FLORIN CÎŢU, NEMULŢUMIT DE INTENŢIILE GUVERNULUI: "Introducerea de noi taxe şi impozite ar îngropa cu totul economia"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 20 aprilie 2022

"Introducerea de noi taxe şi impozite ar îngropa cu totul economia"

Florin Cîţu, preşedintele Senatului, a criticat dur, ieri, deciziile actualului ministru al finanţelor publice, Adrian Câciu, care au dus la o scădere a creşterii economice şi la un grad de îndatorare publică de peste 50%, fapt care ar putea avea un impact negativ pentru mediul privat de afaceri, în condiţiile în care liderii coaliţiei de guvernare PNL-PSD-UDMR ar decide introducerea, începând de anul viitor, a unor noi taxe şi impozite, care ar avea rolul echilibrării bugetului de stat şi menţinerii ţintei de deficit asumată faţă de Comisia Europeană.

"Eu sper să nu se ajungă la introducerea de noi taxe şi impozite sau la mărirea celor existente, pentru că e clar că am îngropa cu totul economia. Şi aşa, după numai patru luni, suntem într-o direcţie greu de imaginat. Să ai o creştere economică anul trecut peste aşteptări, de 6%, şi doar în patru luni să te duci deja în 2%, înseamnă că poate să urmeze o situaţie mai rea. (...) Anul trecut a fost cel mai bun an pentru investiţii. Am ţinut datoria publică sub 50% în cea mai mare criză din ultima sută de ani. În doar 2 luni de la începutul anului 2022, datoria publică a depăşit 50%. În aceste condiţii, inflaţia nu are cum să scadă sub 10% anul ăsta. Condiţiile economice se vor înrăutăţi, vor creşte dobânzile, inflaţia, etc.", a declarat, ieri, la Palatul Parlamentului, Florin Cîţu.

Al doilea om în stat - din funcţia de preşedinte al Senatului - s-a declarat nemulţumit de mai multe măsuri luate de Guvern în ultima vreme.

"Să luăm ştergerile de datorii pentru că acolo eu văd conflict de interese. Iertăm datorii pentru un sector - apărare (n.red. - companiile de stat din industria naţională de apărare)- dacă cineva are interes să ia ceva de acolo. După ce Ponta a iertat datorii la bugetul statului de 1,1 miliarde lei, după câţiva ani mai iertăm 100 milioane lei. Ar trebui să ne uităm de ce statul român în loc să crească pensiile şi salariile - dacă tot vrea să le crească - la începutul anului 2022 a dat bani către Franklin Templeton prin semnătura ministrului Finanţelor. Ar trebui să ne uităm de ce dăm bani de la buget către CEC Bank în loc ca banca respectivă să fie lăsată să ia bani din piaţă. Eu aş vrea pentru români să ştim de ce iertăm 100 milioane lei, când nu avem bani la buget? De ce dăm câteva sute de milioane lei către Frank Templeton acum când nu trebuia să îi dăm? De ce dăm bani - un miliard lei către CEC - când putem să îi dăm către salarii şi pensii? Avem foarte multe întrebări la care nu avem răspunsuri într-un an în care avem probleme bugetare", a spus Florin Cîţu.

Întrebat despre scandalul privind achiziţia de vaccinuri anti-Covid 19, despre care liderii PSD au afirmat că ar trebui anchetat de Parchetul General, preşedintele Senatului a precizat: "Vaccinurile respective nu au fost achiziţionate încă. Ministerul Sănătăţii este la PSD de patru luni, deci puteau să facă acest demers şi să nu mai cumpere vaccinurile respective. Nu-mi dau seama unde este semnătura premierului, când comanda este făcută de Ministerul Sănătăţii şi plata este făcută de Ministerul Finanţelor. Cred că la ancheta pe care o doresc cei din PSD ar trebui să băgăm şi iertarea de datorii pe care o facem acum către sectorul apărare. Sunt foarte multe decizii ce trebuie analizate dacă mergem spre Procuratură, să le băgăm acolo la pachet pe toate. Putem să ne uităm la toate contractele privind vaccinurile, (...) dar la vaccin ştim foarte bine: banii se duceau către Comisia Europeană. Ar trebui întrebată Ursula von der Leyen cum a făcut contractele. (...) Orice contract se poate suspenda şi de asta spun că mă surprinde că nu s-a luat această decizie deoarece Ministerul Sănătăţii este la PSD".

Ieşirea lui Florin Cîţu a avut loc în contextul în care în presă au apărut informaţii că mai mulţi liberalii sunt nemulţumiţi de acesta şi ar dori să îl îndepărteze din funcţia de preşedinte al Senatului. De altfel, parlamentarii liberali şi miniştrii din partea PNL au avut ieri o întâlnire informală cu premierul Nicolae Ciucă - preşedintele formaţiunii politice liberale - în care au discutat despre proiectele care vor fi demarate şi despre necesitatea modificării urgente a unor acte normative aflate pe agenda Senatului şi Camerei Deputaţilor.

USR cere demiterea ministrului finanţelor

Nemulţumirile lui Florin Cîţu la adresa ministrului de finanţe, Adrian Câciu, se pare că se regăsesc şi printre criticile aduse membrului Cabinetului Ciucă de către parlamentarii USR.

De altfel, USR a solicitat, ieri, demiterea ministrului Adrian Câciu pe care-l consideră principalul vinovat pentru dobânzile uriaşe pe care le plăteşte ţara noastră.

"România se împrumută cel mai scump, are cel mai mare deficit bugetar şi cel mai mare deficit de cont curent dintre toate statele UE. Pentru că nu a ţinut în frâu cheltuielile statului, pentru că nu a promovat măsuri care să ajute economia şi pentru lipsa de credibilitate în faţa partenerilor externi, principalele cauze ale dobânzilor uriaşe pe care România trebuie să le plătească, USR solicită demiterea de urgenţă a ministrului Finanţelor, Adrian Câciu", a transmis USR, într-un comunicat de presă.

Senatorul Anca Dragu, fost preşedinte al Senatului, apreciază că ne împrumutăm cel mai scump din UE pentru că investitorii nu au încredere în Guvernul României.

Parlamentarii respectivei formaţiuni politice arată că rata dobânzii pe termen lung (împrumuturi pe zece ani) pentru România, de 6,83%, este la un nivel mai mare decât în cazul unor state puternic criticate în blocul comunitar pentru politicile economice şi sociale, precum Ungaria şi Polonia.

"Dobânda uriaşă pe care o plăteşte România pentru împrumuturile pe temen lung se poate explica prin ineficienţa măsurilor economice propuse de guvernul Ciucă şi prin lipsa de credibilitate pe plan internaţional a ministrului Finanţelor, Adrian Câciu. În câteva cuvinte despre măsurile Guvernului Ciucă: prea târziu, prea puţin, fără viziune şi fără coerenţă. Avem toţi factorii naturali necesari unei economii puternice şi dinamice şi cea mai mică dependenţă faţă de gazul rusesc. Ei bine, cât timp promovăm amatorismul şi lipsa de viziune, toate aceste atuuri nu sunt suficiente pentru a ne poziţiona bine pe pieţele internaţionale", a declarat senatorul Anca Dragu (USR), fost preşedinte al Senatului.

USR arată că în acest timp Grecia, care a trecut printr-o gravă criză economică, se împrumută la dobânzi de 2,92%, Bulgaria se împrumută cu doar 1,9% dobândă, iar Serbia care nu e membru UE, are o conducere pro-rusă, o economie vulnerabilă şi un rating de ţară mai mic decât România, are o rată a dobânzii de 5,37% pentru împrumuturile pe zece ani.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Baiii galinacee,

    Sute de mii, milioane de romani astazi (si vor fi la fel si maine si poimaine ) au inghitit in sec in fata "vitrinelor", tarabelor cu carne de miel de 50, 60 de lei si tot ei au inghitit in sec la vederea salatei verzi, a rosiilor, a ridichiilor, a ardeiului si ..in fata casului a branzei, a cascavalului si au privit la portofelul cu 50 de lei in el. Si au plecat de acolo. Inghitind in sec. Si blestemand. Daca pensia lor ar fi crescut cu 40 % nu ar fi fost asa rau. Si daca alocatiile copiilor ar fi fost dublate mancau si ei, copiii asa ceva. Miel, salata, oua, cascaval,.... Dar un... cineva blestemat te-a adus pe tine un puscarias si un necinstit, liberal si tu ai adus ca intotdeauna odata cu guvernarea liberala, furtul institutionalizat, foametea, lipsurile, suferintele, frigul, intunericul, relatiile nefiresti intre oameni, batjocura si dezumanizarea. Si tu ai oprit cresterea cu 40 % si dublarea alocatiilor copiilor Romaniei.  

    Tu galinacee fara minte ai dus aceasta tara din nou in mizerie si suferinta.  

    Gandeste-te galinacee la cei care astazi nu te-au binercuvantat, ci dimpotriva

    Oameni ca tine vor sfarsii departe de Dumnezeu. Ghiceste tu unde.  

    1. Nu ma interesaza parerea dvs despre Catzu.mi-e egal.Dar cand veti vedea dupa Sarbatori tomberoanele pline cu mancare aruncata la gunoi , s-ar putea sa constatati ca romanii nu-s chiar asa de saraci.Insa se stiu plange mai bine ca nimeni altii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb