FLORIN CÎŢU: "Lucrurile sunt clare pentru Legea 5G - va fi în procedură de urgenţă în Parlament"

M.G.
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2021

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Orban: "Mă voi implica să fie votat"

Lucrurile sunt clare pentru Legea 5G, proiectul urmând să intre în procedură de urgenţă în Parlament, a declarat, ieri, premierul Florin Cîţu. Acesta a precizat că raportul de aprobare din partea Camerei Deputaţilor asupra proiectului legislativ va fi dat săptămâna aceasta şi a dat de înţeles că proiectul va intra la vot în plen săptămâna viitoare.

Cîţu a afirmat: "Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte clare: rămâne aşa cum a stabilit guvernul. Am vorbit cu preşedintele, membrii în Parlament şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, va fi procedură de urgenţă. Nu se va întâmpla nimic, acest proiect de lege va merge în procedură de urgenţă. Mă aştept (ca) raportul să fie în Camera Deputaţilor în această săptămână şi apoi să meargă la vot".

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a cerut săptămâna trecută Parlamentului să amâne dezbaterea proiectului Legii pentru reţelele 5G, în ciuda faptului că textul a fost adoptat de guvern şi agreat în cadrul coaliţiei de guvernare. O decizie care l-a "surprins" pe premierul Florin Cîţu, care a declarat tot săptămâna trecută că nu a ştiut nimic despre iniţiativa colegului său de guvern.

La rândul său, duminică, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, a afirmat că nu au existat puncte divergente în cadrul coaliţiei de guvernare despre Legea 5G şi, dacă ministrul Economiei Claudiu Năsui, avea de exprimat un punct de vedere pe această temă, ar fi trebuit să îl exprime în cadrul Guvernului. Orban a precizat că formaţiunea sa susţine acest proiect de lege, iar el se va implica să fie votat.

"Este de competenţa ministrului Economiei să se adreseze Parlamentului pe o propunere, un proiect de lege al Guvernului care a fost trimis spre dezbaterea Parlamentului. Dacă avea de exprimat un punct de vedere, trebuia să îl exprime în cursul procesului de avizare în cadrul Guvernului. Din punctul meu de vedere, proiectul de lege privitor la condiţiile care trebuiesc îndeplinite pentru a putea participa la livrarea serviciilor în cadrul sistemului 5G este un proiect foarte corect pe care noi îl susţinem şi, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, mă voi implica să fie votat", a declarat Orban.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai precizat că întreaga coaliţie de guvernare şi-a exprimat un punct de vedere favorabil în privinţa proiectului de lege 5G în ansamblul său.

"Nu a fost nicio discuţie în coaliţie privitor la proiectul de lege în ansamblu şi evident, coaliţia şi-a exprimat un punct de vedere favorabil. Nici ministrul Economiei Năsui nu a pledat în acea scrisoare să nu fie votat proiectul de lege al Guvernului, s-a referit la o procedură care ţine de acordul Comisiei Europene, de notificare a CE privitor la proiectul de lege. Din punctul meu de vedere este suficientă o informare, iar trendul european este în această direcţie", a mai precizat Orban.

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, vineri, că "este o susţinere solidară şi aliniată a iniţiativei la nivelul Guvernului, nu este nicio notă disonantă", referindu-se la Legea 5 G. Vicepremierul a precizat că amânarea care a intervenit în adoptarea legii a fost clarificată, fiind vorba despre o chestiune tehnică.

Parlamentarii români s-au trezit la finalul lunii aprilie cu un val de petiţii de la companii şi asociaţii chineze, toate fiind îndreptate împotriva Legii privind securitatea reţelelor 5G, potrivit unor documente citate de hotnews.ro. Prima companie care a scris parlamentarilor este Huawei, care se simte direct ameninţată de actuala formă a proiectului. După Huawei, au intrat în jocul petiţiilor companii chineze din alte domenii şi asociaţii.

Claudiu Năsui a revenit ulterior şi a afirmat că a discutat cu premierul şi susţine "fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament". Precizarea a fost făcută după ce premierul Florin Cîţu s-a declarat surprins de gestul ministrului Economiei Claudiu Năsui de a cere Parlamentului amânarea dezbaterilor asupra Legii privind securitatea reţelelor 5G.

Guvernul a aprobat pe 15 aprilie proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicaţii vor putea utiliza în reţelele 5G numai tehnologii, echipamente şi programe software de la producători autorizaţi în prealabil prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Guvernul vrea ca proiectul să fie dezbătut în regim de urgenţă în Parlament. Adoptarea acestei legi este obligatorie pentru lansarea licitaţiei 5G de la care statul speră să atragă în jur de 600 milioane de euro la buget.

Potrivit estimărilor unui studiu comandat de Ericsson, tehnologia 5G ar putea aduce economiei ţării noastre 7,8 miliarde de euro, până în anul 2025 (din care beneficiile aduse în zonele rurale ar urma să se ridice la 4,7 miliarde de euro), dar este foarte important ca România să dispună de un cadru legislativ predictibil. Investiţiile sunt deosebit de importante în ceea ce priveşte implementarea şi dezvoltarea reţelelor 5G, iar atunci când iau deciziile de investiţii, operatorii de servicii de telecomunicaţii îşi îndreaptă atenţia spre două aspecte esenţiale: preţul licenţelor de utilizare a spectrului (spectrum pricing) şi valabilitatea licenţelor pentru frecvenţele disponibile (license length). Potrivit Ericsson, accesibilitatea investiţiilor este foarte importantă, fiind necesar să existe un mediu cât mai propice pentru investiţii, astfel încât acestea să poată avea un grad bun de rentabilitate (Return of Investment - ROI) şi investitorii să îşi recupereze într-un timp rezonabil investiţiile făcute.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asa faceti cu toate demersurile care va intereseaza?

    la sanatataea publica nu va mai ganditi deloc! 

    voi nu sunteti in stare sa va conduceti gospodaria proprie dar o tara?

    vai de capul nostru cu asa "savanti" in fruntea politicii decidente! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb