Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că părinţii nu trebuie să se prezinte la şcoală cu un formular completat prin care să-şi dea acordul pentru testarea COVID a copiilor şi că se va face acest lucru doar în cazul în acelor copii care prezintă simptome, el adăugând că Ministerul Educaţiei a dat un comunicat pe acest subiect, informează Agerpres.
"Da, eu cred că aici a fost iarăşi ..., cineva s-a grăbit să pună acel document în spaţiul public, pentru că am văzut şi comunicatul Ministerul Educaţiei care spune altceva, spune exact ce este în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii. Vor fi situaţii excepţionale când vor fi aceste teste, nu testăm pe toată lumea din prima zi. Sunt copiii care vor avea simptome şi atunci va trebui să fie completat acel formular. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la şcoală. Deci, ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educaţiei în acest sens şi acolo sunt mai multe detalii şi ordinul comun semnat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii", a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, la Spitalul "Dr. Carol Davila", răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor.
Ministerul Educaţiei a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă, în care subliniază că sprijină, conform atribuţiilor ce-i revin, aplicarea măsurilor de prevenţie privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare, conform Agerpres.
De asemenea, în comunicatul Ministerului Educaţiei (MEC) se menţionează că Ordinul comun M.E.C/M.S nr. 3235/93 din 04.02.2021 specifică în mod expres faptul că în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.
Totodată, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale, în cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.
În comunicatul MEC se adaugă că dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, ca şi în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea şcolară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori.
"Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore (...) Testarea cu teste antigen rapide se recomandă şi: 1) cadrelor didactice şi altor angajaţi ai unităţii şcolare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs; 2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât şi cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învăţământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz", se specifică în comunicat.
De asemenea, MEC subliniază că dispoziţiile ordinului comun sunt în concordanţă cu prevederile art.660 din Legea nr. 95/ 2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind reforma în domeniul sănătăţii care prevede: ,,Art. 660 (1) Pentru a fi supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament, cu potenţial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic stomatolog, asistent medical/moaşă, conform prevederilor alin. (2) şi (3), pacientului i se solicită acordul scris", notează sursa citată.
Totodată, MEC arată că deşi în ordinul comun nu este reglementat conţinutul formularului privind consimţământul informat sau obligaţia transmiterii consimţământului informat începând cu revenirea la cursuri/ transmiterea consimţământului informat anterior intervenirii unor situaţii speciale, toţi acei părinţi care doresc completarea formularelor de consimţământ anticipat pentru testare în cazul apariţiei unor situaţii speciale, o pot face din proprie iniţiativa.
"În interesul bunei organizări şi al siguranţei sanitare în şcoli, Ministerul Educaţiei va sprijini Ministerul Sănătăţii pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimţământ informat pentru testare în cazul apariţiei unor situaţii speciale", se mai afirmă în comunicatul MEC.
Ministerul Sănătăţii a informat, vineri, că formularul prin care părinţii îşi dau consimţământul pentru testele antigen aplicate copiilor în cabinetele medicale şcolare este disponibil pe site-ul ministerului şi pe pagina de Facebook a instituţiei.
"În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătăţii recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale şcolare, atunci când acest lucru este posibil. Testarea este esenţială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor şi profesorilor şi pentru binele întregii comunităţi. (...) Recomandăm părinţilor să aducă din prima zi de şcoală formularul de consimţământ tipărit şi semnat, pentru ca elevii să poată fi testaţi imediat atunci când este nevoie", se afirma în mesajul transmis pe Facebook de Ministerul Sănătăţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2021, 16:56)
Simptomele covid.sunt specifice si.altor.boli! De ce trebuie testat copilul.la.scoala? Parintele hotaraste acasa.ce face! Nu e.normal sa se faca testarea la scoala!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2021, 19:01)
Astia nu stiu de capul lor,niste idioti prosti care se dau marii intelectuali
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2021, 21:13)
Faci tu acasa testul?!
Este normal sa se faca in cabinetul medical scolar, atunci cand este cazul, pentru a proteja colectivitatea!
Daca apar simptome suspecte si daca parintii si-au dat acordul!