FLORIN CÎŢU: "Este inadmisibil ca proiecte trecute în buget să aibă execuţie aproape zero"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 iulie 2021

"Este inadmisibil ca proiecte trecute în buget să aibă execuţie aproape zero"

Premierul i-a propus secretarului american pentru comerţ ca o parte din companiile ce se relochează din Asia să vină în România

Este inadmisibil ca proiecte trecute în bugetele ministerelor să aibă execuţie aproape zero, a declarat, ieri, premierul Florin Cîţu, la finalul şedinţei de guvern. Acesta a fost întrebat de ce există diferenţe atât de mari între ce îşi propune Guvernul să realizeze în materie de investiţii şi ce se realizează efectiv, în condiţiile în care România a făcut în primele şase luni din 2021 investiţii de 21,3 miliarde de lei, iar pentru finalul anului este bugetată o sumă de peste 61 de miliarde de lei.

Premierul a afirmat: "Pe de o parte, dacă mă uit la ce s-a întâmplat anul trecut cu investiţiile, şi faţă de ultimii zece ani, da (sunt mulţumit), investiţiile sunt mai mari cu 5 miliarde lei. Dacă mă uit la execuţia bugetară, se poate mai bine. Se putea mai mult. Am avut o discuţie la finalul şedinţei de guvern cu colegii mei despre execuţia bugetară, unde am prezentat (faptul) că sunt multe proiecte care au fost în buget şi au execuţie aproape zero, ceea ce nu este admisibil din punctul meu de vedere. Trebuie revăzut modul în care a fost programată execuţia bugetară pentru mai multe ministere. Deci, din acest punct de vedere, trebuie făcut mai mult. (...) Am spus colegilor să se ducă să revizuiască, să vadă ce s-a întâmplat în primele şase luni de zile, de ce nu s-au făcut unele proiecte. Cred că sunt mai multe cauze, nu le avem acum, dar trebuie să ne uităm la partea bună: avem un an record de investiţii din nou. Este adevărat, pentru noi 64 de miliarde este o sumă foarte mare. Vom atinge acest rezultat la finalul anului, trebuie doar accelerat în a doua parte a anului. Faţă de anul trecut suntem mai sus cu 5 miliarde de lei".

Întrebat de ce există o discrepanţă foarte mare între propunerea de final de an pentru absorbţia de fonduri europene şi realizarea după primele şase luni, premierul a declarat: "Nu este discrepanţă mare. Ştiţi foarte bine că execuţia bugetară... este trimestrializarea, poate a fost acolo o discuţie. Se va recupera în partea a doua a anului, cu siguranţă".

Conform execuţiei bugetare, România a absorbit fonduri europene de 12,5 miliarde de lei în primele 6 luni din 2021, iar prin legea bugetului asumarea pentru finalul anului este de peste 40 de miliarde de lei.

Cîţu a spus că o execuţie bugetară sub cea programată ar putea să ducă la ajustarea bugetului anumitor ministere, însă s-a ferit să spună despre ce ministere este vorba şi a spus doar că acestea se vor vedea când se va publica execuţia bugetară pe fiecare minister în parte.

"Discuţia începe de la articolul din legea bugetului. Le-am spus foarte clar (colegilor din guvern) că o execuţie bugetară sub cea programată poate să ducă la ajustarea bugetului. Pentru a putea merge mai departe este nevoie de o fundamentare foarte bună a cheltuielilor pe ultima parte a anului. Vom vedea care va fi decizia în perioada viitoare", a spus premierul.

De asemenea, acesta a afirmat, cu privire la discuţia purtată marţi cu secretarul pe comerţ al Statelor Unite, Gina Raimondo, că aceasta a fost foarte bună şi că oficialul american s-a arătat interesat de posibilitatea relocării unor investiţii către România.

"Discuţia cu secretarul pe comerţ al Statelor Unite, Gina Raymondo, a fost una foarte bună, în care ceea ce România a făcut în acest an a fost foarte apreciat, unde am propus ca o parte din companiile (aflate) în acea procedură de reshoring pe care o vedem în Statele Unite, o parte din aceste capacităţi de producţie să vină în România, o idee care a fost foarte bine primită de doamna secretar al Comerţului. Relaţile cu Statele Unite sunt la un nivel foarte bun în acest moment. Parteneriatul strategic merge foarte bine", a mai spus premierul Cîţu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo Catule !!

    Poate vor pricepe si hahalere ce trebuie facut. Economia libera are nevoie sa fie condusa 

    dinamic si inteligent,mai ales cand oferta de capital este mare iar mediul economic este foarte 

    dornic si propice pentru creste re si amplificare /dezvoltare. 

    Tara asta este atat de intarziata economic ,incat in urmatorii 20-30 ar putea sa asiguri ritmuri 

    de crestere continui.Exdemple sunt nenumarate ! Vezi Japonia,Europa Occidentala,China etc 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb