi dinamica trimestriala PIB nominal a fost revizuita de la -1% la -1.9% dinamica PIB reala a ramas neschimbata la 0.1%. Cum a fost posibil? A fost “ajustat” deflatorul de la -1.1% la -2%. Adica a fost ajustat un indicator care este estimat. Dar, si aici este partea importanta, a fost ajustat in asa fel incat cresterea economica reala, de 0.1%, sa ramana neschimbata." 

    Asadar Citu stie cum sa prosteasca lumea. Are frauda in sange. Iar un deflator de 4% este un scuipat in fata celor care ii mai inghit vorbele si dejectiile. 

    1. Sa nu avem surpriza ca peste cativa ani sa ne trezim ca ne a vandut cu totul iar citu nu o sa si aduca aminte nimic

    ...

    PSD a vandut petrolul si aurul Romaniei. La Rovina, Hunedoara, s-a obtinut toate avizele pentru inceperea exploatarii aurului. Marele Dragnea, patriotul si prim ministrul din 2017 tot mare luptator Tudose Mihai au dat avizele pentru exploatarea aurului de la Rovina Hunedoara. Unde este Green Deal mareata UE, este doar pentru ce va convine voua, cand aveti interese economice, nimic nu mai conteaza. In 10 ani vor rade toti muntii (ca fac exploatare la suprafata) si nou ne vor lasa pe veci munti de steril. HUO UE Hotilor. Redeventa 3% aur, la fel si la petrol, bataie de joc, le-am dat resursele pe gratis, iar noi tacem. Hotii din UE sunt pe mana cu PSD si PNL. PNL continua si el aceasi bataie de joc, sunt pe mana cu PSD. Suntem condisi de 31 de ani de Hoti, Mafioti si Tradatori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb