FLORIN JIANU, PREŞEDINTELE CNIPMMR: "Propunerea legislativă privind Legea dialogului social, extrem de periculoasă"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Politică / 2 iulie 2019

"Propunerea legislativă privind Legea dialogului social, extrem de periculoasă"

Actuala propunere legislativă a doi deputaţi PSD privind Legea dialogului social continuă un şir de legiferări care nu au fost cerute de nimeni şi, în plus, este extrem de periculoasă, este de părere Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Domnia sa a declarat, ieri, într-o conferinţă: "Acestă propunere legislativă a primit aviz negativ în Senat şi în CES. În plus, ea nu a fost solicitată de nicio organizaţie patronală. Cu toate acestea, cei care au iniţiat-o insistă şi nu înţelegem de ce, pentru că, repet, toate confederaţiile patronale resping această propunere legislativă".

De altfel, şase confederaţii patronale, reprezentative la nivel naţional (CNIPMMR; Confederaţia Naţională a Patronatului Român; Confederaţia Patronală Concordia; Patronatul Naţional Român; Uniunea Generală a Industriaşilor din România şi Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România) I-au adresat o scrisoare prim-ministrului României pentru a-i comunica acestuia punctul de vedere comun referitor la propunerea legislativă privind dialogul social.

Preşedintele Consiliului IMM-urilor a reamintit că România are un număr record de contracte colective de muncă pe sectoare - 15.000 - niciodată în istorie nu au fost atât de multe, iar şomajul este la un minim istoric, motiv pentru care modificarea unor legi este inutilă.

Domnia sa a afirmat că Legea dialogului social, propusă de către deputaţii PSD Adrian Solomon şi Gabriel Petrea, nemulţumeşte nu doar patronatele, ci şi confederaţiile sindicale, întrucât vizează modificarea de la zero a tot ceea ce înseamnă definirea, reprezentativitatea, contractele colective, negocierea, lucruri care nu au fost cerute de către nimeni.

Preşedintele CNIPMMR a explicat: "Ca să vă daţi seama până la ce tip de aberaţii s-a ajuns cu această iniţiativă, vă dau un exemplu: se redefineşte noţiunea de patron (pentru care există o definiţie în Constituţie) ca angajator. Este extrem de periculos să defineşti patronul drept angajator pentru că angajator este şi statul. MFP este angajator, Guvernul este angajator, celelalte ministere sunt angajatori şi aşa mai departe şi, astfel, noi cei din economia privată riscăm să fim scoşi cu totul din dialogul social pentru că, dacă îşi doresc, mâine ministerele din România îşi pot face un patronat, că doar sunt angajatori şi ele. Ne dau la o parte şi sunt ei reprezentanţii angajatorilor şi patronilor din această ţară. O altă aberaţie pe care legea o include ţine de faptul că cei doi deputaţi propun constituirea unui sindicat din zece persoane din firme diferite, care activează în domenii diferite sau nu, nu contează. Aşa ceva nu există în lume, pentru că sindicatul, eminamente, reprezintă interesele şi problemele dintr-o companie, dintr-un loc, au aspecte comune, cum poate fi constituit din angajaţii mai multor firme? Unde va fi sediul sindicatului? O altă aberaţie: se încearcă excluderea angajaţilor/salariaţilor de la negocierile colective dacă nu există sindicat, deci microîntreprinderile sunt cu totul excluse, pentru că ei (n.r. iniţiatorii acestei propuneri) spun că dacă nu mai există sindicat, nu mai discută cu nimeni".

Aşadar, în opinia domnului Jianu, această propunere legislativă duce la chestiuni care frizează absurdul sau care merg chiar dincolo de absurd, iar România riscă să intre într-o zonă a hazardului, în care patronatele şi sindicatele sunt bulversate cu totul.

În plus, dacă prevederile din actuala propunere de lege se menţin, nu va mai exista niciun patronat în România, întrucât iniţiatorii acestei propuneri legislative vor să definească patronatele strict sectorial, ori nu exis-tă niciun patronat organizat astfel nici la noi în ţară, nici în Europa, nici în lume, a mai subliniat Florin Jianu, adăugând: "Noi punem carul înaintea boilor, în acest moment nu avem definite nici sectoarele din economie, dar cerem ca organizarea patronatelor să fie strict sectorială. Bineînţeles că noi ne opunem ferm şi îi cerem prim-ministrului, fiind şi preşedintele PSD, să oprească aceste aberaţii, iar dacă lucrurile nu se aşază vom ieşi şi noi în stradă ca să cerem o legiferare corectă, cinsitită, care să nu ne arunce în haos. Noi am crezut că acest tip de legiferare a încetat după 26 mai, am crezut că ne vom îndrepta spre normalitate şi că vom legifera aşa cum se legiferează oriunde în lume, în loc să ne spună nişte deputaţi cum să ne aliniem unor aberaţii".

Nu în ultimul rând, secretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a anunţat că organizaţia pe care o reprezintă a depus la Geneva o sesizare în acesta privinţă, iar noi am fost avertizaţi că "dacă vom face «această pros-tie», România se va întoarce în timp, la organizarea «sindicală şi patronală» din Africa anilor "50-'60".

Prevederile de ordin pozitiv din OUG 114/2018, care fac referire la salariile din construcţii ar trebui menţinute, însă cu menţiunea că facilităţile ar trebui să fie aplicate pe codurile de ocupaţie, şi nu pe cele CAEN, a spus, ieri, Florin Jianu.

Preşedintele CNIPMMR a adăugat: "Cred că trebuie să menţinem acele aspecte pozitive din ordonanţă (OUG 114 n.r.) cu privire la salariile din construcţii, dar şi acolo trebuie să acordăm mai multă atenţie, noi primim semnale că modificările sau scutirile ar trebui făcute pe codurile COR, nu pe cele CAEN. În altă ordine de idei, în ceea ce priveşte celelalte sectoare în care acest act normativ are incidenţă, nu mă pot pronunţa în privinţa sectorului bancar, dar este clar că prevederile OUG 114 trebuie eliminate pentru sectorul energiei şi pentru cel de telecomunicaţii, trebuie renunţat. Toate aceste modificări fiscale îţi dau cu o mână şi îţi iau cu două".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb