FLORIN JIANU, CNIPMMR: "Proiectul de statut al ANPC, cu amenzi de 10% din cifra de afaceri, poate închide firme viabile"

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii / 19 octombrie 2016

"Proiectul de statut al ANPC, cu amenzi de 10% din cifra de afaceri, poate închide firme viabile"

CNIPMMR: "Senatul trebuie să respingă Legea 468/2016 sau să o adopte ţinând cont de nişte reguli"

Proiectul de lege (468/2016) privind statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), votat deja de Camera Deputaţilor în 28 iunie 2016 şi analizat în prezent de către comisiile din Senat, va acorda puteri prea mari acestei instituţii, inclusiv capacitatea să acorde amenzi de până la 10% din cifra de afaceri a unei firme, a declarat, ieri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Această prevedere ar duce la închiderea unor companii viabile şi la concedierea unui număr semnificativ de angajaţi, mai spun reprezentanţii (CNIPMMR).

În opinia Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Senatul trebuie să respingă această Lege sau să o adopte ţinând cont de nişte amendamente. Florin Jianu a menţionat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Legea 468/2016 va avea efecte negative semnificative asupra întregului mediu de afaceri pentru că va genera închiderea unor întreprinderi viabile, concedieri de personal, pierderea veniturilor bugetare din taxe, impozite, contribuţii obligatorii, inclusiv creşterea cheltuielilor bugetare aferente ajutorul de şomaj şi asistenţei sociale şi blocarea investiţiilor. Noi am făcut 21 de amendamente asupra legii în care vizăm aceste atribuţii şi drepturi exagerate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Cerem reglementarea funcţiei de prevenţie, de informare şi îndrumare. Ridicăm, totodată, un semn de întrebare asupra nereglementării obligaţiilor, interdicţiilor şi răspunderii personalului cu atribuţii de control în domeniul protecţiei consumatorilor care lasă loc de abuzuri şi controale excesive. Amintim şi amenzile foarte ridicate şi instituirea unei competenţe de monopol, care nu este normală privind metalele speciale. Atenţie, toate aceste venituri merg la bugetul propriu al ANPC-ului".

Potrivit domniei sale, prin acest Statut, sancţiunile pe care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor le poate da sunt între 0,5% şi 10% din cifra de afaceri a întreprinzătorilor: "De asemenea, acest Statut îşi dă puterea ANPC-ului de a realiza venituri din activitatea de autorizare, marcare metale preţioase. În egală măsură, sancţiunile complementare pe care ANPC le poate aplica sunt de tipul închiderii temporare până la 6 luni a companiei, între 6 şi 12 luni sau închiderii permanente. Propunerea de Lege prevede faptul că decizia se comunică contravenientului în 24 de ore de la data întocmirii acesteia şi poate fi contestată tot în termen de 24 de ore la instanţa de contencios administrativ competentă, ceea ce nu este normal".

LUCIA MORARIU, CNIPMMR: "Amenda de minimum 0,5% din cifra de afaceri consumă în întregime profitul obţinut de jucătorii din turism"

Turismul este un domeniu afectat de această propunere legislativă, potrivit doamnei Lucia Morariu, vicepreşedinte CNIPMMR, care a precizat: "Pentru membrii noştri, pentru agenţiile de turism şi pentru industria hotelieră, acest tip de amendă pornind de la 0,5% şi ajungând la 10% din cifra de afaceri, nu face decât să ne arate încă o dată o agresiune de-a dreptul suspectă a instituţiilor Statului în ultima perioadă. Cuantumul la care s-ar ridica posibila amendă care ar fi acordată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor la nivelul unei agenţii de turism, referindu-mă la acel minimum 0,5% consumă în întregime profitul obţinut de jucătorii din turism la acest moment. Există date statistice care arată că rata profitului este circa 0,5%. Astfel, printr-o singură amendă, aplicându-se Legea în această formă, ANPC-ul va rezolva într-un singur an încasarea respectivei amenzi, dar va pierde dublu faţă de cuantumul amenzii respective în fiecare an, prin faptul că acea întreprindere se va închide şi salariaţii vor pierde locul de muncă. Pe lângă această idee absolut anormală care începe din ce în ce mai mult să se aşeze la nivelul instituţiilor statului, respectiv amenzi din cifra de afaceri, urmează nişte principii care se regăsesc în această lege care nu sunt, în opinia noastră, corecte şi proprii unei societăţi care se doreşte a fi o societate într-o economie de piaţă".

CNIPMMR: 37% dintre participanţii la Topul Naţional al Firmelor Private din România vine din partea întreprinderilor mijlocii

Tot ieri, Consiliul Naţional a anunţat că cea de-a XXIV a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România se va desfăşura pentru al doilea an consecutiv, concomitent cu Târgul serviciilor/produselor de excelenţă pentru întreprinderi şi va avea loc în data de 25 octombrie 2016. Anul acesta, pe baza informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în funcţie de profitul brut (PB), cifra de afaceri (CA), productivitate şi performanţa globală în afaceri, se vor acorda mai multe categorii de premii: Naţionale generale (micro, mici, mijlocii, mari şi pentru nou înfiinţate); Naţionale, pe domenii de activitate - cod CAEN (micro, mici,mijlocii,mari şi pentru nou înfiinţate); Regionale generale (micro, mici, mijlocii,mari şi pentru nou înfiinţate). Totodată, CNIPMMR a furnizat şi date statistice cu privire la participanţii din anul 2016 la TOP - Valoarea totală a cifrei de afaceri: 7.154.471.282; Număr de salariaţi: 15.043; Regiunea Bucureşti-Ilfov are numărul cel mai mare de participanţi; Întreprinderile mijlocii ocupă cea mai mare pondere a participanţilor (37%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb