FLORIN CÎŢU DESPRE PILONUL II: "Suspendarea contribuţiei este o chestiune de timp"

M.D.
Macroeconomie / 22 mai 2018

Florin Cîţu (Sursa foto: Facebook)

Florin Cîţu (Sursa foto: Facebook)

Senatorul PNL Florin Cîtu, preşedintele Comisiei economice din Senat, a declarat la RFI ca suspendarea contribuţiei la Pilonul II de pensii este "doar o chestiune de timp" şi a avertizat că proiectul de lege prevede reintroducerea contribuţiei la angajator, informează Agerpres.

Cîţu a afirmat: "Deja PSD a devenit penibil în ceea ce priveşte această discuţie despre Pilonul II şi despre Pilonul administrat privat. Acum, deja ştim că, în 2018, contribuţia a fost scăzută de la 6 la sută, cât scria în lege, la 3,75, asta înseamnă deja că banii care se duceau către Pilonul II de pensii au fost tăiaţi. (...) Deci, suspendarea contribuţiei către Pilonul II de pensii este doar o chestiune de timp. Şi nici nu cred că există un dubiu şi cred că cetăţenii deja ştiu că, în 2018, în partea a doua a anului, acest lucru se va întâmpla. Chiar şi Liviu Dragnea, ieri, în declaraţia pe care a dat-o a spus că se analizează dacă suspendarea este un lucru bun sau nu. Deci, în momentul în care discuţi despre aşa ceva şi recunoşti public, este clar că acest lucru se va întâmpla. Din punctul meu de vedere, nu există niciun dubiu aici".

El a arătat că, dacă se va ajunge la suspendarea totală a contribuţiilor, cetăţenii care au astfel de conturi de pensii administrate privat vor trebui să depună plângeri penale împotriva celor care au luat o astfel de decizie.

Potrivit acestuia, se pregăteşte şi reintroducerea contribuţiei la angajator, lucru prevăzut în proiectul de lege, dar care a fost trecut cu vederea până acum.

"Acest proiect de lege mai face un lucru - şi acum vă citesc din acest proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat Pilonul II, propunerea de proiect de lege, apare contribuţia la angajator, care spune aşa: contribuţia angajatorului este egală cu a angajatului, în funcţie de mărimea companiei. Deci, după ce am avut transferul contribuţiilor, a fost aşa-numita revoluţie fiscală, care este o tâmpenie ce nu poate fi descrisă, acum reapare contribuţia la angajator. Deci, sunt două lucruri care se întâmplă: se suspendă contribuţia către Pilonul II de pensii şi reapare contribuţia la angajator. Cred că toţi angajatorii din România trebuie să fie conştienţi că acest lucru se va întâmpla mai devreme sau mai târziu, pentru că este atât de mare gaura la buget", a precizat Florin Cîţu.

În opinia senatorului PNL, acest proiect de lege arată "dimensiunea găurii de la buget", dar şi faptul că Guvernul a minţit, întrucât reapare contribuţia la angajator, după numai câteva luni de la suspendarea acesteia.

Senatorul PNL a contrazis, totodată, afirmaţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora banii din Pilonul II de pensii sunt publici, punctând faptul că este vorba de bani privaţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cum se va diferentia pensia PUBLICA, la venituri egale si aceleasi perioade de cotizare, intre cei care contribuie doar la Pilonul 1 ( cu 25% ), si cei care contribuie atat la Pilonul 1 ( cu 21,25% ) cat si la Pilonul 2 ( cu 3,75% )? Poate sa ne lamureasca D-ul Citu care considera ca banii din Pilonul 2 sunt bani privati si nu publici?

    1. Simplu pensia publica- cf legii actuale se dif.si ea după stagiu de cotizare si pctele acumulate cf.contributiei- nu e însă sigur că legile nu se vor tot modifica.

      25 la suta din salariul unui postac referent la primărie sau paznic e un sfert din contribuția de 22 la suta a unui it-ist. 

      Sg.problema cu pilonul 2 e ca legea obliga la achiziția de titluri de stat în proporție de 80 la suta.

      Deci pilonul 2 e un imens cocoloș de hârtie igienică peste 20 de ani , roni fără nicio valoare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb