Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) Florin Jianu afirmă că măsurile anunţate joi de Guvern, care vin în sprijinul companiilor şi a angajaţilor, grav afectaţi de pandemia de Covid-19, sunt cerute de mediul de afaceri, însă ele trebuie continuate cu modele similare din alte ţări.
"Le văd ca pe un început, sunt măsuri solicitate de noi care merg pe susţinerea angajaţilor şi lichiditatea firmelor, dar trebuie continuate cu modele similare din alte ţări, cu suspendare/ amânare plăţi împrumuturi bancare şi cu un lucru foarte important de care nu se discută acum, ajustarea cheltuielilor statului", a declarant Florin Jianu
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat joi că va implementa un program multianual de sprijinire a IMM-urilor pentru diminuarea efectelor răspândirii virusului Covid - 19, prin garantarea unor credite, subvenţionarea dobânzilor pentru aceste finanţări, facilităţi pentru societăţile care întâmpină dificultăţi financiare, prorogarea termenelor de depunere a cererilor de restructurare a obligaţiilor bugetare şi a termenelor de plată a impozitelor locale datorate de populaţie. De asemenea, Fiscul va suspenda popririle pentru populaţie, iar IMM-urile care obţin certificat de situaţie de urgenţă vor putea amâna plata utilităţilor şi a chiriilor.
Pentru microîntreprinderi sau întreprinderi mici, statul va acorda garanţii pentru credite/linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, exclusive dobânzile, comisioanele şi speze bancare aferente creditului garantat de stat în procent de maximum 90%. Valoarea maximă a finanţărilor va fi de 500.000 lei pentru microîntreprinderi şi de 1 milion de lei pentru întreprinderile mici.
Ministerul Finanţelor Publice va subvenţiona 100% din dobânzile pentru creditele ce urmează a fi garantate, atât pentru microîntreprinderi, cât şi pentru întreprinderi mici şi mijlocii.
Mai mult, Guvernul a decis să se suspende sau să nu înceapă măsurile de executare silită prin poprire a persoanelor fizice, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală.