FLORIN JIANU (CNIPMMR): "Stabilirea de noi obligaţii pentru IMM-uri, arată disperarea guvernului"

G.F.
Companii / 17 noiembrie 2017

Florin Jianu

Florin Jianu

Actualizare 20:28 Concordia cere retragerea măsurilor ce contravin principiilor predictibilităţii şi Dialogului Social

Confederaţia Patronală Concordia s-a anunţat surprinsă şi indignată faţă de procesul legislativ total netransparent în adoptarea unei iniţiative legislative cu impact major asupra relaţiilor de muncă, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În comunicat se menţionează: "Actul normativ adoptat conţine prevederi asupra cărora nu a existat nicio consultare cu partenerii sociali, patronate şi sindicate deopotrivă. Aceste prevederi obligă în mod nerealist şi intempestiv toţi angajatorii din România să iniţieze negocieri colective pe parcursul a doar 30 de zile calendaristice pentru transferul contribuţiilor sociale şi de sănătate de la angajator la angajat, în ciuda faptului că efectele transferului acestor contribuţii nu au fost clarificate. Concordia trage un semnal de alarmă pe această cale în legătură cu procedura de adoptare şi implementare a OUG nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative (inclusiv Legea nr. 62/2011 a dialogului social) şi îşi exprimă totodată punctul de vedere privind impactul pe care acest act normativ îl poate avea asupra mediului de afaceri".

Confederaţia consideră că prin măsurile menţionate se are în vedere de fapt un transfer "incorect şi forţat de responsabilitate către angajatori şi sindicate pentru deciziile asumate unilateral de Guvernul României prin OUG nr. 79/2017, care produc efecte negative, atât asupra angajatorilor, cât şi asupra angajaţilor într-o perioadă în care nici unii, nici ceilalţi, nu pot anticipa magnitudinea acestor decizii".

(A.C.)

-----

Aprobarea OUG nr. 82/2017 prin care se introduc excepţii de la Legea nr. 62/2011, stabilindu-se noi obligaţii pentru IMM-uri, în privinţa negocierilor colective, arată disperarea guvernului de a găsi soluţii nerealiste la problemele generate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, a precizat, astăzi, Florin JIANU, preşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şI Mijlocii (CNIPMMR), prin intermediul unui comunicat de presă.

"Aprobarea în lipsa oricărui dialog social a OUG nr. 82/2017 prin care se introduc excepţii de la Legea nr. 62/2011, stabilindu-se noi obligaţii pentru IMM-uri, în privinţa negocierilor colective, încalcându-se acordul de voinţă al părţilor acolo unde există contracte colective de muncă, prin obligarea părţilor să renegocieze, coroborat cu faptul că OUG nu este semnată de ministrul pentru dialog social, dl. Gabriel Petrea, cu competenţe în implementarea Legii nr. 62/2011, arată disperarea guvernului de a găsi soluţii nerealiste la problemele generate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Un motiv în plus pentru neadoptarea acestei măsuri este dat de faptul că, în această perioadă îşi desfăşoară activitatea grupul de lucru pentru modificarea Legii nr. 62/2011, format din reprezentanţii guvernului, patronatelor şi sindicatelor, iar reprezentanţii guvernului nu au adus la cunoştiinţa partenerilor sociali intenţia de a introduce derogări de la legea dialogului social.

Prin noua Ordonanţă se încalcă dispoziţiile Legii nr. 346/2004 a IMM-urilor, care prevede în mod expres obligativitatea efectuării Testului IMM, pentru aflarea impactului asupra IMM-urilor al noilor prevederi", precizează Florin Jianu.

Potrivit CNIPMMR, în urma modificărilor, IMM-urile sub 21 de salariaţi, care nu au avut niciodată negocieri colective şi care nu sunt familiarizate cu procedura acestora, sunt obligate să înceapă negocierile pentru punerea în aplicare a OUG nr. 79/2017.

De asemenea, se încalcă acordul de voinţă al părţilor care au semnat deja un contract colectiv de muncă, acesta fiind în vigoare şi producând efecte.

"Practic se acordă salariaţilor un motiv pentru a declanşa greva, având în vedere negocierile pentru includerea în contractele colective de muncă a dispoziţiilor OUG nr. 79/2017", se mai precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb