FLORIN CÎŢU:  "Sigur în 2021 vor mai fi emisiuni Fidelis"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 august 2020

Nicu Marcu, ASF: "Avem un proiect cu Ministerul Finanţelor privind strategia pieţei de capital"

Adrian Tănase, BVB: "Decizia Ministerului de Finanţe de a relua emisiunea de titluri de stat prin piaţa de capital este perfect aliniată scopului nostru"

Emisiunile de titluri de stat Fidelis destinate persoanelor fizice vor continua cu siguranţă în 2021 şi este posibil chiar şi anul acesta să mai fie realizată o emisiune, a spus ieri Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor Publice, în cadrul conferinţei organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ce a marcat intrarea la tranzacţionare a titlurilor prin care Statul a strâns peste două miliarde de lei.

Florin Cîţu a spus: "Sunt aici să vă garantez că vom continua cu acest program (n.r. Fidelis). Întâi să vedem feedback-ul, să vedem care sunt rezultatele, dar cu siguranţă vom continua şi sigur în 2021 vor mai fi (n.r. emisiuni), poate şi anul acesta încă una, în funcţie de rezultate. Acest program continuă, nu numai pentru că este un succes dar şi ca strategie de finanţare a Statului Român. Este o strategie de a te finanţa de la cetăţeni. Asta înseamnă că toţi participăm direct la programele de investiţii în economie şi suntem cointeresaţi să iasă bine. Plus că este mult mai stabil. Vedem că ţările care se finanţează într-o proporţie importantă din interior au o stabilitate mai mare a datoriei publice".

Ministrul Finanţelor Publice a punctat că, emisiunea de titluri Fidelis a cărei perioadă de subscriere s-a încheiat săptămâna trecută a fost un succes, în ciuda contextului dificil prin care trece economia globală şi economia ţării noastre.

Florin Câţu a adăugat: "În ceea ce priveşte relaţia cu Bursa de Valori şi piaţa de capital, aici lucrurile vor continua şi vom accelera dinamica. În şedinţa de Guvern de mâine (n.r. azi), cred că o să aprobăm un proiect de lege care introduce bonificaţii pentru acţionarii companiilor, să-şi recapitalizeze companiile. Ştiţi foarte bine că, astăzi, sunt sute de mii de companii cu capital negativ. Creăm un sistem pe termen lung, pe cinci ani, de bonificaţii pentru cei care îşi capitalizează compania: întâi să le aducă la capital pozitiv şi apoi, în fiecare an, să arate că vor creşte acest capital. Acum, vom vedea de unde se vor finanţa. Eu sper că o parte din acest capital îl vor ridica de pe piaţa de capital şi îşi vor creşte capitalul în companii. Cred că este important pentru sănătatea economiei. De aceea am creat acest program, să avem companii cu capital pozitiv. Asta arată companii sănătoase şi arată încredere".

Nicu Marcu: "ASF oferă tot suportul necesar pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale"

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a punctat că, modalitatea de finanţare a economiei prin titluri de stat este binevenită inclusiv pentru companii, o mare parte din societăţile supravegheate de ASF investestind în astfel de instrumente financiare.

"Sunt valori extrem de mari, atât în zona administratorilor fondurilor de pensii, care sunt cei mai mari investitori în titluri de stat, dar şi în zona companiilor de asigurări şi a companiilor din piaţa de capital", a spus preşedintele ASF.

De asemenea, Nicu Marcu a anunţat că, Autoritatea de Supraveghere şi Ministerul Finanţelor au un proiect comun, cu finanţare europeană, pentru realizarea strategiei naţionale a pieţei de capital.

Preşedintele ASF a spus: "Avem un proiect care va debuta din toamnă, un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin care, împreună cu Ministerul de Finanţe şi cu asistenţă acordată de OECD, încercăm şi o să reuşim să facem strategia naţională a pieţei de capital. Parteneri vor fi actorii din piaţă şi sperăm ca, în urma acestui proces, să consolidăm şi mai mult piaţa de capital".

Totodată, Nicu Marcu a punctat că Autoritatea de Supraveghere Financiară este un partener al Bursei de Valori Bucureşti, oferind tot suportul necesar pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale.

"Mai mult de atât, cred că începem să fim un pic şi sâcâitori la adresa bursei de valori, pentru a vedea odată înfiinţată această Contraparte Centrală, pentru că are un rol deosebit de important în România, având în vedere consolidarea, pe viitor, a poziţiei de piaţă emergentă", a mai spus oficialul ASF.

Adrian Tănase, BVB: "Credem că populaţia începe să înţeleagă mecanismele pieţei de capital"

Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti a punctat că, decizia Ministerului Finanţelor de a relua emisiunea de titluri de stat prin piaţa de capital este perfect aliniată scopului bursei, de a creşte comunitatea locală de investitori individuali.

De asemenea, directorul BVB a apreciat, că dobânzile celor trei emisiuni de titluri de stat au fost atractive, în comparaţie nu numai cu dobânzile bancare, ci şi cu randamentele titlurilor din piaţa interbancară.

Adrian Tănase a spus: "Avem 10.000 de subscieri cu o valoare de peste două miliarde de lei, ceea ce ne face foarte optimişti să credem că, populaţia din România începe să înţeleagă mecanismele pieţei de capital şi că vom reuşi să ne atingem scopul de a creşte comunitatea de investitori".

Prin emisunea de titluri de stat Fidelis, denominate atât în lei cât şi în euro, Ministerul Finanţelor a atras peste două miliarde lei, cea mai mare sumă atrasă vreodată prin acest program. Prin emisiunile în lei MFP a atras 1.224,9 milioane şi prin cea în euro 168,4 milioane.

Oferta a cuprins două emisiuni în lei, cu maturităţi de doi respectiv patru ani, şi o emisiune în euro, cu scadenţă la cinci ani.

Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 2%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 4% în cazul celor cu scadenţa în 2022 şi de 4,5% în cazul celor cu scadenţa în 2024. Emisiunea în euro a fost prima emisiune de titluri de stat denominată în monedă europeană pe care o lansează Ministerul Finanţelor Publice pentru populaţie, prin acest instrument.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb